Índia,  Ladakh

Ladakh: Thiksey, el monestir més bonic de la vall

A només 17 km de Leh, el gompa de Thiksey forma part de l’ordre Gelupka del budisme tibetà. Enfilat en un turó al poble del qual pren nom, aquest gompa és un dels més espectaculars de la vall de Leh. Va ser fundat al segle XV seguint l’estil del Potala a Lhasa i sovint se l’anomena el «petit Potala de Ladakh». Té deu temples i cases per a un centenar de monjos.

Monestir de Thiksey

El minibus, que hem agafat a Leh, ens deixa just davant del turó on està edificat. Pugem les nombroses escales baix un sol de justícia que no s’apiada de nosaltres ni per un moment. Cansats, accedim a una de les sales i seiem en un costat, al terra, damunt una catifa. Contemplem com un monjo fa unes figures amb mantega i tsampa.

Perdem la noció del temps fins que el monjo ens diu que en cinc minuts tancaran totes les sales durant una hora per anar a dinar. Nosaltres fem el mateix, busquem refugi a una ombra i treiem el pà que ens ha sobrat de l’esmorzar i un tros de fuet que portàvem guardant des de fa dies per ocasions especials.

Després de l’apat passegem pel gompa fins que tornen a obrir les sales. La primera que visitem és l’antiga biblioteca. Es tracta d’una sala petita i fosca però espectacular, on es guarden textes antics custodiats per nombrosos budes.

La següent sala que visitem conté un Buda Maitreya, de dues plantes d’alçada. Es preciós!

El Buda Maitreya
L’Himàlaia des de la terrassa del monestir de Thiksey

Cansats, marxem a veure el palau de Shey, només a 2 km per la carretera principal. Decidim anar per un camí alternatiu a través dels camps de conreu. Gaudim del passeig i ens aturem diversos cops per fotografiar el bonic paisatge.

Per la nit sopem en companyia de Harpreet, un indi sij que ha deixat la família a Amritsar hi ha vingut a Leh a fer trekking. Es de Nasik, una ciutat propera a Mumbai i una de les quatre ciutats de l’India on es celebra la Kumbh Mela. Reiem durant tot el sopar i ens intercanviem mails. Li hem promés que en cas d’arribar amb temps a Mumbai l’anirem a visitar.


Informació pràctica

Thiksey es troba a 17 km de Leh i es pot accedir fàcilment en minivan. Surten cada 30 minuts de l’estació d’autobusos, només cal preguntar.


Més informació a la guia de viatge de Ladakh.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: