Un home uigur subjecta un camell bactrià en el mercat de kashgar
Ruta de la Seda,  Xina

Per la Ruta de la Seda: El mercat dels animals de Kashgar

Tot viatge al Xinjiang hauria de ser planificat per coincidir amb el mercat dels animals de Kashgar. És aquesta una visita obligada, ja que aquest mercat és un dels més grans i antics d’Àsia, que se celebra des de fa segles, quan la ciutat connectava dos grans imperis com Roma i Xina, 2.000 anys enrere.

En aquella època, les caravanes carregades de seda, porcellana i espècies, arribaven a Kashgar després de setmanes de dur viatge. Havien de travessar el desert del Taklamaklan – popularment conegut com el lloc on entres però no surts- o els cims nevats del Pamir o el Karakorum, per arribar a Kashgar, on a més de vendre els seus productes, aprofitaven per descansar després del llarg recorregut i proveir-se de nova mercaderia amb la que comercià a la tornada.

Kashgar és la ciutat més occidental de Xina i alberga probablement el millor mercat dels diumenges del món. La seva llunyania és el que fa que sigui tan extraordinari, en part a causa del exotisme dels productes en venda.

Núria davant el mercat dels diumenges de Kashgar
Núria a l’entrada del mercat dels diumenges de Kashgar

Cada diumenge, al voltant de 50.000 persones conflueixen en aquest mercat. Si matines, veuràs com van arribant uigurs, amb els seus caps rapats i les seves barbes de boc, amb els seus ramats de cabres, ovelles, camells i altres animals. Alguns ho fan en la seva camioneta amb la intenció de comprar una vaca o un camell, altres, més humils, arriben a lloms del seu ase o d’un carro, amb el propòsit de comprar una cabra o ovella que potser sigui sacrificada en alguna celebració familiar.

Uigurs en carro en el mercat de Kashgar
Homes uigurs en un carro en el mercat de Kashgar
Uigur arribant en un carro al mercat de kashgar
Home uigur davant uns carros al mercat de kashgar

Cada racó té el seu interès. En un veiem com van esquilant les ovelles, en un altre, el comprador examina les dents del camell, en el fons, un genet munta un cavall abans de decidir la seva compra. I arreu, el ritme de la negociació augmenta frenèticament, seguint el mateix ritme del mercat.

Venda de cabres en el mercat de kashgar
Venda de cabres en una zona del mercat d’animals
esquilant ovelles en el mercat de kashgar
Esquilant ovelles per la venda

Però un dels racons més interessants del mercat d’animals de Kashgar, és on estan els dzos – barreja de yak i vaca – i sobretot els camells bactrians, uns imponents animals provinents de la Bactria, que eren utilitzats per les caravanes que recorrien la Ruta de la Seda, degut a la seva fortalesa.

Iac i camells a la venda en el mercat de kashgar
Iac i camells a la venda en el mercat de kashgar
Un home uigur subjecta un camell bactrià en el mercat de kashgar
Un home uigur subjecta un camell bactrià en el mercat de kashgar
Venda de camells en un mercat de Kashgar
Homes uigurs negociant la compra dels camells

En un racó i just al costat d’on sacrifiquen els animals, hi ha els llocs de menjar. En un d’ells observem com el cuiner prepara la massa, movent els seus braços amunt i avall i de dreta a esquerra, fins que la separa deixant a la taula uns llargs fideus, sense haver utilitzat cap estri. Evidentment els vull provar! Tres minuts en aigua bullint i ja estan llestos per menjar. Me’ls serveixen en un plat fons amb una mica de brou i carn. Estan deliciosos!

Preparant pasta en el mercat de kashgar
Preparant pasta en el mercat de kashgar
Parada de menjar en el mercat de kashgar
Paradeta de menjar del mercat de Kashgar

Tornem al nostre hotel, a l’altra banda de l’avinguda que separa el casc antic de la ciutat. Això ja no és la mil·lenària Kashgar, aquesta és una ciutat xinesa com qualsevol altra, amb grans carrers i molt trànsit. No es veuen uigurs, només hi ha xinesos. El govern xinès ha convertit Kashgar en una ciutat dual, marginant els seus antics habitants en petits barris amenaçats per la bombolla immobiliària xinesa.


Entrades relacionades:

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

6 comentaris

 • Miquel

  Bon article. Ja vec que no vas deixar de provar els shashliks de la foto. La veritat es que tenen molt bona pinta (sempre i quan no hi hagi fetge).
  Recordo perfectament el mercat, el moviment amb els animals, com posaven les vaques dins les camionetes… em porta molts bons records.

  • www.mesenlla.com

   Doncs ja hauràs llegit que per cada tros de carn n’hi havien dos de fetge i recordaràs el fàstic que feien aquests restaurants!!…..jajaja
   El mercat és una pasada (no cal que t’ho digui, vas estar abans que jo 🙂 ) et pasaries hores i més hores fent fotos. Llàstima que els xinesos fiquin la pota perquè tota aquesta regió està perdent interés.

   Una abraçada!

 • Blai

  Molt bon artícle! Em reocorda moltíssim a quan hi vaig ser. Un lloc vibrant, en constant oviment i on sempre tens la sensació d’estar-te perdent quelcom de tantes coses que t’envolten i de tantes coses que ocórren a la vegada.

  Per cert… mmmm els shashliks! Boníssims 😉

  • www.mesenlla.com

   Hola Blai!

   Kashgar és increïble….. les sensacions, les olors, la gent….una meravella! Llàstima que ‘aqui poc anys de la Kashgar mil·lenaria només en quedarà el record, perquè els xinesos ho estan acabant.

   Una abraçada!

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: