Dubdi monestir a Yuksom
Índia,  Sikkim

Per la Ruta dels Himàlaies: El monestir de Dubdi a Yuksom

L’aldea de Yuksom només té un carrer. És llarg com un dia sense pa, per què creix allargant-se a les dues bandes del camí pel qual s’hi accedeix. Si tens sort, et donarà la benvinguda un ramat de iacs i de dzo -una barreja entre el iac i la vaca- impressionants animals peluts que permeten la vida dels homes en llocs tan durs com l’altiplà del Tibet.

Quatre hotels, tres restaurants i un gompa permetran als visitants que arriben seguint la Ruta dels Monestirs una agradable estança. Perquè a Yuksom hi ha el monestir més antic del Sikkim, el Dubdi Gompa, fundat l’any 1701.

Núria en un petit restaurant a Yuksom
Yak Restaurant, un bon lloc per esmorzar

El monestir de Dubdi és fonamental per a la història de Sikkim, ja que està estretament lligat a la fundació d’aquest petit regne de Sikkim, der part del lama Lhetsum Chenpo i els seus dos lames associats, durant el regnat de Chogyar Namgyal al segle XVII.

Al monestir s’hi accedeix per un camí empedrat i costerut que s’eleva fins dalt del turó i que et fa renegar trenta vegades del dia en què vas decidir visitar el poble. Els pujols del voltant es fan petits a mesura que ascendeixes. Se’ns mostren coberts per una catifa verda en la que t’hi estiraries deixant passar les hores, sense presses.

Molinet d'oració a Yuksom
Molinet d’oració camí del Dubdi Gompa
Chorten en el camí al monestir de Yuksom
Els murs mani i els chortens indiquen el camí als monestirs tibetans

Un cop dalt, el petit gompa domina el cim. Una gran teulada vermella rivetejada de groc dóna empar a una entrada de fusta treballada i pintada de diversos colors, alegres. Unes flors grogues engalanen els voltants, donant-li al gompa la semblança d’una casa de conte ambientat al Tirol.

Dubdi monestir a Yuksom
El Dubdi gompa

L’interior ens deixa sense alè: dins la foscor es respira deseguida l’aureola mística i sagrada del lloc, l’olor a mantega, la fusta antiga. Tot d’estatues de Budes es troben guarnides amb khates i ofrenes, les parets decorades amb thankes i pintures de Buda i Bodhittsaves. Al pis de dalt, la sala de meditació conserva llibres salvats de l’ocupació i l’extermini xinès del Tibet.

Les estàtues dels tres lames que van ser responsables de l’establiment de Yuksom també tenen la seva imatge al monestir. I en dues sales laterals es conserva una rara col·lecció de manuscrits i altres textos rituals

Estatua budista d'Avalokiteshvara a Yuksom
Estatues dels tres lames al monestir de Yuksom
Estatues budistes al monestir de Yuksom

Pots llegir tots els articles d’aquesta regió a l’etiqueta Sikkim

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: