Índia,  Ladakh

Ladakh : pūjā familiar a la Barath Guesthouse

Avui ens llevem d’hora per participar en la pūjā familiar a la que ens han convidat. Per la casa ja corren dues persones que de seguida ens presenten: la cunyada de la Lamho i una cosina. Esmorzem i tots junts anem a la cuina, on el pare de família està tallant verdures. La cuina comença a bullir d’activitat, pelant cebes, alls, naps, col, trossejant pollastre, vedella i corder.

Mmm! Ens mirem tot allò pensant que una estona o altra estarà cuinat i dins la nostra panxa. Però l’estona s’allarga fins a vuit hores. Vuit hores en les que tots set no ens movem de la cuina, excepte nosaltres dos que ens han “permés” anar a veure com els monjos preparen la pūjā.

Preparant el menjar per la puja

Ells, mentre, continuent preparant menjar. Quan tornem continuem pelant cebes i fent petits tastets que ens serveixen de dinar i de berenar. Així és fan les cinc de la tarda. Estem esgotats, tant com ho deuen estar els cinc monjos que han vingut a resar en aquesta pūjā.

monjos preparant les figures de tsampa per la puja
Preparant les figures de tsampa
Figures de tsampa per la puja
Figures de tsampa
Oferint les figures de tsampa a Buda
Oferint les figures de tsampa a Buda

Primer han preparat amb farina, mantega i tsampa figuretes per fer les ofrenes a Buda i cap allà les onze han fet sonar les trompes des del balcó de la casa i han començat a resar. Om mani padme om, amb trompetes, timbals, encens i oracions han estat vuit hores! Els han anat portant menjar, el mateix que “tastàvem” nosaltres i finalment s’ha acabat la cerimònia. Han beneït la casa, la família i tots els assistents i han tornat al seu monestir.

L'Anju donant el menjar als nens de la família Barath
L’Anju donant el menjar als nens de la família Barath
La família Barath i nosaltres dos al complert
La família Barath i nosaltres dos al complert

Poc a poc ha anat acudint la resta de la família, fins que la casa s’ha omplert. S’han anat instal·lant al terra del menjador, just quan han començat a repartir plats. Primer els nens, després els avis i els convidats. O sigui, nosaltres. Dos bons grapats d’arròs, la cuixa del pollastre amb verdures, la millor part del bou, dhal, mattho paneer, corder amb salsa, iogurt, un postre amb plàtan, poma, fruits secs i crema de llet. Òssstres què bo!! I què tips!!

Aquesta família ens ha acollit molt bé i demà tornem a estar convidats a sopar!!


Totes les entrades d’aquesta regió les trobareu sota l’etiqueta Ladakh.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: