Madrases a la Plaça del Registan de Samarcanda
Ruta de la Seda,  Uzbekistan

Samarcanda, la mítica ciutat de la Ruta de la Seda

Samarcanda, la mítica ciutat de la Ruta de la Seda és una de les ciutats habitades més antigues del món. Amb més de 2700 anys d’història, Samarcanda va prosperar durant la Ruta de la Seda, en part gràcies a la seva ubicació a la vall del riu Zarafshan, al cor d’Àsia Central, en un punt intermedi entre la Xina i Europa. És una ciutat que traspua llegenda i història. Quantes vegades hem sentit noms tan evocadors com Samarcanda? Quantes vegades hem llegit sobre la Ruta de la Seda?.

Estàs pensant en anar? Aquí et detallem els highlights de la ciutat de Samarcanda, una de les ciutats més importants de la Ruta de la Seda, perquè la gaudeixis des del primer instant.

Plaça del Registan

Aquesta sublim plaça és el centre neuràlgic, cultural i de reunió social de Samarcanda. L’autobús urbà que va des de l’estació de tren fins al centre us deixarà aquí, i ja podreu albirar la silueta de les tres mesquites, la mesquita Shirdor davant de la seva homònima i magnífica Ulugbek, i en el centre la Tilla Kari.

Com la plaça del Registan ha estat declarada com el mirall de Uzbequistán, qualsevol esdeveniment de certa envergadura se sol organitzar aquí. Així que no us penseu que esteu de mala sort si la plaça es troba tancada, amb vigilància o amb tarimes. Feu una ullada a les hores d’obertura i endins.

Madrases a la Plaça del Registan de Samarcanda
Madrasses Sher Dor Madrasah, Ulugh Beg i Tilya Kori, a la Plaça del Registan
detall dels gravats en una madrassa de la Plaça del registan de Samarcanda
Detall dels lleons de l’iwan de la Madrassa de Tilya Kori

La mesquita Shirdor és la més coneguda pel famós tigre (Shir), representat en mosaics de vius colors que destaquen en l’Iwan o pòrtic d’entrada de la madrasa de Tilya Kori. La mesquita Ulugbek és la més antiga del Registan, un edifici rectangular amb el seu magnífic iwan. Un altre pati interior amb quatre verandes, cel·les per als estudiants i sales per a l’estudi, complementen les edificacions de la mesquita interior, la mesquita d’hivern. Ah! I aquests minarets alts i aclaparadors i delicats, que ens diuen que sí, que estem a Àsia Central.

Mesquita Bibi-Khanym i mausoleu

Davant de la zona d’accés al Registan hi ha una gran plaça amb arbres i arbustos. Cal seguir-la cap al nord i ens portarà a una zona de vianants amb hotels boutique i botigues d’artesania. Des d’allí ja s’albira la mesquita Bibi-Khanym, model d’arquitectura per a tota Àsia Central. Va ser erigida per Timur després de la seva incursió a l’Índia i es diu que el seu minaret és el més gran de tot Àsia Central.

Mesquita de Bibi Khanym a Samarcanda
Mesquita de Bibi Khanym

Gur-e-Amir, el Mausoleu de Tamerlà

Tamerlà, nascut a l’abril de 1336, és la gran figura històrica d’Uzbekistan. D’origen turc i mongol, és l’últim dels grans líders nòmades. En poc més de dos dècades, Tamerlan va conquistar una gran part d’Euràsia i els seus exèrcits van cavalcar des de l’Índia fins a Moscou, conquistant i arrasant ciutats. Precursor de les grans tombes mogols d’Humayun a Delhi i el Taj Mahal a Agra, era també famós per la seva crueltat i terror, i el seu nom, set-cents anys després, és encara recordat com a constructor o destructor d’algunes de les grans ciutats de l’Orient Mitjà.

Mausoleu de Tamerlà a Samarcanda
Cúpula del mausoleu de Tamerlà
Gur-e-Amir mausoleu de Tamerlà a Samarcanda
Gur-e-Amir, Mausoleu de Tamerlà

El seu mausoleu es troba situat a uns centenars de metres del Registan i val la pena perdre un parell d’hores visitant la zona, on hi ha una bella mesquita amb sostres de vius colors i un minaret de maons de tova.

Afrosiab, Shakhi-Zinda, tomba del profeta Daniel i l’Observatori Ulugbek

Edificis històrics a Shaki Zinda

Són les ruïnes de l’antiga ciutat de Samarcanda, situada en un emplaçament que sempre va reunir condicions favorables per als assentaments humans. S’arriba en un agradable passeig. La necròpolis de Shakhi-Zinda es troba a la zona sud-est de Afrosiab, un complex amb 44 tombes i més de 20 mausoleus.

També a la zona de Afrosiab es troba la tomba del profeta Daniel, tot i que cal caminar una mica per la vorera de la carretera que porta a l’Observatori Ulugbek. És interessant la cúpula cònica del mausoleu i l’ambient respectuós que es respira, ja que sempre hi ha gent que la visita.

A uns quilòmetres d’Afrosiab, està situat l’Observatori Ulugbek. Per anar es necessita un taxi o anar en bus, figura a les guies però per a nosaltres no va valer la pena el desplaçament fins allà.

escultura a Ulubeg a Samarcanda
Escultura d’Ulubeg

A més dels anteriors, passejant per la ciutat trobarem molts més monuments que valen la pena visitar.

Mesquita a Samarcanda
Mesquita en un carreró de Samarcanda
Uns homes resent en una mesquita de Samarcanda
Uns homes resent en una mesquita de Samarcanda
Sostre policromad de la mesquita

El basar Siob

Aquest basar cobert és una meravella a qualsevol hora del dia. Aquí podreu canviar euros o dòlars a soms si pregunteu a les botigues de la part de darrere. Les dones, abillades amb els seus vistosos vestits de flors i els seus mocadors nuats al clatell, venen fruita i verdura fresca, fruits secs i la delícia del país: aquest pa rodó i pla típic d’Àsia Central, el “naan”. El pa està decorat amb diferents formes i motius, segons sigui pa de Samarcanda, de Bukhara o d’una altra ciutat. No podeu deixar de provar-ho!

Venedores en el mercat de Samarkanda
Venedores de verdures al mercat de Samarkanda
Dona amb un carro amb diaris i revistes al mercat de Samarkanda
Una dona empeny un carro amb diaris i revistes per la venda, al mercat de Samarkanda
venda de pà al mercat de Samarkanda
Venda de pà al mercat de Samarkanda
pa musulmà
El naan, el deliciós pa que trobarem per tot Uzbekistan

Informació pràctica sobre Samarcanda

On allotjar-se: Ens vam allotjar a l’Emir Timur, un petit hostel amb parets de maó que donen a un pati interior. Es troba en un carreró, a prop del Registan, situat entre els Hostels Baodir I i Baodir II. Habitació doble amb bany i esmorzar per 20$. Molt recomanable.

I per menjar? Al davant de la plaça del Registan hi han molts restaurants on menjar un bon plov, guisats de verdures i carn o un dels molts tipus de kebab acompanyat de naan.


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Uzbekistan i sobre aquest viatge des d’Istanbul a Xian, a la categoria Ruta a Orient.


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: