Minaret de Burana
Kirguizistan,  Ruta de la Seda

La Torre de Burana, un impressionant minaret a la Vall del Chui

Els voltants de Burana evoquen imatges d’un llunyà i oblidat passat, en el que les caravanes de la Ruta de la Seda, transportant càrregues luxoses procedents de l’est d’Àsia, descendien de les muntanyes cap a les planes per parar breument a Burana, abans de continuar la seva travessa –encara llarga- cap a l’oest. (Lin Jingyuen)

A 80 quilòmetres de Bishkek i a 10 del poble de Tokmok, la torre o minaret de Burana s’eleva fins als 24 metres per deixar constància de l’esplendor de la ciutat de Balasagun, abans que les hordes de l’imperi de Genghis Khan la destruïssin. Aquest minaret és tot el que queda de l’antiga ciutat de Balasagun, una ciutat de Sogdiana fundada pels Karakhànides, una dinastia turca que va governar a la regió de Transoxania, a l’Àsia Central. El khanat va conquerir Transoxania i la va governar entre el 999 i el 1211 i la seva arribada va marcar un canvi definitiu de la predominança persa al turc, a Àsia Central.

Un camió passa pel costat del Minaret de Burana
La Torre de Burana amb les muntanyes nevades al fons

Les seves capitals incloïen Kashgar, Balasagun, Uzgen i Samarcanda. Amb els anys el khanat finalment es va dividir en dos, l’oriental i l’occidental. Després van caure sota la sobirania dels seljúcides, seguits pels Karakhitans, abans que els Khwarezmians extingissin la dinastia.

Unes cargolades escales que ascendeixen per les entranyes de la torre permeten al visitant traslladar-se a aquells temps: El monticle de terra situat al nord és el producte del pas dels segles sobre les restes del complexe del palau. Al seu costat hi ha desenes de pedres amb dibuixos d’humans i d’animals –petroglifs, datats en el segle II- i d’altres d’herència turcomana que indicaven el camí a seguir. La plana són les fèrtils valls Txui i Shamshy, ocupades ara en les tasques de recol·lecció del gra i les muntanyes… ai, les munyanes! pel viatger d’avui dia, la serralada Ala-Too és una infranquejable barrera de majestuosos cims nevats.

Muntanyes nevades i estepa al Kirguizistan
Les muntanyes nevades al fons, vistes des de dalt de la Torre de Burana

Però la imatge idílica de les muntanyes nevades, ens indica que l’hivern s’acosta i que hem de continuar el viatge, si volem creuar l’Irkeshtam Pass per arribar a Xina abans l’arribada del fred.

Nens a cavall al Kirguizistan
Nois a cavall al voltant de la torre
Petroglifs al Kirguizistan
Els petroglifs de la zona de Burana

Com arribar a la torre de Burana: Des de l’estació de l’Est, podeu agafar la marshrutka núm. 353 a Tokmok i un cop allà llogueu un taxi, ja que la torre es troba als afores. El preu de l’entrada és de 2$ i està obert de les 9 fins les 17.00 (any 2018).


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Kirguizistan. Ruta de viatge Bishkek – Xian.


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: