El monestir de Likir enclavat a les muntanyes
Índia,  Ladakh

Ladakh, els monestirs de Phyang, Basgo, Likir i Rizong

Viatjar a Ladakh és sempre una bona opció per conèixer, en certa manera, la cultura budista tibetana, no en va li diuen «El Petit Tibet de l’Índia». Perquè encara que els ladakhis tenen cultura pròpia, nosaltres tot just notaem les diferències. Per tant, Ladakh és una bon lloc on conèixer aquesta cultura sense haver de pagar l’abusiu preu d’un tour organitzat, ni els cars permisos, requisits indispensables per visitar Tibet.

I alguns dels monestirs més interessants de Ladakh estan situats a l’oest de Leh, a la carretera cap a Srinagar. Són els monestirs de Phyang, Basgo, Likir i Rizong, gairebe infranquejable durant bona part de l’any.  Avui, una excursió per la vora del riu Indus ens ha portat a visitar aquests monestirs. Ho fem en taxi, ja que en bus necessitaríem diversos dies a causa de la poca freqüència que tenen de pas.

El trajecte va paral·lel al riu i el paisatge que se’ns mostra es tot destrossa: ponts arrencats, cases que l’aigua s’ha emportat i les que encara es troben d’empeus es pot veure una muntanya de terra que arriba fins al sostre. Però tot i així, poc a poc els ladakhis van recuperant el somriure i reconstruint allo la terrible riuada s’ha emportat.

Phyang

Estupa budista i monestir de Phyang
Estupa budista i monestir de Phyang

Phyang es el primer monestir que visitem. Situat a uns 17 quilòmetres de Leh, el poblat de Phyang i el seu monestir creixen al costat d’una fèrtil vall que connecta amb el riu Indus. El gompa, conegut també com Gompa Gouon, està situat en un turó a la vora de la vila de Chhiwang, en una vall a la riba dreta del riu Indo.

El monestir va ser construït pel rei Tashi Namgyal l’any 1530 per commemorar una victòria. A l’interior podem veure les imatges de Amitabha i Avalokiteshvara, així com de Sakyamuni i Maitreya. També hi ha una sala dedicada a Mahakala, una de les ferotges divinitats hindús, que estan cobertes per una tela, com en el monestir de Spituk.

Estupes budistes a Phyang
Estupes budistes camí del monestir
Tres chortens senyalen el camí al monestir de Phyang
Núria pintant el paisatge de Phyang

Fora del monestir, una filera de estupes emblanquinades indiquen els antics pelegrins el camí a seguir per arribar. Les vistes des d’aquí són espectaculars i Núria aprofita que fa solet per seure a dibuixar, mentre jo dono una volta per la zona.

A meitat matí, els petits monjos surten a l’exterior a dibuixar, aprofitant la calor de el sol. Juguem una estona amb ells fins que han de tornar a classe, per continuar estudiant.

Basgo

Monestir de Basgo
El gompa de Basgo
El Buda Maitreya del monestir de Basgo
El Buda Maitreya del monestir de Basgo

Basgo fou capital de Ladakh fins el 1476  i bona mostra es la fortalesa i el monestir que sembla creixer per sobre la roca. Des de dalt, les vistes son impressionants, amb la vall de l’Indus verdejant encara i la destrossa, la gent treballant als camps, vaques i dzos, camperols en plena feina.

El complex d’edificis inclou una fortalesa en ruïnes que data del segle XV, dos grans temples i un petit santuari. El temple millor conservat és el dedicat al Buda Maitreya, que conté una gran estàtua seva. Va ser construït al segle XVI per Tshe-Wang Namgyal i té els murals originals més antics, després del monestir de Alchi.

Likir

Monestir de Likir a Ladakh
El monestir de Likir
Buda gegant al monestir de Likir
Estatua de Buda

Likir està situat a uns 53 km a l’oest de Leh, és un dels monestirs més antics de Ladakh i pertany a l’Ordre Gelukpa. El Lama Durwang Chosje va fundar aquest monestir el 1065 durant el regnat del rei Lhachen Gyalpo. Fora del monestir hi ha una gran estàtua de Buda de 23 metres d’altura i és considerat com un dels més antics de l’Índia. Actualment resideixen 120 monjos al monestir.

Rizong

Monestir de Rizong a Ladakh

Rizong, a 73 km de Leh, es troba enclavat enmig d’una muntanya de pedra, gairebe innaccessible quan la neu s’apodera de Ladakh, quan l’aigua s’emporta els ponts, quan la terra es desploma i s’endu al seu pas tot el que troba. Aquest any hem pogut accedir per una carretera alternativa, despres d’uns quilometres en que semblava que haguéssim de caure llera avall del riu.

Va ser construït el 1831 pel gran Lama Tsultim Nima. Actualment hi han 40 monjos al monestir i no se’ls permet tenir res més que túniques i llibres religiosos. El monestir defensa els ensenyaments del gran Tsongkhapa, un important mestre de l’budisme tibetà i una reencarnació de l’bodhisattva Manjusri.

A 2 km hi ha un convent de monges anomenat Chulichan (Chomoling) on ​​resideixen unes 20 monges. El cos governant del monestir de Rizong proporciona les seves provisions de menjar i roba.

Creuament dels rius Zangskar i Indus
Creuament dels rius Zangskar i Indus

De camí cap a aquests monestirs, prop del poble de Nimo, conflueixen els dos rius mes importants de la regio: l’Indus, el de la dreta, que corre marronós per tots els sediments arrastrats durant les inundacions i el Zangskar, per l’esquerra, que baixa blau com el cel per l’oxigen de l’aigua gelida que porta.


Totes les entrades d’aquesta regió les trobareu sota la categoria Ladakh

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

5 comentaris

 • German

  Quin lloc mes fantastic, quins paisatges mes inmensos, i que meravellosa es l´arquitectura amb integració al paisatge que fan els tibetans…

  Realment entenc que us hagi costat suor i llagrimes deixar aquest paradis!

 • Marieu

  Nena, que bé, quina enveja,,,, sana eh!!!! Passeu-vos molt bé i veig que teniu molt bon temps, m’alegro molt. Un petonet pels dos. Per cert, que guapa que surts a la foto..

 • M. Carme march

  Em reitero amb els companys, que GUAPA estàs¡¡¡ Això es degut al paisatge tant plàcid, net i oxigenat que t’envolta.
  Encara que no t’escrigui, sempre lleigeixo els teus relats, tant descriptius i que m’agraden moltíssim. Molts petons i abraçades per tots dos.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: