Guia de viatge, nord de Turquia fins Iran

Aquest és el tram nord de la ruta d’Istanbul a Iran, que vam fer l’octubre i novembre de l’any 2009. Veure la ruta sencera en l’apartat corresponent.

ANKARA

Com arribar-hi, des d’Istanbul

Des d’Istanbul, es pot anar en avió, autobus o tren. Recomanem l’Ankara Ekspressi, un tren nocturn amb seients i cabines per a dues persones, un petit luxe per 60TRY per persona.

Què visitar, a Ankara

La nostra idea és passar unes poques hores a la capital, fins la sortida del tren nocturn cap a Divrigi. Així que, en arribar a Ankara, deixem les motxilles a consigna (emanet, en turc) i seguim el carrer lleugerament empinat que ens deixarà als peus del castell d’Ankara i al davant del Museu de les Civilitzacions, que no us podeu perdre: des del paleolític i neolític, passant pels hitites o els urartis fins l’època romana, el museu segueix l’emprempta de les civilitzacions que han viscut a l’Anatòlia.

On menjar, a Ankara

Des de l’estació de tren fins el castell d’Ankara, hi ha una zona comercial plena de restaurants de tot tipus, on es pot menjar des de kebab fins deliciosos plats de verdures, carns estofades o sopa.

DIVRIGI

Com arribar-hi, des d’Ankara

El Dogu Ekspressi surt d’Ankara a les 17.20 h i arriba a Divrigi (es pronuncia Divri) a les 08.00 h del matí següent.

Què veure, a Divrigi

Divrigi és un poble situat gairebé al centre de la meseta Anatòlia i que basa la seva economia en l’agricultura. Divrigi ens descobrirà l’essència dels poblea rural turcs, amb els seus carrerons empedrats, la simpatia de la seva gent, la tranquilitat que s’hi respira i la poca emprempta del turisme.

Però el veritable motiu és la joia que amaga i que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco: la magnífica Ulu Cami i Darussifa, la mesquita i l’hospital mental que pressumeixen d’unes portalades d’estil seljúcida-rococó, amb dissenys geomètrics i complicats entramats florals i inscripcions aràbiques. Hi ha dues portes, la primera és magnífica, però la que s’amaga a l’altre extrem de la Ulu Cami, és impressionant.

On dormir i menjar, a Divrigi

A Divri només hi ha 2 hotels: un de decrèpit al bell mig del poble (pel qual ens van demanar un preu deshorbitat) i l’Hotel Tasbasi, a 1 kilòmetre del poble, amb bona relació qualitat-preu, magnífiques vistes, televisor, nevera… L’habitació doble, 50 TRY.

Per menjar, el restaurant Konak, al centre del poble, ofereix gustosos estofats, sopes i postres, 15TRY.

ERZURUM

Com arribar-hi, des de Divrigi

El tren que surt de Divri a les 07.50 del matí, sol arribar a Erzurum cap allà les 17.00h, perquè sol portar retard. Però Divrigi no està gaire ben comunicat per terra, així que decidim seguir la nostra ruta en tren, per allò del romanticisme…

Què visitar, a Erzurum

Erzurum és la ciutat més gran de la meseta d’Anatòlia, estratègicament situada en la convergència de les rutes a Constantinoble, Rússia i Pèrsia. Habitada per armenis, perses, romans, bizantins, àrabs, seljúcides i mongols, es conserven monuments de gran interès històric i arquitectònic, la majoria emplaçats en el centre urbà.

Cifte Minareli Medresse; és una preciosa madrassa o escola corànica amb dos minarets bessons. La portalada d’entrada està decorada amb panels simètrics de motius seljúcides i l’ampli pati és un rabeig de pau i tranquil·litat.

Ulu Cami, al costat mateix, data d’un segle abans, del 1179 i presenta una decoració austera però elegant i acollidora, amb un corprenedor bosc de columnes.

Altres visites d’interès són la Caferiye Camii, les tres tombes o Uç Kumbetler, la Yakutiye Medrese, la Mustafa Paça Cami o el Museu Etnogràfic i d’Arts Turco-Islàmiques.

On dormir i menjar, a Erzurum

A part dels hotels que menciona la LP, n’hi molts més de diferents preus i qualitats, sobretot pel centre comercial. Nosaltres vam allotjar-nos a l’Otel Dede, al carrer principal, l’únic lloc que tenia habitacions disponibles; habitació doble bàsica, bany interior, petit esmorzar, tranquil i amb unes vertiginoses escales, 60TRY.

Al carrer Cumhuriyet Caddessi hi ha quantitat de restaurants molt nets i econòmics que mostren el menú en fotografies. Es pot menjar pide (pizza turca) i tot tipus d’estofats i verdures que s’exposen en safates, sempre està tot molt bo!

DOGUBEYAZIT

Com arribar-hi, des d’Erzurum

Des d’Erzurum en direcció Dogubeyazit, la companyia Agri Dogu fleta tres autobusos diaris, a les 10.30h, 12.30h i 14.30h, amb 4,5hores de trajecte. L’estació d’autobusos es troba als afores d’Erzurum i cal preguntar com anar-hi, ja que sol haver un servei gratuït de minibus cap a l’otogar. Vam comprar el bitllet a l’agència que hi ha just al davant de l’hotel Dede.

Què veure, a Dogubeyazit

“Dogubeyazit es una polvorienta ciudad fronteriza llena de soldados, enmarcada por un desolador paisaje de escarpadas montañas entre las que despunta el Monte Ararat (…)”. Així descriu la LP aquesta ciutat, que a nosaltres ens va encantar. L’Ararat és un volcà de 5.137 m. cobert de neus perpètues que enmarca la fotografia del palau Ishak Paça. Aquesta impressionant fortalesa-palau-mesquita recull elements arquitectònics seljúcides, otomans, georgians, perses i armenis. En diumenge la visita coincidirà amb la dels locals, que s’hi desplacen fins allí amb tota la família, el te i el menjar, per passar el dia. S’hi pot anar en dolmus, 3TRY.

Es poden realitzar altres excursions, com la visita dels poblats que es troben als peus de l’Ararat, una cascada, el que es diu que és el cràter d’un meteorit i el lloc on es diu que va embarrancar l’Arca de Noé. No podem aconsellar per què no les vam fer.

I per la nit, no deixeu d’anar al Espawo cafeterya, situada al carrer Ismail Besikçi Caddessi 1, ben cèntric, proper al hotel Tahran, on un gran cartell indica que hi ha música en directe. Música kurda carregada d’emoció i un ambient ben animat, un dels llocs on més bé ens ho hem passat.

On dormir i menjar, a Dogubeyazit

Menjar, al carrer principal (Dr. Ismail Besikci Cad.), en qualsevol dels molts restaurants es pot menjar triant de les safates que hi ha exposades i, com sempre, tot està deliciós. Vam menjar a l’Urfa Kervan Sarayi. A l’altre costat del carrer, una cafeteria-granja amb pastissos i bons cafès amb llet.

Per dormir, sense cap dubte, l’Hotel Tahran. Reuneix gairebé tots els requisits que es poden demanar a una guesthouse, els nois que ho porten són molt simpàtics i agradables i la seva terrassa és un lloc tradicional de trobada d’altres viatgers, a més dels sofàs, l’internet gratuït, l’esmorzar i les vistes a l’Ararat. Habitació amb bany, 36 TRY.

%d bloggers like this: