Home entrant al pati de la mesquita
Anatòlia sud-oriental,  Turquia

Turquia: Itinerari per l’Anatòlia sud oriental

Aquesta és la ruta que vam fer pel sud de Turquia, buscant les primeres empremtes del cristianisme per aquesta regió. Ha estat, sens dubte, un dels millor viatges que hem fet i per tant us el podem recomanar amb els ulls tancats.

Aquest itinerari se pot allargar visitant també Diyarbakir, Hasankeyf i el llac Van, llocs propers a Mardin, que ja havíem visitat en anteriors viatges i que també us recomanem.

A causa de la guerra de Síria i la inestabilitat de l’Iraq, abans de realitzar aquest viatge cal consultar la seguretat de la regió.

Ruta de viatge

  • Dia 1: Vol Barcelona-Istanbul
  • Dia 2: Vol Istanbul-Mardin
  • Dia 3: Mardin
  • Dia 4: Mardin-Sanliurfa
  • Dia 5: Sanliurfa
  • Dia 6: Sanliurfa-Nemrut Dagi-Sanliurfa
  • Dia 7: Sanliurfa
  • Dia 8: Sanliurfa-Harran-Gaziantep
  • Dia 9: Gaziantep
  • Dia 10: Gaziantep-Antioquia
  • Dia 11: Antioquia
  • Dia 12: Antioquia
  • Dia 13: Vol Antioquia-Istanbul
  • Dia 14: Istanbul
  • Dia 15: Vol Istanbul-Barcelona

MARDIN

Cases a Mardin

Mardin és una antiga i preciosa població que s’assenta sobre un turó davant les tòrrides planures de la Mesopotàmia, que s’estenen cap a Síria, a només 100 km. Amb una història de més de 3.500 anys, ha estat governada per cristians assiris, àrabs, seljúcides, kurds, mongols, perses i otomans i  l’arquitectura que han deixat –la majoria seljúcida- està sent restaurada per optar a ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

Mardin és un museu a l’aire lliure. Els seus carrerons amaguen madrasses, mesquites, esglésies ortodoxes, caravanserais i un basar llarguíssim i estret, on l’únic sistema de transport són els ases. El millor es deixar-vos perdre i gaudir de la descoberta.

A poca distància de Mardin, en direcció a Midyat, hi ha el magnífic monestir Siri Ortodox de Deyrul Zafaran. La millor forma d’anar-hi és en taxi que regatejant us hauria de sortir per unes 30TL anada i tornada. Però si disposeu d’un plànol de la zona (difícil de trobar) i temps com per perdre’s, és possible fer-ho pel vostre compte agafant el bus que va a Midyat i dient-li al xofer que us deixi en l’encreuament del monestir o bé caminat, sota un sol de justícia, els 6 km de distància que el separen de la ciutat.

Com anar: Des de l’aeroport domèstic d’Istanbul, agafem un vol amb la companyia turca Sun Express, que ens deixa a Mardin en menys de 2 hores.

Un cop a l’aeroport no vam trobar transport públic fins Mardin, així que vam haver d’agafar un taxi (48TL). Però al sortir de l’aeroport vam veure que hi havia un dolmus (transport colectiu) esperant a la carretera. Tot i que no sabem ben bé si duia a Mardin, és de suposar que deu anar a la ciutat nova, des d’on hi ha transport públic fins la ciutat antiga.

SANLIURFA

Balikli Göl

Sanliurfa o Urfa, és una de les ciutats més antigues de la humanitat. En aquesta ciutat va nàixer Abraham i va ser dominada pels assiris, romans, àrabs, armenis, bizantins i  otomans.

La major part de visites estan a la mateixa zona, als voltants del basar. Per tant, és allí on hem d’anar i perdre’ns pels carrerons gaudint del seu ambient i descobrint caravanserais amagats. En aquesta àrea està el complexe Dergah, format per diverses mesquites i parcs. Aquí és troba la cova on va viure el bíblic Abraham, l’estanc de Baliki Göl, la madrassa i la ciutadella.

Entre aquesta àrea i l’hotel Bakay està la mesquita Ulu Camii, que en un altre temps va ser una església bizantina. D’aquella època queda ben poc, però si us fixeu bé encara veureu un parell de columnes bizantines i alguns capitells amb símbols cristians.

Com anar des de Mardin: Els autobusos a Sanliurfa surten des de la ciutat nova, situada sota el turó, a les planes de la Mesopotàmia. Per anar heu d’agafar el bus urbà, que surt de davant del museu de Mardin.

Us recomanem comprar el bitllet amb certa antelació, ja que els busos solen anar plens. Hi han varies agències amb horaris diferents, però el preu no sol variar. Vam pagar 25TL per un trajecte d’unes dues hores.

Un cop a l’estació d’autobusos de Sanliurfa, heu d’anar caminant a l’avinguda principal i agafar un bus urbà. Dieu-li al conductor que aneu al centre (centrum). Us deixarà prop d’un caixer de l’ING Direct.

Què veure als voltants de Sanliurfa

Harran Els dolmus per anar surten des de l’estació d’autobusos principal i tarden uns 40 minuts en arribar. Nosaltres vam optar per visitar Harran el mateix dia que marxavem a Gaziantep, per d’aquesta forma no haver d’anar dos cops a l’estació. Les motxilles les vam deixar a la consigna (emanet) de la mateixa estació.

Cases colmena de Harran

Nemrut Dagi Vam contractar un daytrip per anar a Nemrut Dagi amb l’agència Harran Nemrut Tours, que està situada en el casc antic, en un carreró prop de la mesquita Ulu Camii. Vam pagar 120TL per persona pel transport. L’excursió a Nemrut i altres llocs d’interés va durar tot el dia, ja que vam sortir a les 09:30 i vam tornar sobre les 23:00 h.

Tro de Nemrut Dagi

GAZIANTEP

Caravanserai a Gaziantep

Gaziantep és una ciutat que s’ha situat als mapes turístics arrel de la descoberta de nombrosos mosaics al jaciment romà de Zeugma, a pocs kilòmetres de la ciutat, durant les obres de construcció de la presa de Birecik. A més d’això, aquesta ciutat té la fama de ser la capital turca dels baklaves, els dolços típics del Pròxim Orient.

Sense cap mena de dubte, el principal interès per venir a Antep és la visita del magnífic museu de mosaics, descobert al jaciment de Zeugma. Podeu anar al museu caminant, però si us voleu estalviar una mica de camí, agafeu el tramvia fins l’última parada. Llavors heu de continuar caminant, creuar a l’altre part de l’estació del tren i girar a la dreta. No teniu pèrdua perquè el museu està ubicat en un edifici modern i enorme. També és interessant la visita pels voltants de la ciutadella i el basar.

Com anar des de Sanliurfa: Surten diversos autobusos per anar a Antep. Els bitllets els podeu comprar directament en la taquilla de l’estació de bus, el mateix dia que decidiu marxar. Vam pagar 20TL per persona per un trajecte de 2,5h.

L’estació d’autobusos de Gaziantep està a les afores, per tant haureu de sortir fora de l’estació d’autobusos i agafar un bus urbà que us deixarà en el mateix centre, prop d’una església.

Però sobretot no marxeu de Gaziantep sense haver provat les delicioses baklaves acompanyades d’un dondurma, en qualsevol pastisseria, la que més us entri pels ulls.

ANTIOQUIA

Església Ortodoxa Síria Antioquia

Antioquia ha estat una de les ciutats que més ens ha agradat d’aquest viatge. I no només per tractar-se d’una antiga vila romana per la que van passar perses, bizantins, àrabs, armenis, sarraïns, creuats i seljúcides, si no perquè aquesta petita ciutat de pas, tenia a la seva vora tres llocs d’interès que valia la pena veure.

Al mateix casc antic podeu visitar la mesquita de Sermaye Cami, l’església catòlica i la ortodoxa. L’esglèsia de Sant Pere està situada a 3 km del centre i per anar només heu de seguir el carrer Kurtulus (a la vora de l’església catòlica) fins al final.

Què veure al voltant d’Antioquia:

Monestir de Simeó l’Estilita – Per visitar el monestir de Sant Simeó heu d’agafar un dolmus direcció Samandag i baixar a Karaçay. Aquests dolmus surten a la part esquerra del pont sobre el riu Orontes, a l’avinguda Yavuz Sultan Selim.

Des de Karaçay al monestir hi han 4 km i no hi ha transport públic, així que haureu d’esperar que algú passi o caminar aquesta distància per un camí de terra, sense cap ombra on refugiar-se de la calor. Nosaltres vam tenir sort i un kurd ens va portar fins el monestir i es va esperar fins que vam acabar la visita, sense cobrar-nos rés.

Port romà de Seleucia Pieria i túnel de Tito i Vespasià – Per visitar un dels ports més importants de la Ruta de la Seda i el túnel dels dos emperadors romans, heu d’agafar un dolmus a Samandag i allí un altre a Cevlik.

L’espigó del port romà el veureu només arribar a Cevlik i l’accés al túnel està a la vora d’una zona d’aparcament. No us oblideu d’anar ben calçats i portar llanterna per visitar el túnel.

Com anar des de Gaziantep: Hi han autobusos freqüents a Antioquia des de l’estació de busos. Vam pagar 18,5TL per un trajecte de 4 hores. El bus us deixarà pràcticament al centre ja que l’estació d’Antioquia es a tocar del casc antic. D’aquí i fins l’hotel son tant sols 10 minuts caminant, per la vora del riu Orontes.


Extensió per iniciar el recorregut a Van, visitant també Diyarbakyr i Hasankeyf


EL LLAC VAN

Esglèsia armènia d'Akdamar al llac Van

Van és una ciutat moderna i oberta. La seva gent és, com tota Turquia, molt agradable i els seus paisatges i arquitectura us deixaran amb la boca oberta.

– Les visites obligades són l’antiga ciutat Urarte de Cavustepe, en l’escarpada fortalesa de muntanya de Hosap. Nosaltres no vam complir amb l’obligació i no el vam visitar.

– Van Kalesi, o castell de Van, situat a uns 3 km de la ciutat. El castell es troba a la vora de l’estany i, des de dalt, les vistes són espectaculars, enlluernadores.

– Illa de Akdamar, una de les meravelles de l’arquitectura armènia. A 43 km de Van i a 3 km de la riba de l’estany, l’illa de Akdamar guarda aquest tresor. L’església ha estat restaurada recentment i es poden veure figures esculpides d’apòstols, encara que les vistes i l’aire que es respira són també un plaer. Per anar-hi, cal agafar un dolmus a l’entrada de Van (a la rotonda que hi ha en direcció al castell, 4TL) i després el ferri a l’embarcador (2,5 TL), que surt quan hi ha 10 persones, o menys si entre tots es paga la diferència. En cap de setmana hi ha més afluència de turistes turcs, així que el ferri sol sortir.

Com arribar-hi: La companyia Turkish Airlines i Pegasus Airlines disposen de diversos vols a el dia per arribar a Van. Surten des de l’aeroport de SAW. Des de l’aeroport Ataturk (IST) també hi ha diversos vols, encara que a un preu més gran.

DIYARBAKIR

Mesquita Ulu Cami de Diyarbakir

Diyarbakir és el centre de el moviment de resistència kurd. La població és majoritàriament kurda. Les dones porten mocadors florejats i els homes uns pantalons amples. El centre històric està en gran part emmurallat i al seu interior es poden visitar desenes de mesquites i algun caravanserrall.

– Ulu Camii, una mesquita construïda en 1091 pels seljúcides, conté elements arquitectònics àrabs, bizantins i musulmans. L’enorme pati és un lloc molt agradable on els fidels de les quatre escoles de l’Islam sunnita van a resar.

– Hani Passa Hani, enfront de la Ulu Cami, és un caravanserrall de segle XVI ocupat per botigues, restaurants i una biblioteca. Les pedres blanques i negres -característica de l’arquitectura de Diyarbakir- li donen un aire exquisit.

– En un carreró prop de l’Hani i de mercat, la Ayakli Minare és una mesquita amb un minaret sustentat per quatre columnes.

– Les muralles, que envolten la major part de el centre històric, poden gaudir passejant pels seus jardins ben cuidats. La millor manera de conèixer el dia a dia de la població.

– Buyuk Kervansaray, és un caravanserrall de segle XVI rehabilitat que es torna a utilitzar per allotjar viatgers i està considerat un dels millors de la ciutat. El pati es pot visitar.

Diyarbakir té desenes de mesquites per descobrir amagades entre els seus carrerons. L’oficina de turisme, situada prop de la zona d’hotels i restaurants, ofereix un pràctic plànol i fullets amb fotografies.

Com arribar-hi: Des de Batman surten freqüentment dolmus des de l’estació d’autobusos. Paren als afores de Diyarbakir, així que haureu d’agafar un taxi fins al centre.

HASANKEYF

Hasankeyf

Hasankeyf és un petit poble situat a la vora del riu Tigris. Podeu veure les cases troglodites excavades a la roca on, encara avui, hi viu gent i on han aprofitat per obrir petits restaurants i teteries. La fortalesa o kale ens espera al cim, així com la Ulu Camii, el cementiri i el petit palau -Küçük Saray-. Les vistes són magnífiques.

Com arribar-hi: Hi ha autobusos freqüents de Van a Batman, la ciutat més propera a Hasankeyf. Es pot utilitzar aquesta ciutat com a base o desplaçar-se a Hasankeyf en dolmus, que surten cada 30 minuts des de la terminal. Igualment per tornar.


BIBLIOGRAFIA

Desde el Monte Santo, de William Dalrymple

En la primavera del año 587, dos monjes iniciaron un viaje extraordinario por el mundo bizantino, desde las costas del Bósforo hasta las dunas de Egipto. Se alojaron en cuevas, monasterios y ermitas, y recogieron la sabiduría de los estilitas y de los padres del desierto antes de que su frágil mundo se desmoronara bajo la gran irrupción del Islam.

William Dalrymple emprendió el mismo recorrido casi mil quinientos años después, y en su peregrinaje encuentra joyas de la antigüedad intactas, pero también una sangrienta guerra civil en Turquía oriental, las ruinas de Beirut, las violentas tensiones de Cisjordania.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: