Entrada del mercat d'Osh
Kirguizistan,  Ruta de la Seda

Osh, el mercat fundat per Alexandre el Gra. La Ruta de la Seda.

Osh és la segona ciutat de Kirguizistan i el centre administratiu de l’enorme província que porta el seu nom. Amb una antiguitat de més de 2.500 anys, els seus habitants presumeixen que la seva ciutat es mes antiga que Roma, ja que diverses llegendes atribueixen la seva fundació a Alexandre el Gran i a Salomó.

Es localitza a la Vall de Fergana, una regió de fràgil estabilitat des de la creació d’unes fronteres inexistents que daten de l’època d’Stalin. Per aquest raó, la seva població és un trenca-closques multiracial en que els uzbeks en són majoria, seguits dels kirguisos, els tadjiks i els russos.

Aquesta rica diversitat cultural es pot apreciar en el que és un dels mercats més grans i antics d’Àsia Central: el Jayma Bazar. L’enorme mercat s’allarga quasi 1 km per la vora oest del riu Ak-Buura i, el més interessant: no ha canviat d’ubicació des dels temps de la Ruta de la Seda. Els seus tendals aprovisionaren, fa més de 1.700 anys, els exèrcits d’Alexandre el Gran i els del Rei Salomó (Solimà) i avui, com ahir, comercien amb fruites i verdures de temporada, roba i calçat, ganivets i barrets tradicionals, naan (el pa rodó i pla, típic dels pobles musulmans)… encara que són els cd’s pirates els més desitjats.

Parades de queviures en el mercat de Osh
Paradetes de queviures en el mercat d’Osh
Paradetes del mercat de Osh
Exterior del mercat cobert d’Osh

Submergir-se en aquest sorprenent basar és amarar-se de la cultura dels diversos pobles que hi conviuen. Persones que esperen dels seus governants que inverteixin en infraestructura, en indústria i en polítiques socials, que portin a terme reformes econòmiques que eradiquin la pobresa i l’elevat índex de desocupació, que lluitin contra la corrupció política i les màfies de la droga, un seguit de mesures que permetrien combatre l’incipient fanatisme religiós –provinent d’altres països- que es nodreix dels estrats socials més dèbils i desfavorits. Una gent que, en definitiva, només vol viure en pau.

Sigui com sigui, la seva posició estratègica en un creuament de camins enmig d’antigues rutes comercials, garanteixen la seva existència al llarg dels anys. El seu mercat s’allarga  quasi un quilometre a la vora del riu, en el mateix lloc que fa mes de dos mil anys els mercaders provinents d’Àsia i Europa intercanviaven seda, jade, especies i, no cal oblidar, cultura i religió. Fou aixi com el cristianisme arribà a Àsia, el budisme de la Índia a la Xina i l’islam cap a l’Àsia Central.

Melons a la venda en una vorera de Osh
Melons a la venda en una vorera a l’exterior del mercat
Persones comprant síndries i melons en uns vehicles al mercat de Osh
Comprant síndries i melons en uns vehicles a l’exterior del mercat d’Osh
Venedora de melons en un carro al mercat de Osh
Paradeta de melons a l’exterior del mercat d’Osh

El mercat s’organitza seguint les antigues estructures, en forma gremial. Entrem per una portalada seguint l’olor de les especies, que sempre ens atrauen. Dins s’estenen desenes de parades de verdura i més enllà, les síndries i els melons mes grans que mai hem vist.

Parada de carbasses en el mercat d'Osh
Parada de carbasses, melons i síndries
Venedor de síndries amb el barret tradicional del Kirguizistan
Venedor de síndries amb el barret tradicional del Kirguizistan
Venedor en el mercat d'Osh
Venedor en el mercat d’Osh
Dona asseguda al mercat d'Osh venent fruits secs
Paradeta de llegums

També hi ha roba i calcat, carretons amb mantes on s’exposen els pans rodons, plàstics i olles. Menjar preparat en forma de vinagretes, ous, fruits i fruites seques i molt de raïm, es la temporada.

Paradeta de pà en el mercat d'Osh
Paradeta de pà en el mercat d’Osh
Tres dones xerren en una paradeta de pà en el mercat d'Osh
Tres dones xerren en una paradeta de pà en el mercat d’Osh
Venedora de pà en el mercat d'Osh
Venedora de pà en el mercat d’Osh
Dones venent boles de formatge fresc en el mercat d'Osh
Paradeta de boles de formatge fresc en el mercat d’Osh
Dona llegint el diari en una parada del mercat d'Osh
Llegint el diari mentre espera els clients
Dona musulmana en una botiga a Osh
Dona musulmana en una botiga del mercat d’Osh
Dones amb vestits de colors en el mercat d'Osh
Paradetes de fruita a l’exterior del mercat

La gent ens mira amb estranyesa, es nota que per aqui no passen gaires turistes. Però son simpàtics i agradables. Es deixen fer fotos contents, i encara mes que es posen quan els hi mostrem. Fins i tot em deixen tallar carn en una de les paradetes!

Tallant carn en una paradeta del mercat d'Osh
Tallant carn en una paradeta del mercat d’Osh

També es pot visitar el Tro de Suleiman, l’únic lloc natural i històric d’Osh que es veu des de qualsevol lloc de la ciutat. Ha estat un lloc de peregrinatge musulmà durant cents d’anys. Els locals l’anomenen Dom Babura. Als peus de la muntanya hi ha un cementiri musulmà.

Però nosaltres volem iniciar l’endemà el camí cap a Kashgar, així que ens acomiadem aquesta nit d’Osh, sopant en un restaurant del carrer Prospect Kyrgyzstana, un dels carrers principals, a prop del mercat, unes broquetes de carn de pollastre i xai, naan i arròs, en un agradable ambient local.

Capvespre a Osh
Capvespre a Osh

Informació d’Osh


Com arribar

Des d’Arslanbob, caldrà compartir un taxi (surten tots des de l’entrada del poble) fins a Jalalabad. Un cop allí, que us deixen a l’estació d’autobusos, on caldrà esperar que s’ompli un minibus per anar fins Osh.

Per anar a Bishkek hi ha transport diari en marshrutkas o taxis compartits, que surten des de la porta sud de l’Osh Bazar i des de la Western Bus Station. Tarden unes 12h i surten quan estan plens. També hi han vols diari que comuniquen les dues ciutats.

Si veniu des d’Uzbekistan, la frontera està a poca distància i hi han taxis que fan aquest recorregut, en els dos sentits.

Allotjament i menjar

Haureu de triar vosaltres mateixos perquè on nosaltres vam dormir, la Osh Guesthouse, era llastimosa i del bany millor no parlar-ne. En una segona ocasió (si, hem tingut la “sort” de caure dos cops a Osh) vam dormir en una casa particular, que ens va oferir una dona que ens vam creuar pel carrer, per 10$.

Per menjar podeu anar prop del basar, al carrer principal Prospect Kyrgyzstana, on hi han diversos restaurants on ofereixen carn de corder i pollastre amb brotxeta, pà i arròs i altres plats i menjar en un ambient local.


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Kirguizistan. Ruta de viatge Bishkek-Xian.


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: