
Anatòlia Central: Itinerari per Sivas, Tokat i Amasya – Turquia
En preparar aquest viatge teníem moltes ganes de visitar algun país musulmà i gaudir de la seva llegendària hospitalitat, de converses al caliu d’una tassa de te i també dels seus deliciosos kebabs. Malauradament només disposàvem de vuit dies, així que havíem d’escollir la destinació amb molta cura. Per tant vam decidir tornar a Turquia, un país que hem visitat en varies ocasions. Aquest cop vam visitar Anatòlia Central, una zona que no coneixíem i on hi ha molts caravanserralls, madrasses i antigues mesquites Seljúcides i Otomanes.
L’elecció d’aquestes tres ciutats – Sivas, Tokat i Amasya – no va ser tant sols pel motiu que hem dit abans, també la connexió i els horaris de vols eren els adequats i a més, entre aquestes ciutats no hi ha més de 2-3 hores entre elles.
Hem de dir que la guia Lonely Planet no fa justícia a aquestes ciutats, especialment a Sivas i Tokat, doncs trobareu tants caravanserralls, madrasses i mesquites per satisfer al més exigent.
Itinerari per Anatòlia Central
- Barcelona – Istanbul – Sivas
- Sivas
- Sivas – Tokat
- Tokat
- Tokat – Amasya
- Amasya
- Amasya – Samsun – Istanbul
- Istanbul – Barcelona

Data del viatge: Finals d’abril de 2013
Clima: Molta calor, especialment a Tokat i Amasya.
SIVAS

La majoria de monuments estan concentrats en una plaça, a Hükümet Meydani, entre els carrers Inonü i Atatürk Boulevard, una bonica plaça on passar una bona estona i menjar per algun dels restaurants de la zona. Els monuments situats en aquesta plaça són els següents:
- Kale Camii: Mesquita otomana construïda per Mahmut Pasa, gran visir del sultà Murat III.
- Bürüciye Medresesi: Construïda per Muzaffer Bürücerdi el 1271, actualment és una teteria a l’aire lliure on podreu passar la tarda bevent te.
- Sifaiye Medresesi: és una escola de medicina medieval de 1217 construïda pel sultà seljucida Izettin Keykavus.
- Cifte Minari Medrese: Davant de la Sifaiye, conserva només la façana principal amb els dos minarets. Però per nosaltres aquesta façana és la imatge que millor representa Sivas.
Hi ha més monuments escampats per la ciutat, malauradament la majoria estaven en restauració quan nosaltres vam anar. A continuació us detallem la resta de monuments i mesquites d’interès i on estan situats:
- Ulu Camii: Aquesta mesquita és va construir el 1197 i és d’estil seljucida. Val la pena visitar-la durant l’hora de l’oració.
- Tashan Carsisi: Davant mateix de la Ulu Camii, aquest petit basar restaurat té alguna botiga i una teteria.
- Gok Medrese: Situada a Cumhuriyet Caddesi, va ser construïda el 1271 pel Gran Visir Sahip Ata i és d’estil Seljúcida. No vam poder visitar-la per dintre, doncs és un dels edificis que està en restauració. A poca distància hi ha una bonica mesquita.
- Divrigi: Si disposeu d’algun dia més, val la pena visitar Divrigi per veure la monumental mesquita i l’hospital mental, tots dos Patrimoni Unesco, que son un dels monuments més impresionants del país.
Com arribar: Vam arribar a Sivas des d’Istanbul amb un vol de la companyia Anadolu Jet.
On dormir: Ens vam allotjar a l’Hotel Fatih, situat al carrer Kursunlu Caddesi núm 22, just davant d’un bonic caravanserrall en restauració i d’un hammam. L’ubicació és bona, doncs està a pocs minuts caminant del centre. Vam pagar 112 TL per nit, amb esmorzar inclòs i wifi gratuït. Net i el personal atent i amable, recomanable.
On menjar: A Turquia es menja bé pràcticament en qualsevol lloc. Recomanaríem el restaurant que hi ha sota la plaça, on vam menjar uns mezze deliciosos. Prop d’aquesta plaça, per l’Attaturk Boulevard, hi ha diversos restaurants de kebabs i pides (pizza turca).
TOKAT

Tokat és una petita vila situada a poc menys de tres hores de Sivas, que rivalitza amb aquesta en quan a número de mesquites, caravanserralls, hammams i mansions otomanes.
- Tas Han: És un caravanserrall perfectament restaurat situat en el centre de la ciutat. El seu pati és ara un jardí amb una teteria, on podreu passar les hores en companyia de famílies turques. Aquest ha estat un dels llocs on més vam gaudir durant aquest viatge. L’oficina de turisme està situada a l’exterior del caravanserrall.
- Gök Medrese: Està a pocs metres del caravanserrall, però com que estava tancada no la vam poder visitar. Entre aquests dos edificis hi ha un gran supermercat, per si us convé comprar alguna cosa.
- Nucli històric: darrera del caravanserrall hi ha un hammam i continuant carrer amunt, trobareu la petita mesquita de Hatuniye Camii i davant una antiga madrassa practicament en ruïnes.
- Ciutadella: Continuant per aquest carrer, girant a la dreta, després d’una bona pujada, arribareu al que queda de la ciutadella. Val la pena pujar doncs les vistes de la zona son magnífiques. Pregunteu perquè el camí costa de trobar.
- Ali Pasha Hammam: Situat a GOP Bulvari (el carrer principal). A l’altre costat del carrer está la mesquita de Takyeciler Camii.
Continuant pel carrer de la Takyeciler Camii, endinsant-nos en el casc antic, trobarem més monuments que val la pena visitar:
- Museu de la ciutat: Val molt la pena la visita, doncs el museu conté objectes de l’època romana, seljúcida, hittita, de l’edat de bronze i relíquies cristianes. Aprofiteu per fer la visita a l’hora de més calor, doncs dintre el museu s’està molt fresc. Davant del museu hi ha un altre caravanserrall que estava en restauració i que no vam poder visitar.
I seguint pel carrer Gop Bulvari:
- Torre del Rellotge i Mansions Otomanes: En direcció a la torre del rellotge trobareu una mansió otomana que es pot visitar. I a pocs metres de la Torre del Rellotge hi ha una altra mansió, la Mevlevihane, que també és pot visitar. Les dues mansions són interessants de veure.
Com anar de Sivas a Tokat: Com la majoria de ciutats turques, l’estació d’autobusos de Sivas està a les afores. Per anar heu d’agafar un bus urbà o dolmus, que us costarà 1,75 TL.
Hi ha busos freqüents a Tokat, el millor és que pregunteu l’horari en una agència del carrer Attaturk, per saber quin bus us va millor. Pregunteu a dos o tres agències, doncs cada companyia té el seu horari. El trajecte dura dues hores, doncs Tokat està a només 108 Km. El preu del bitllet son 15TL.
El bus us deixarà davant la Meydan Camii de Tokat. Just davant teniu l’hotel Yucel, que recomanem en aquesta guia de viatge, en l’apartat on dormir.
On dormir: Sense cap mena de dubte el Yücel Hotel, situat a Meydan Caddesi 22. Està tot just davant de la mesquita Meydan Camii i d’un antic basar, a tocar del carrer GOP Bulvari, a uns cent metres del caravanserrall Tas Han, però a l’altre costat del carrer. Podem dir, sense cap mena de dubte, que és l’hotel amb millor relació qualitat preu que hem estat a Turquia. Es un 2 estrelles però que podríem considerar com un tres a nivell europeu, amb piscina climatitzada i sauna. Vam pagar 30€ nit, amb esmorzar tipus buffet inclòs.
On menjar: Vam menjar molt bé al restaurant Hanedan Kebab situat en l’antic basar de davant l’hotel Yücel. Demaneu el kebab de Tokat que és deliciós. El plat és gran, si demaneu algun entrant podeu compartir el kebab. Si sou vegetarian, demaneu el kebab sense carn i us serviran un enorme plat de verdures escalivades… senzillament deliciós!
Al carrer GOP Bulvari trobareu petits restaurants de durums i kebabs i una pastisseria que també és restaurant on podreu menjar pasta i d’altres plats.
AMASYA

Amasya és un bonic poble situat a la vora del riu Yesilirmak, amb un passeig vora el riu ple de restaurants i geladeries. El principal atractiu són les tombes pòntiques i les mansions otomanes, sense oblidar els caravanserralls, les madrasses i les mesquites. A continuació detallem els punts de més interés:
- Tombes Pòntiques: Estan en un penya-segat a la vora del riu. Es veuen clarament des del passeig i per accedir heu de creuar la via del tren per un pas soterrani.
- Mansions Otomanes: Situades a la vora nord del riu, la majoria s’han convertit en petits hotels i restaurants, sent aquesta la millor zona on allotjar-se.
- Mesquites i Madrasses: La majoria estan situades a la part sud del riu, molt aprop del passeig. Destacaria el Darüsifa (hospital mental) i la Gok Medrese. En el centre trobareu un caravanserrall restaurat, a l’exterior hi ha una petita teteria on gaudir d’una estona de descans, i més amunt la Burmali Minare Camii, amb un preciós minaret en espiral.
- A la part nord del riu, a uns 15 minuts caminant del centre, s’hi troba una medressa de forma octogonal que continua en actiu i que es pot visitar.
Com anar a Amasya, des de Tokat: Per anar a l’estació de busos teniu que agafar un bus urbà, que surten des de GOP Bulvari. Des de allí, surten diversos busos per anar a Amasya, però com sempre, és millor que pregunteu amb antel·lació per saber quin s’ajusta millor al vostre horari. El preu és de 15TL i tarda poc menys de 3 hores en arribar.
Com totes les estacions, aquesta també està situada a les afores i és convenient agafar un minibús per anar al centre de la ciutat.
On dormir: Els hotels estan en les antigues mansions de la part nord del riu. Val la pena fer reserva prèvia a través de booking o qualsevol altre buscador, perquè si no us podeu trobar que estigui ple. Nosaltres ens vam allotjar a l’hotel Amasya Lahedan que era dels pocs que tenia habitacions lliures. L’hotel és molt bo, però n’hi ha d’altres més cèntrics de les mateixes condicions. Vam pagar 140TL per una habitació amb bany, maca però petita, amb esmorzar tipus buffet inclòs, i exquisit.
On menjar: Nosaltres vam anar sempre al Restaurant Amaseia Mutfagi, situat a la part nord i amb un balcó sobre el riu, ja que el menjar era molt bo i més barat que d’altres restaurants.
Com tornar a Istanbul: Els aeroports més propers a Amasya són el de Merzifon, a uns 45 minuts, i el de Samsun, a poc més de 2 hores. Vam decidir tornar des de Samsun (una ciutat costera del Mar Negre que visitariem uns anys després en ruta a Geòrgia), doncs l’horari ens convenia més. Per anar heu d’agafar un bus de la companyia Metro. Podeu mirar els horaris aquí.
Un cop a Samsun, us canviaran a un altre bus que us deixarà en el centre. El bus per anar a l’aeroport surt del carrer Fuar Caddessi, a la vora d’un parc, passat l’hotel Grand Asos. Aquest carrer està a la vora del mar. Pregunteu perquè costa una mica de trobar.
És important que tingueu en compte que la informació aquí ressenyada pot haver variat. Per tant, és convenient que comproveu “in situ” que la informació relativa als horaris de bus sigui correcta, no sigui que acabeu perdent el vol de tornada.

