Banderoles d'oració camí del monestir de Rumtek
Índia,  Sikkim

Per la Ruta dels Himàlaies: El vell monestir de Rumtek, Gangtok

Dos kilòmetres més enllà de l’entrada del Dharma Chakra Centre, més conegut com a nou Rumtek, muntanya amunt, es troba el monestir de Rumtek, el vell. Karma Chokhor Thubten Ling és el nom original d’aquest monestir. No obstant això, entre els devots és conegut popularment amb el nom d’Old Rumtek Gompa.

Només dos kilòmetres i ni rastre dels militars: S’han quedat vigilant les entrades, no sigui que arribi el karmapa i prengui possessió del seu lloc. (veure l’entrada sobre el monestir de Rumtek Nou).

Ni rastre tampoc dels turistes: Han marxat a corre-cuita per complir amb el calendari de visites. Error. No veuran un dels monestirs més encantadors del Sikkim.

El monestir de Rumtek a Gangtok
El vell monestir de Rumtek

Assentat en el pendent de la muntanya i de cara a la vall, la vista s’allarga pel camí que serpenteja fins el monestir blanc. Desenes de banderes d’oració verticals marquen el pas. Un monjo estén la roba de color safrà acabada de rentar. El monestir reposa vora un pati verd i callat. És sòlid, quadrat, sense terrasses.

Monjos budistes trillant arròs al monestir de Rumtek
Monjos budistes trillant arròs al monestir de Rumtek

Uns monjos posen a secar arròs, a repluig de les parets del monestir. Sento cantar ocells. Oloro les fulles de xiprer que cremen. En una sala sense portes, el monjo-professor escriu la lliçó a la pissarra. Dibuixa boniques corbes de l’alfabet tibetà.

Un monjo escriu a la pissarra de l'escola del monestir de Rumtek
Un monjo escriu a la pissarra de l’escola del monestir

Dins la sala d’oracions, hi regna la mateixa calma. Una noia occidental practica meditació. Vesteix un sari rogenc i un mocador taronja li subjecta els cabells llargs. Dos nens-monjo netegen l’altar. Escombren, treuen la pols, llencen les flors pansides. El més gran estira la túnica a l’altre i ens assenyala. Aquest ve cap a nosaltres. Namasté. Ens ofereix unes galetes embolcallades.

– No, gràcies -li dic.- Són per a Buda.
– No, són per vosaltres. Buda ja ha menjat.


Pots llegir tots els articles d’aquesta regió a l’etiqueta Sikkim

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: