Lamaseria de Labrang a Xiahe
Ruta de la Seda,  Xina

Per la Ruta de la Seda: Xiahe, la lamaseria de Labrang

Xiahe és l’últim punt de la Ruta de la Seda que visitem, en aquest viatge des de Bishkek a Xian. El camí des de Tongren a Xiahe es una petita aventura. Hem hagut de pujar a l’autobús a empentes, combatent amb tibetans i xinesos i els seus respectius sacs i caixes. Els seients son mida barrufet i hem hagut de fer les 5 hores de trajecte mig girats cap al passadís. Feia un fred intens, tot el viatge hem anat amb la jaqueta, els guants i la gorra. Als peus, portàvem dos parells de mitjons i sota els pantalons, uns altres d’interiors. Es el que fan ells per combatre el fred i ha estat molt bona idea haver-los comprat a Luomen, el poblet on hi havien unes precioses figures de Buda, escolpides en un penyasegat.

El paisatge tibetà es preciós, arribem a una alçada de 3.300 metres i veiem els iacs pasturant per la vora de la carretera. Alguns passegen pel poble. En una parada, mengem un iogurt casolà recent fet de dri – la femella del iac -. Els cims nevats s’amaguen darrera les muntanyes que ens envolten i de tant en tant es deixen veure.

El monestir de Labrang, situat a Xiahe, és un dels sis grans monestirs de l’escola Gelugpa del budisme tibetà i amb el de Kumbum, són els dos únics que es troben fora de la Regió Autònoma del Tibet. El monestir acull el major nombre de monjos fora del que se considera com a Regió Autònoma del Tibet.

El monestir va ser fundat el 1709 per Ngawang Tsöndrü i solia ser un dels diversos enclavaments butanesos de la regió tibetana, abans de l’annexió del Tibet per la República Popular de la Xina. És la ciutat monestir més important del budisme tibetà fora de la regió autònoma tibetana.

El monestir es troba a la intersecció estratègica de dues grans cultures asiàtiques, la tibetana i la mongola, i era una de les universitats monàstiques budistes més grans. A principis del segle XX, allotjava milers de monjos.

Durant l’aniversari de la revolta tibetana, al març del 2008, la policia va envoltar el monestir de Labrang i les unitats militars van bloquejar les carreteres per evitar que la població local pogués accedir al monestir. Les forces de seguretat xineses van impedir la sortida dels monjos i molts van ser detinguts. Les imatges d’alguns monjos immolant-se van donar la volta al món.

Famílies tibetanes assegudes a l'exterior d'un monestir tibetà, a Xiahe, Xina
Famílies tibetanes, descansant de fer la kora, a l’exterior d’un monestir tibetà
Monestir de Labrang
Un dels molts monestirs tibetans de Xiahe
Monjos meditant en un monestir de Xiahe
Monjos resant en un dels monestir de Xiahe
Monjos tibetans de la ordre Gelupka amb el barret tradicional, asseguts a l'escala del monestir
Monjos tibetans amb el barret tradicional de l’ordre Gelupka, asseguts a l’escala del monestir
Monjo tibetà davant un mural al monestir de Labrang, Xiahe
Monjo tibetà davant un mural al monestir de Labrang

El monestir o lamaseria és poble sencer, format per diversos monestirs, temples, sales d’oracions i escoles d’estudis superiors de teologia, astronomia i filosofia. El complexe neix a la falda de la muntanya i s’esten fins el riu. Els temples de mes al nord sembla que estiguin enclavats a la roca i les parets estan pintades amb harmonia amb el terreny, del mateix color que la terra.

La kora -la volta sencera voltant els molinets i orant en tots els temples que fan cada dia els tibetans- te una llargada de 3km. Decidim comprovar-ne la duresa i intentem seguir els monjos, els homes i les dones, els nens i els vellets, amb la intenció de fer girar tots i cadascun dels 1174 molinets d’oració i donar les tres voltes de rigor – seguint el sentit de les agulles del rellotge- dins i fora de cada temple. Però abans d’acabar el primer mur ja estem cansats i amb el braç dret adolorit, de tant fer voltar molinets.

Monjo tibetà i pelegrí budista davant d'un monestir a Xiahe, l'altiplà tibetà
Monjo i pelegrí tibetà davant d’un monestir a Xiahe, l’altiplà tibetà.
Dona tibetana davant dels murs d'un monestir tibetà a Xiahe
Fent la kora a Xiahe
Home resant al terra i dones tibetanes fent la kora al voltant del monestir de Labrang, a Xiahe
Home resant al terra i dones tibetanes fent la kora al voltant del monestir de Labrang
Tibetans entrant en un monestir a Xiahe
Tibetans entrant en un monestir a Xiahe
Dones i nens tibetans a l'exterior d'un monestir tibetà de Xiahe
Dones i nens tibetans a l’exterior d’un monestir tibetà de Xiahe

Però no dessistim. Gairebé tothom ens avança, saludant-nos i aprovant la nostra kora. El sol se’n va i cada cop hi ha mes gent fent les seves oracions. Ara ja anem per la falda de la muntanya, per la meitat mes o menys. Un monjo vellet ens ajuda, indicant-nos el camí a seguir. Aprofito la força que fa Lluis en moure els molins per no haver-los de moure jo, no em queden forces. En la meva defensa dire que estem a 3.000 metres i a aquesta alçada manca l’oxigen.

El monjo vellet para a descansar i li passa el relleu a una tibetana, velleta també. Porta el cabell amb dos trenes que es lliguen entre elles a l’alçada de la cintura. Es fosc i el final de la kora sembla que no arriba. Com poden fer aquesta gent cada dia aquest exercici tan dur?

Tibetans fent la kora al voltant d'una estupa budista a Xiahe
Tibetans fent la kora al voltant d’una estupa budista
Dones del Tibet fent la kora al voltant d'una estupa budista del monestir de Labrang
Fent la kora al voltant de la estupa
Tibetans fent la kora a Xiahe
Entrant per fer girar els molinets d’oració
Monestir de Labrang a Xiahe
façana del monestir de Labrang

Just abans del final, hi han diversos temples que cal voltar tres cops per fora i tres per dins. Estan gairebe seguits, i quan acabem estem totalment fets pols i marejats. Però l’hem acabat; prenem aire i respirem satisfets. La doneta ens dona la mà i s’acomiada. Se’n va a casa, nosaltres anem a la part musulmana a comprar pà. Avui soparem uns ous ferrats, ens els hem guanyat!


Entrada relacionada: La kora del monestir de Labrang


Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

4 comentaris

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: