Temple tibetà a Xining
Xina

Monestir de Kumbum (Taer Si) a Xining. Tibet Històric.

No va ser tan fàcil localitzar la parada de l’autobús que ens havia de portar a Kumbum. El nostre plànol era llegible, però els rètols indicatius de la ciutat estaven escrits en indesxifrables símbols xinesos. A més, el govern havia rebatejat el monestir amb el nom xinès de Taer Si, però tan era dir-ho així com dir Kumbum, ningú no ens entenia.

De sobte, en la llunyania d’una avinguda de quatre carrils, dues figures ressorgiren d’entre la bruma matinal com espectres silenciosos. Amb el pas decidit i la mirada baixa, caminaven aliens a la cridòria i als fums malaltissos. Duien roba ampla, els cabells lligats amb dues trenes, l’abric esparracat. Ni tan sols la manera estranya en què portaven la màniga -cordada amb el cinturó- aconseguí arrencar una mirada d’entre la gentada. Només la nostra: aquesta parella tibetana ens guiaria fins el monestir.

L’autobús ens deixà a la ciutat de Huangzhong. Un cop allí, el caminar anònim dels tibetans deixà enrere parades de cols i pastanagues i avançà cap a la portalada del complexe monàstic.

La gran plaça empedrada dóna la benvinguda els visitants, lluint una gran filera d’estupes blanques com la calç.

Estupes al monestir de Ta er Si
Estupes al monestir de Kumbum

Just a la vora unes dones tibetanes juguen amb els seus fills, mentre gaudeixen de la escalfor del sol, en aquest fred dia de tardor.

Família tibetana gaudint del sol a Xining
Famílies tibetanes amb els nens
Famílies tibetanes gaudint del sol a l’exterior del monestir de Kumbum

Kumbum és un dels sis grans monestirs de la secta dels Barrets Grocs del budisme tibetà. Fou construït el 1557 en un lloc considerat sagrat i ha sofert la destral de la Revolució Cultural. Avui dia està reconstruït i les famílies tibetanes hi acudeixen en peregrinació per realitzar la khora o circuit ritual al voltant dels temples.

Monestir a Xining
Monestir de Kumbum a Xining
Entrada al temple de Ta er Si
Pati del monestir
Gompa de Kumbum a Xining
Família tibetana entrant a la sala d'oració del monestir de Ta er Si a Xining

Visitem els temples resseguint el camí que ens marca l’aroma d’encens. Crema aquí i allà en petites urnes o en la soca dels avets. El complexe del monestir de Kumbum és fascinant. Les sales d’oració estan decorades amb teles vermelles i magnífics thangka. Una gran escultura mostra un paisatge ple de temples, pagodes i figures humanes i d’animals. Ens informen que està feta amb mantega de iac. La parella tibetana que ens havia portat fins aquí també l’admira, i continua després amb la seva pregària impertorbable, al ritme del mantra etern: om mani padme om.

Entrades relacionades:

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

3 comentaris

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: