Muralla exterior de la Catedral Svetitskhoveli
Geòrgia,  Ruta de la Seda

Mtskheta, la catedral de Svetitskhoveli (UNESCO)

Mtskheta és una encantadora vila situada a 21km de Tbilisi, amb carrerons d’adoquins recent rehabilitats i cases de planta baixa amb sostre de teules vermelles, la majoria reconvertides ara en botigues de souvenirs. Mtskheta però, té molta història al darrere, doncs ha estat habitada des de fa més de 3000 anys i va ser l’antiga capital del que és ara Geòrgia, fins el 1122, data en què es va traslladar a Tbilisi.

La catedral de Svetitskhoveli, declarada Patrimoni de la Humanitat, que és la que volem visitar i el punt d’interès més important d’aquest poblet, està envoltada per una muralla defensiva, construïda de pedra i maó durant el regnat del rei Erekle II (Heraclio) el 1787. Les parets interiors de la catedral, estan decorades amb icones ortodoxes cristianes, la majoria de les quals no són originals, ja que les originals es troben als museus nacionals de Geòrgia.

Façana de la Catedral Svetitskhoveli
Catedral Svetitskhoveli
Pati interior a la Catedral Svetitskhoveli de Mtskheta
Entrada i mur defensiu de la Catedral Svetitskhoveli

A primera vista la catedral impressiona per la seva antiguitat i bellesa. Va ser construïda al segle XI per l’arquitecte georgià Arsakisdze en el lloc on estava l’antiga catedral, que datava del segle IV i que esdevingué l’església principal de Geòrgia durant el regnat de Mirian II de Kartli. La catedral ha estat reconstruïda diversos cops, ja que durant segles ha estat afectada per invasors àrabs, perses i timurs, així com per terratrèmols.

Fins el 2004, la catedral de Mtskheta fou l’església més gran de Geòrgia, fins que es va construir la Catedral de Sameba, a Tbilisi. Aquesta catedral és l’ànima de l’antiga Geòrgia, doncs va ser aquí on l’any 337 es va declarar el cristianisme com a religió oficial i per això recomanem la seva visita.

Pintura mural al sostre de la Catedral Svetitskhoveli
Pintura mural de Crist a la catedral de Mtskheta
Pintures mural a l’interior de la Catedral

Informació per anar a la Catedral de Mtskheta

Com que està a només a 21 km de Tbilisi, decidim visitar Mtskheta en un daytrip. Arribar és ben senzill, només cal anar en metro fins l’estació de martshrutkes (furgonetes per al transport públic) de Didube, d’on en surten sovint. El trajecte tot just dura 30 minuts i la marshrutka et deixa prop de la Catedral.


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Geòrgia i sobre aquest viatge des d’Istanbul a Xian, a la categoria Ruta a Orient.


Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: