El monestir budista de Thiksey a Ladakh
Índia,  Ladakh

Thiksey, el monestir més bonic de la vall de Leh, a Ladakh

A només 17 km de Leh, el gompa de Thiksey forma part de l’ordre Gelupka del budisme tibetà. Enfilat en un turó al poble del qual pren nom, aquest gompa és un dels més espectaculars de la vall de Leh. Va ser fundat al segle XV seguint l’estil del Potala a Lhasa i sovint se l’anomena el petit Potala de Ladakh. Té deu temples i cases per a un centenar de monjos.

El minibus, que hem agafat a Leh, ens deixa just davant del turó on està edificat. Pugem les nombroses escales baix un sol de justícia que no s’apiada de nosaltres ni per un moment.

Façana del monestir de Thiksey
Monestir de Thiksey
Estupes budistes
Estupes budistes
Paisatge de Ladakh
Accedint al monestir de Thiksey

Cansats, accedim a una de les sales i seiem en un costat, al terra, damunt una catifa. Contemplem com un monjo fa unes figures amb mantega i tsampa.

Entrada al monestir
Entrada al temple del monestir
Monjos practicant la dansa Cham al monestir de Thiksey
Monjos assajant danses Cham al monestir de Thiksey

Perdem la noció del temps fins que el monjo ens diu que en cinc minuts tancaran totes les sales durant una hora per anar a dinar. Nosaltres fem el mateix, busquem refugi a una ombra i treiem el pà que ens ha sobrat de l’esmorzar i un tros de fuet que portàvem guardant des de fa dies per ocasions especials.

Després de l’apat passegem pel gompa fins que tornen a obrir les sales. La primera que visitem és l’antiga biblioteca. Es tracta d’una sala petita i fosca però espectacular, on es guarden textes antics custodiats per nombrosos budes.

Sala amb budes i manuscrits al monestir de Thiksey
Sala amb budes al monestir de Thiksey

La següent sala que visitem conté una estatua del Buda Maitreya, el Buda del futur, de dues plantes d’alçada. Es preciós!

Buda Maitreya
Rostre del Buda Maitreya
El Buda Maitreya

Cansats, marxem a veure el palau de Shey, només a 2 km per la carretera principal. Decidim anar per un camí alternatiu a través dels camps de conreu. Gaudim del passeig i ens aturem diversos cops per fotografiar el bonic paisatge.

Paisatge de la vall de l'Indus
L’Himàlaia des de la terrassa del monestir de Thiksey
Paisatge del riu Indus a Ladakh
El paisatge de la vall de Leh

Per la nit sopem en companyia de Harpreet, un indi sij que ha deixat la família a Amritsar i ha vingut a Leh per fer trekking. Es de Nasik, una ciutat propera a Mumbai i una de les quatre ciutats de l’India on es celebra la Kumbh Mela. Reiem durant tot el sopar i ens intercanviem mails. Li hem promés que en cas d’arribar amb temps a Mumbai l’anirem a visitar.


Informació pràctica

Thiksey es troba a 17 km de Leh i es pot accedir fàcilment en minivan. Surten cada 30 minuts de l’estació d’autobusos, només cal preguntar.


Més informació a la guia de viatge de Ladakh.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: