Els monjos preparent les figures de mantega per la puja
Índia,  Ladakh

Ladakh : pūjā budista familiar a la Barath Guesthouse

Avui ens llevem d’hora per participar a la puja familiar a la que ens han convidat. Per la casa ja corren dues persones que de seguida ens presenten: la cunyada de la Lamho i una cosina. Esmorzem i tots junts anem a la cuina, on el pare de família està tallant verdures. La cuina comença a bullir d’activitat, pelant cebes, alls, naps, col, trossejant pollastre, vedella i corder.

Mmm! Ens mirem tot allò pensant que una estona o altra estarà cuinat i dins la nostra panxa. Però l’estona s’allarga fins a vuit hores. Vuit hores en les que tots set no ens movem de la cuina, excepte nosaltres dos que ens han “permés” anar a veure com els monjos preparen la pūjā.

Cuinant a la Barath Guesthouse per la puja
Preparant el menjar per la puja

Ells, mentre, continuent preparant menjar. Quan tornem continuem pelant cebes i fent petits tastets que ens serveixen de dinar i de berenar. Així és fan les cinc de la tarda. Estem esgotats, tant com ho deuen estar els cinc monjos que han vingut a resar en aquesta pūjā.

Dos monjos toquen les trompes cerimonials per donar inici a la puja
Dos monjos toquen les trompes cerimonials per donar inici a la puja
Monjos a la barth guesthouse
Preparant les figures de tsampa
Figures de mantega
Figures de tsampa i mantega
Un monjo fa una ofrena a Buda després de la puja
Oferint les figures de tsampa a Buda
Cerimònia budista a la Barath guesthouse
Cerimònia budista a la Barath guesthouse

Primer han preparat amb farina, mantega i tsampa figuretes per fer les ofrenes a Buda i cap allà les onze han fet sonar les trompes des del balcó de la casa i han començat a resar. Om mani padme hum, amb trompetes, timbals, encens i oracions han estat vuit hores! Els han anat portant menjar, el mateix que “tastàvem” nosaltres i finalment s’ha acabat la cerimònia. Han beneït la casa, la família i tots els assistents i han tornat al seu monestir.

Lamho cuinant dumplings
Lamho cuinant els dumplings pel sopar
Anju i els nens de la familia Barath
Anju i els nens de la familia Barath
Família Barath
Nosaltres dos amb la família Barath al complert

Poc a poc ha anat acudint la resta de la família, fins que la casa s’ha omplert. S’han anat instal·lant al terra del menjador, just quan han començat a repartir plats. Primer els nens, després els avis i els convidats. O sigui, nosaltres. Dos bons grapats d’arròs, la cuixa del pollastre amb verdures, la millor part del bou, dhal, mattho paneer, corder amb salsa, iogurt, un postre amb plàtan, poma, fruits secs i crema de llet. Òstres què bo!! I què tips!!

Aquesta família ens ha acollit molt bé i demà tornem a estar convidats a sopar!!


Totes les entrades d’aquesta regió les trobareu sota l’etiqueta Ladakh.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: