
Tbilisi, una capital barreja d’Orient i Occident
Tbilisi, una barreja d’Orient i Occident, una ciutat multicultural que no és Europa ni tampoc és Àsia, amb racons encantadors que et transporten a ciutats europees o otomanes, que et transporten a diverses èpoques. Tbilisi ens ha sorprès i ens ha agradat molt.
Habitada des del segle V d.C, hi han deixat emprempta imperis invasors romans, parts, sassànids, àrabs, bizantins i seljúcides que anhelàven dominar aquesta ciutat estratègicament situada en la ruta comercial entre l’est i l’oest.
Tbilisi és sossegada. Amb poc més d’un milió de persones, l’Avinguda Rustavelli és la principal artèria de la ciutat i fa de nexe entre la ciutat nova i l’antiga (Old City) coneguda com Kala. A Rustavelli s’emplaçen edificis com el Parlament, l’Òpera i Teatre Ballet o el Teatre Rustavelli.
L’Avinguda Rustavelli s’acaba amb la plaça Freedom Square, on una estàtua de Sant Jordi, daurada i elevada en un altíssim pedestal, substitueix una antiga estàtua de Lenin. Aquí comença la ciutat antiga, el veritable tresor per als visitants. Descobriu-la a peu.
Els carrers empedrats et conduïran cap a les antigues cases tradicionals, de balcons de fusta tallada, carrers estrets d’estil modernista o “art nouveau”, amb detalls de ferro a les portes i finestres. Relaxar-se en un dels cafès del carrer Shavteli o Erekle II és dels moments més romàntics de la visita.





Però encara no hem acabat. Cal caminar cap a Gorgasali Square, una plaça oberta amb tot de restaurants, bars i alguna agència de viatges, cap al barri dels banys o Aba-Notubani, on encara es troben en actiu els banys sulfurosos que es construïren gairebé des de la mateixa fundació de la ciutat.


En tot moment es poden seguir els rètols indicatius per visitar les esglèsies Anchiskhati, Sioni, Jvaris o la bonica esglèsia de Sant Jordi, a l’altra banda del riu.

Un cop aquí, ja s’haureu sorprès per l’impressionant pont de la Pau, de 150 metres sobre el riu Kura, dissenyat per l’arquitecte italià Michele de Lucchi, un pont a l’estil Calatrava amb il·luminació nocturna. Fou costruït amb la idea de donar-li una “nova cara a la ciutat antiga”.


Des d’aquí, les vistes de la fortalesa Narikala, a la que s’hi pot accedir a peu o amb telefèric (no us ho perdeu, només 1 Lari, 0,40 euros), són magnífiques.

Dalt d’un turó s’emplaça l’esglèsia Mtatsminda, a la que es pot accedir per funicular, i a l’altra banda de la ciutat, visible des de gairebé tot arreu, la grandíssima catedral de la Sagrada Trinitat o Sameba, la tercera església ortodoxa més gran del món.

Geòrgia és un destí poc convencional que s’està obrint al turisme i la capital és un bon lloc per destinar un cap de setmana llarg, a més Tbilisi i Geòrgia son una destinació segura.
Nosaltres ens ho vam passar molt bé a Geòrgia i sobretot a Tbilisi, on vam passar més d’una setmana gaudint dels seus monuments i vida al carrer.
Que espereu per anar-hi?
Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Geòrgia i sobre aquest viatge des d’Istanbul a Xian, a la categoria Ruta a Orient.

