Dones en una cerimònia hindú
Arunachal Pradesh i Assam,  Índia

Tezpur, cerimònia hindú al riu Brahmaputra

Cau el cel taronja sobre els carrers de Tezpur, amples i animats a les darreries de la tarda, just quan m’acabo d’orientar. Un cop de gent amb pas decidit ve cap a mi, m’atansa i em desborda i la seva inèrcia m’arrossega cap al sud, en direcció al riu. Em deixo emportar: després de quatre inacabables dies de viatge per arribar fins aquí, vull sentir de nou en la meva pell la sensació de la descoberta, d’allò no programat, aquella tremolor que em recorre per dins i que em fa sentir viva.

Camino enmig la maror de gent deixant enrere les últimes cases de la ciutat, fins que la multitud que s’amuntega per accedir al riu Brahmaputra em barra el pas. Alço la mirada per damunt dels caps i aconsegueixo veure l’aigua, calma i grisa, que es desplega per l’horitzó degradat del capvespre sota el nom de Brahmaputra. Davant la seva riba, centenars de saris de colors i nens empolainats s’hi apleguen per fer pregària: li’n diuen puja. Beneeixen paneretes amb fruites i espècies i encenen llumetes d’oli, petites ànimes que les aigües sagrades s’emportaran riu avall.

Cerimònia hindú al riu Brahmaputra
Ofrenes en una cerimònia hindú

Baixo a la llera i m’incorporo a la cerimònia, a poc a poc per no molestar. Alguns caps es giren i, en veure’m, comencen a sacsejar els braços del qui tenen al costat. I com les fitxes d’un dominó, un darrere l’altre es van tombant cap a mi, mirant-me amb sorpresa i observant-me amb els ulls ben oberts. M’apresso a dibuixar un ample somriure i, en un no-res, el desordre envaeix la sorra, la gent trenca files i se m’acosta, els nens corren a donar-me la mà, per sortir després foragitats, esverats per la vergonya. Envoltada pel caliu espontani d’aquesta gent se m’esmuny la tarda, amb l’ànima suspesa per la melodia dels seus riures. Fins que el sol decideix desprendre’s dels núvols i amagar-se dins les aigües, posant punt i final al meu primer ritual hindú.

Capvespre al riu Brahmaputra

Entrada relacionada: Tramitant els permisos d’Arunachal a Tezpur

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

8 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: