Estupa de Swayambhunath
Nepal

Purificant la meva ànima a Swayambhunath

Caminava per Kathmandú travessant petits carrerons plens de vida. Uns homes rentant-se els cabells a les fonts públiques, allà unes dones netejant llençols i a tot arreu petites parades on tot es ven i tot es compra. En arribar a Swayambhunath, el primer que em crida l’atenció és l’enorme estupa daurada que corona el cim. Persones de totes les edats donen voltes a ella fent la kora, purificant la seva ànima dels pecats. En aquest complex religiós comparteixen culte la comunitat budista i la hindú.

Estatues budistes a l'entrada de Swayambhunath
Pelegrins hindús a la sortida del temple de Swayanbhunath

Preparo la meva càmera i com un boig vaig prement el botó fotografiant a la gent. Satisfet, em disposo a fer la meva kora quan de sobte alguna cosa em deté. En un racó, observo una nena asseguda a terra, amb uns pots de pintura, que em mira.

Molinets d'oració a Swayambhunath
Molinets d’oració a Swayanbhunath

Amb un somriure m’indica que m’acosti. Em fa seure al seu costat, agafa el seu pinzell i dibuixa un cercle vermell en el meu front, una tika. És una pasta de color feta de productes naturals, cúrcuma i cendra.

Nena posant tika

La convido a unes galetes i riem veient les fotos a la petita pantalla de la meva càmera. En veure’ns, altres viatgers s’acosten a posar-se tika a canvi d’uns dòlars. La meva nova amiga em fa l’ullet posant els diners a la butxaca i indicant-me que em quedi una estona més. Sembla que li hagi portat sort, però qui ha sortit guanyant he estat jo. Perquè ja no necessito fer la kora, aquesta nena m’ha purificat l’ànima.

El temple de Swayambhunath

Swayambhunath és també conegut com el Temple dels micos, per la gran quantitat que el custodien. És un dels llocs sagrats budistes més antics del Nepal –una inscripció indica que es va ordenar construir el 460 aC.- i un important destí de pelegrinatge. Ha esdevingut un dels símbols més coneguts del país. Es troba situat en el cim d’una muntanya als afores de Kathmandú.

Pintant l'estupa de Swayambhunath

La gran estupa es només un dels punts interessants de la visita, ja que tot el recinte consta de dos temples idèntics d’estil shikara, un estil importat de la Índia, encara que el lloc és budista, és reverenciat també per hindús. També hi ha l’imatge de Hariti, la deessa de la fertilitat, un gompa (monestir budista tibetà), petites estupes i capelles, pilars amb figures de deus i deesses, un recinte de descans pels pelegrins, un museu i una escola.

Més articles i informació de Nepal a la guia de viatge.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: