Homes sortint de la mesquita de Sanliurfa després de la oració
Anatòlia sud-oriental,  Turquia

Sanliurfa, la meravellosa mil·lenària ciutat del bíblic Abraham

Sanliurfa és una de les ciutats més antigues de la humanitat. Es creu que 3.500 anys AC, era un poderós estat aliat dels faraons egipcis. En aquesta ciutat va nèixer Abraham, va ser dominada pels assiris, el Gran Alexandre la va conquerir i li va canviar el nom per Edesa, va ser també una ciutat romana, àrab, armènia, bizantina, otomana i finalment part de l’actual Turquia.

La seva població és kurda en un 60%. La resta de població és àrab i una minoria turca. És fàcil deduir qui és àrab, ja que aquests solen portar un mocador molt vistós de color lila al cap. Algunes dones àrabs tenen la barbeta tatuada amb estels i punts negres.

Els basars són antics i autèntics, aquí no arriba el turisme i els productes van orientats al dia a dia de la població local, res a veure amb els basars d’Istanbul. Els venedors et conviden constantment a çay, tant, que podries acabar el dia amb 10 o 15 tasses de te. Fins i tot dubtàvem de titular aquesta entrada com a Sanliurfa, la ciutat dels mil tes.

Dones pel basar de Sanliurfa
Dona kurda al basar de Sanliurfa

És una ciutat fantàstica, de les més maques que hem estat mai. Els seus parcs i jardins sempre estan plens de gent asseguda als bancs, gaudint de la fresca mentre es relaxen amb el xiuxiueig de l’aigua que córre pels estanys i petits canals.

Dona àrab amb nen a Sanliurfa
Dones amb mocador lila en una mesquita de Sanliurfa
Home i dona àrab a Sanliurfa
Homes àrabs asseguts a Sanliurfa

La major part de visites estan a la mateixa zona, als voltants del basar. Per tant, és allí on hem d’anar i perdre’ns pels carrerons gaudint del seu ambient i descobrint caravanserais amagats. En aquesta àrea està el complexe Dergah, format per diverses mesquites i parcs.

Mesquita Mevlid i Halil
Mesquita de Mevlid-i Halil Camii,
Musulmans resant a la mesquita
L’hora de la oració
Paradeta objectes religiosos
Paradeta a la mesquita de Sanliurfa

En aquesta àrea es troba la mesquita de Mevlid-i Halil Camii, on hi ha la cova on va nàixer Abraham, Ibrahim pels musulmans. Dintre hi ha un pou, que segons la creença popular, les seves aigües són miraculoses.

En un extrem, creuant el parc, es troba Balikli Göl, amb un estany ple de carpes. La llegenda diu que quan Abraham va ser condemnat a la pira funerària per destruir deus pagans, Déu va convertir el foc en aigua i els troncs en peixos. Així, qui mengi aquests peixos es quedarà cec.

Balikli gol a Sanliurfa
Balikli Göl
Parc a Sanliurfa
Parc a la zona del Balikli Göl

Nosaltres no vam voler temptar la sort i vam preferir gaudir d’uns delicios kebabs de aubergínia i tomaquet, asseguts confortablement en uns bancs gaudint de l’ambient del basar. Es pot demanar més?

Des de Sanliurfa també se poden fer excursions a Nemrut Dagi i Harran, totes dues molt interessants. Així que val la pena dedicar al menys quatre dies per poder visitar-ho tot.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

14 Comentaris

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: