Iran,  Ruta de la Seda

Shiraz: la Persèpolis de Dario I el Gran

Persépolis fou la gran capital de l’imperi aquemènida, un conjunt de palaus assentats sobre una terrassa artificial de grans blocs de pedra construït per Dario I i ampliat amb els monarques Xerxes i Artaxerxes. Des que llegirem la trilogia d’Alexandre el Gran, rei de Macedònia, el desig de visitar les ruïnes de Persépolis es mantingué ferm en les nostres ments, i avui, per fi, estem aquí.

Pugem l’escala monumental que porta fins la primera construcció del palau, imaginant-nos que som un dels mandataris de les províncies subordinades que hi acudeixen a rendir tribut al gran rei. Un cop dalt, una gran porta de pedra amb dos enormes lleons alats de mig cos humà serveix per distribuir els visitants.

Iranians accedint a Persépolis per la Porta de les Nacions
Una dona iraniana accedeix a Persépolis per la Porta de les Nacions

Quedem enlluernats per l’enorme extensió dels palaus que s’aixequen davant nostre: enormes pilars de pedra que semblen posats a l’atzar, escales amb magnífics gravats que un dia van portar a les estances reials, portalades que no condueixen enlloc…

Restes del palau de Dario
Restes del palau de Dario
Columnes jóniques a les restes del palau de Dario
Portes que accedien al palau
Símbols zoroàstres al temple de Dario
Símbols zoroàstres al temple de Dario
Capitell de columna amb la representació en alt relleu d'un animal real o imaginari
Capitell de columna amb la representació en alt relleu d’un animal imaginari
Relleu d'un lleó que captura un bou simbolitzant l'any nou
Relleu d’un lleó que captura un bou simbolitzant l’any nou
Relleu de les delegacions de les nacions sotmeses a Persépolis
Relleu de les delegacions de les nacions sotmeses

Poc hi queda de la gran Persépolis: Alexandre s’encarregà de que no hi quedés ni rastre del gran imperi persa.

Les tombes reials de Nash-e Rostam

A 3 kilòmetres de Persépolis està Nash-e Rostam, el lloc on es troben enterrats reis elamites, aquemènides i sassànides que governaren entre el període 2.500 a.C. fins el 438 d.C. El conjunt és impressionant. El més visible són les tombes d’Artaxerxes I, Xerxes, Dario I i Dario II, amb tombes en forma de creu excavada a la roca, a uns 20 metres d’alçada. Hi ha preciosos relleus amb escenes de tornejos, lluites i victòries d’aquesta època. A l’altre costat es troba Kabah-e Zardusht, la torre del foc zoroastra.

Les tombes reials de Nash-e Rostam
Tombes dels reis aquemènides
Tombes dels reis aquemènides
Un dels baixos relleus de Naqsh-e Rostam que representa el triomf de Sapor I sobre l'emperador romà Valerià i sobre Felip l'Àrab
Representació del triomf de Sapor I sobre l’emperador romà Valerià i sobre Felip l’Àrab
Ka'ba-i-Zartosht, monument zoroàstric
Ka’ba-i-Zartosht, monument zoroàstric

Per la nit, gaudim de la companyia de la Susy, la Diky i en Patrick (als que hem conegut a l’hotel) en un restaurant tradicional amb música en directe. A Iran, el nom “Restaurant Tradicional” no vol dir que facin els plats que cuinen a les seves llars, si no que vol dir: arròs, kebab de pollastre, kebab de corder, kebab de corder i pollastre, arròs i kebab de pollastre… uffffff!!!!! Però en aquest restaurant han estat més agoserats i disposen d’un buffet d’amanides i sopa que ataquem tots cinc (haurieu d’haver vist la cara del cambrer quan li vam dir que només menjaríem del buffet… la mandíbula se li va obrir fins tocar el terra).

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

One Comment

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: