Façana d'un monestir tibetà a Xiahe
Ruta de la Seda,  Xina

Tíbet Històric: la kora al voltant del monestir de Labrang

Enclavat en una planície rodejada d’empinades muntanyes a tres mil metres d’alçada, el complexe monàstic de Labrang, a l’antic Tíbet -actualment dins la província de Gansu- és un dels sis més grans de l’orde Gelupka. Les seves edificacions poden allotjar fins a 4.000 monjos. Temples, estupes, sales d’oracions, altars i sis escoles monàstiques s’hi apleguen intramurs. Teulades daurades d’estil arquitectònic tibetà-han engalanen 18 preciosos temples.

El monestir de Labrang
El complexe monàstic de Labrang
Monjos a la teulada del monestir de Labrang
Monjo a la teulada d’un monestir tibetà a Xiahe

Com cada tarda des de que hem arribat a Xiahe, em dirigeixo al monestir per fer la kora, el circuit ritual al voltant dels monestir que cada tarda fan els tibetans.

Respiro amb dificultat, espasmòdicament. A cada passa que dono, les cames més em pesen i el cap, adolorit, em balla com una baldufa que se li acaba l’empenta. El temple de la dreta se m’enterbol·leix i sento que perdo l’equilibri. De sobte, una mà providencial apareix per darrere i em subjecta fort del braç, evitant-me una caiguda imminent. Em condueix cap a la porta del temple i m’ajuda a seure al replà. Grinyolen els molinets d’oració i els seus girs em maregen encara més. Respiro , empassant-me tant d’aire com puc, fins que aconsegueixo recobrar l’alè. La dona s’acomiada i continua la seva kora diària.

Dones tibetanes fent girar els molinets d'oració al monestir de Labrang
Dones tibetanes fent la kora al voltant d’un monestir de Xiahe
Dones tibetanes girant els molinets d'oració al monestir de Labrang
Dones tibetanes girant els molinets d’oració

 Un murmuri suau dansa pels carrerons de la vora del riu, pregàries melòdiques d’entre les que emergeix el so primordial, la síl·laba om que es repeteix sense fi. He de reemprendre el camí davant dels mateixos molinets d’oració que no he arribat a girar, però em desanimo: me’n deuen quedar centenars encara!

Els veig ben alineats, petits però feixucs, incrustats en uns murs que s’estiregassen sense límit fins que els engoleix la penombra. Fins i tot el braç se’m queixa de tants que n’ha voltat. No us havia dit encara que Xiahe es troba situat a una alçada de 3000 metres i que la kora o circuit ritual s’allarga fins a tres kilòmetres de murs emblanquinats i 1.174 molinets d’oració que esperen ser girats.

 Demà ho tornaré a intentar.


Més informació:


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

4 comentaris

  • Noèlia

    Mare meva!!! Tres kilòmetres de kora i molinets d’oració!!! Només de pensar-hi ja he quedat una mica cansada!
    Ara parlant de debò, m’agrada molt l’estil amb el que escrius… felicitats preciosa!

    • Pels camins del món

      gràcies guapa!
      Sí, és un lloc espectacular.
      Els monjos van realitzar extenses protestes durant les Olimpíades xineses, demanant la defensa dels drets humans i el respecte a la seva cultura. Quan el tema està calent, l’accés a la zona és prohibida pels turistes i la lamaseria tancada.

  • Miquel

    Un indret molt interessant. Vaig estar-hi a l’estiu de 1996. Era un lloc indescriptible. Estar dins del monestir mentre els monjos feien les seves oracions, en una atmosfera ombrívola i medieval, va ser una experiència que encara recordo. Avui en dia no sé com deu estar. És cert que la kora no s’acaba mai… i si estaves marejada per l’alçada encara més.
    Una abraçada!!

    • Pels camins del món

      Hola Miquel!!!! quan hi vam estar seguia sent un lloc espectacular i recòndit, només es notava que havia arribat la “modernitat xinesa” en el carrer principal, amb algun hotel i restaurant i algun que altre xinès per allà. Però el recinte monàstic estava intacta, amb els seus carrerons estrets, costeruts i terrosos i la cantinel·la dels monjos sortint de tot arreu.
      una abraçada!!

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: