Buda reclinat de fusta de Zhangye
Ruta de la Seda,  Xina

Zhangye, el Buda reclinat de fusta més gran de Xina

Zhangye, el següent destí en la nostra Ruta de la Seda cap a Xi’an, era una parada obligada per als mercaders abans d’emprendre el pas pel mític Corredor d’Hexi, un estret pas entre el tòrrid desert del Gobi i el desolat altiplà tibetà.

Arribem a Zhangye en tren, el nostre mitjà de transport habitual a la Xina, i des de la mateixa estació, un autobús local, petit i atrotinat, ens va portar fins al centre. La ciutat, de mida mitjana, es pot recórrer fàcilment a peu, cosa que s’agraeix en aquest país, on les ciutats solen ser enormes.

La visita obligada és el temple que alberga el gran buda Da Fo Si, el buda reclinat més gran de tota la Xina construït en fusta. Es diu que en aquest temple va néixer l’emperador mogol Kublai Khan, fill de Gengis Khan i que a la ciutat va viure Marco Polo durant un any.

El recinte del temple Da Fo Si consta de diversos temples i jardins amb arbres. El temple principal, construït posteriorment per a albergar el gran buda, es troba gairebé buit. Dins descansa, reclinat, el gran buda de fusta de 35 metres. La seva cara mostra una pau que es respira a l’interior del temple, al costat de l’olor de l’encens.

Porta d'accés al recinte del temple de Zhangye
Porta d’accés al recinte del temple
Temple del Buda reclinat de Zhangye
Temple del Buda reclinat
Buda reclinat de fusta
El Buda reclinat de Zhangye
Figures budistes
Figures budistes

Ens resguardem del sol sota un arbre, des d’on contemplem un altre dels temples del recinte i una pagoda alta i esvelta de parets antigues que apareix per darrere del temple. O no és per darrere? És estrany, però sembla que la pagoda s’erigeix des del mateix centre del temple. La curiositat ens envaeix i ens afanyem cap a ell, caminem al seu voltant i completem la volta. No, no hi ha pagoda per darrere, així que entrem. I efectivament, l’antiga pagoda s’erigeix des de l’interior del mateix temple, traspassant la seva teulada com si d’un arbre es tractés. Fascinant!

El temple del Buda i l'estupa central
El temple del Buda i l’estupa central
Lluis i Nuria, Zhangye

A mitja tarda passegem pel mercat nocturn, que s’omple cada dia de parades de roba i de menjar, de sopes que es bullen a peu de carrer, de verdures i de carn a la graella i molta, molta animació.

Porta xinesa a Zhangye
Porta xinesa al mig de la ciutat
Paradetes turístiques en un carrer
Paradetes turístiques
Paradetes de menjar en un carrer de Zhangye
Paradetes de menjar
Tai Chi davant la pagoda de Zhangye
Practicant Tai Chi
Torre del tambor de Zhangye
Torre del Tambor

En un d’aquests petits locals sopem una deliciosa sopa de noodles, que ens confirma que a mesura que ens anem apropant a la Xina més oriental i més desenvolupada, la nostra dieta va millorant. Havent sopat, tornem a l’hotel per preparar les motxilles per marxar l’endemà a Lanzhou, parada necessària abans d’arribar a la nostra destinació final: Tianshui, on veurem els grandiosos Budes de Maiji Shan.


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Xina i sobre aquest viatge des d’Istanbul a Xian, a la categoria Ruta a Orient.


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: