Poble de Kharanak
Iran,  Ruta de la Seda

Yazd: els antics assentaments de Meybod i Kharanaq i el temple zoroastra de Chak Chak

Al voltant de Yazd hi han diversos pobles abandonats que valen la pena visitar, com ara Kharanaq, Meybod o la gruta zoroastra de Chak Chak. Per visitar-los ens afegim a un tour organitzat per la guesthouse on estem allotjats, davant la impossibilitat de fer-ho pel nostre compte.

Meybod

Meybod, la segona ciutat en importància de la província, se troba situada a 48km de Yazd. La ciutat va tenir una importància central durant l’època de la dinastia Muzzafar, que va governar les províncies centrals de l’Iran al segle XIV. Es diu que la fortalesa de Narin Qaleh, que es remunta al període anterior a l’arribada de l’islam a Iran, va servir com a seu militar sota els muzzafirides i va ser conquerida i després parcialment destruïda pels exèrcits de Tamerlà. A més de la fortalesa de Narin Qaleh i la Gran Mesquita, Meybod és la seu del mausoleu de Khadijeh Khâtoun, el caravanserai Shâh-‘Abbâsi, un colomar, badgirs, un yakhchal, un museu de ceràmica i un museu de catifes.

Poble de Meybod
Meybod
Castell de Meybod
Castell de Meybod
Torre a Meybod
Torre de vigilància
Cisterna d'aigua a Meybod
Cisterna d’aigua a Meybod
Cisterna i torres de ventilació a Meybod
Cisterna i torres de ventilació a Meybod

Santuari zoroastra de Chak Chak

Situat a prop de la ciutat d’Ardakan, és el santuari de muntanya més sagrat del zoroastrisme. Cada any, del 14 al 18 de juny, milers de zoroastres d’Iran, Índia i altres països acudeixen al temple de foc de Chak Chak, on en veure’l han de baixar dels seus mitjans de transport i completar l’última etapa del viatge a peu.

El temple és una cova artificial protegida per dues grans portes de bronze. El recinte del santuari està cobert de marbre i les seves parets s’enfosqueixen pels incendis encesos eternament al santuari.

Kharanaq

El poble de Kharanaq es troba en una regió muntanyosa a uns 85 quilòmetres de la ciutat de Yazd. Hi ha un castell d’uns 1.800 anys d’antiguitat, situat al nucli antic del poble. El castell i les seves defenses es remunten a l’època Sassànida i són considerats com un dels majors castells residencials de la província de Yazd.

Poble de Kharanak
Antic poble de Kharanak
Restes del poble de Kharanak

Un dels tres minarets oscil·lants a l’Iran es troba dins del castell del poble, al costat d’una mesquita. Construit durant l’época Seljúcida, el minaret era utilitzat com a far o torre de guaita.

Minaret de la mesquita de Kharanak
Minaret oscil·lant
Núria acariciant un camell

També hi ha un caravanserai que es remunta a l’època sassànida, un bany, un caravanserai que data de l’època de la dinastia Kadjar, la Gran Mesquita Hosseiniyeh, que data de l’època de la dinastia Kadjar i està dedicada a la cel·lebració del ritual chiita de la commemoració del més de Muharram, el Castell de Kharanaq, l’Ab Anbar, una cisterna d’aigua de l’època Safàvida, i un antic pont situat a les afores.

Pati del caravanserai de Kharanak
Font del caravanserai de Kharanak
Caravanserai
Cúpula d'un caravanserai a Kharanak
Nuria a Kharanak
Camps de cultiu i mesquita de Kharanak

Val a dir que les visites han estat molt interessants, sobretot la del poble de Kharanaq, així que tornem molt satisfets a Yazd. Ara toca tornar a fer motxilles, doncs demà marxem a Shiraz, una de les perles d’aquest viatge per Turquia i Iran!

Entrada relacionada: Yazd, la ciutat caravanera del desert.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: