Avia parlant per telèfon al mercat de Karakol
Kirguizistan,  Ruta de la Seda

El mercat d’animals de Karakol

Després de deixar enrere Uzbekistan, el nostre següent destí és Kirguizistan. Aquí visitem Osh, Arslanbob i Bishkek, abans de continuar el viatge cap a Karakol, on els diumenges se celebra un dels mercats d’animals més interessants i autèntics d’Àsia.

Karakol es una petita ciutat de menys de 70.000 habitants, que es troba situada a l’est. És la capital administrativa de la província i el punt de partida dels molts trekkings que es poden fer en aquesta regió. A poca distància, en els contraforts del Tian-Shan, es troba el segon llac de muntanya més gran del món, el llac Issyk-kol, que tot i estar situat a 1609 metres sobre el nivell del mar, mai es congela a causa d’una combinació d’extrema profunditat (702 metres), a l’activitat termal de la zona ila seva salinitat.

A més de poder algun trekking per la regió, la ciutat és coneguda pel seu espectacular mercat dels animals dels diumenges i per l’Esglèsia de la Santíssima Trinitat. El seu propòsit era donar servei a les tropes ruses estacionades a Karakol, cosa que va fer fins que va ser destruïda en un terratrèmol el 1889. L’actual es va construir en el mateix lloc que l’anterior i va ser consagrada el 1895.

Esglèsia de la Santíssima Trinitat a Karakol
Esglèsia de la Santíssima Trinitat

També es pot visitar Jeti-Oghuz. Una zona muntanyosa on és pot fer una caminada, veure els kirguisops a cavall, amb les seves iurtes, on fins i tot et pots allotjar-se en elles.

El mercat d’animals de Karakol

Al matí següent vam haver de matinar de nou per no perdre’ns el concorregut mercat d’animals de Karakol, un dels mercats d’animals més interessants d’Àsia Central. No és tan gran com el de Kashgar, però és molt autèntic i actiu. Es posa en marxa cap a les 5 del matí i a les 10 ja queda poca cosa per veure.

Tots els diumenges, ramaders, grangers i qualsevol persona interessada en comprar algun animal, es reuneix al Ak Tilek Bazaar. Homes i dones kirguisos porten ovelles, vaques, pollastres, porcs i cavalls, amb l’esperança d’obtenir uns bons ingressos que ajudin a l’economia familiar. Amb una mica de sort es pot veure algun camell, que solen estar a la part sud del mercat.

Ambient del mercat de Karakol
El mercat d’animals amb el paisatge de muntanya al fons
Arribant al mercat de Karakol
Portant una vaca per la venda al mercat
Venda d'ovelles al mercat de Karakol
venda d’ovelles a l’entrada del mercat

Però després d’un dia de pluja, cap a on cal mirar és cap a l’embarrat terra i evitar a més trepitjar algun excrement. Però superat això el premi ben val la pena, el mercat està a vessar d’animals i gent. A l’entrada es veu el tràfec a mesura que la gent va arribant, homes tocats amb el seu tradicional barret i dones amb vestits de vius colors. Però és al final del mercat on es pot viure el veritable ambient. És allà on se centra l’interès i on hi ha els cavalls, animals que al Kirguizistan estan molt valorats, ja que es diu que un nen aprèn abans a cavalcar que a caminar.

Caminant pel mercat de Karakol
Home amb el barret tradicional al mercat dels animals
Venda d'animals al mercat de Karakol
El mercat ple de ramaders comprant i venent els animals
Noi a cavall al mercat de Karakol
Portant el cavall per la venda al mercat
Cavalls en venda al mercat de Karakol
Cavalls a la venda al mercat
Un home subjecta un cavall al mercat de Karakol
Esperant per vendre el cavall al mercat de Karakol

El mercat d’animals de Karakol és sens dubte un dels més bonics que mai hem vist i també un dels llocs més interessants que hem visitat en aquest llarg camí per la Ruta de la Seda.

Dona de Kirguizistan al mercat de Karakol
Ramadera esperant per vendre alguna de les seves vaques
Retrat d'una dona del kirguizistan en el mercat de Karakol
Tenir una mota de pel a la cara és considera un auguri de bona sort, en molts països d’Àsia
Avia parlant per telèfon al mercat de Karakol
Una avia parla per telèfon, mentre el seu net juga entre les barres d’una tanca del mercat

Com arribar a Karakol

Arribar des de Bishkek és senzill. A primera hora ens acostem a l’estació d’autobusos, que està davant del Osh Basar de Bishkek. Taxis compartits i furgonetes es dirigeixen cap a Karakol, per la riba nord del llac, durant tot el dia. El servei de transport del país s’ha modernitzat enormement i ara les noves furgonetes corren com els dimonis per les carreteres del país. Així que vam pagar els 350 SOM que marcava en un cartell i llest. Parem només una vegada, en una àrea de servei on repostar el vehicle i continuem ruta fins que divisem les aigües blaves del Issyk-kol.

El llac Issyk-kol és aquella taca allargada que ocupa gairebé tot el quadrant nord-est dels mapes del país, molt proper a la frontera amb Kazakhstan. Des de fa anys, les platges de la ribera nord han atret a les classes riques russes, que escapen del fred per gaudir del sol, la sorra i els balnearis de càlides aigües. Però a nosaltres, que som més de muntanya que de platja, ens atreien els boscos habitats pels kirguisos i les seves iurtes, a més del famós mercat d’animals de Karakol.

Llac Issyk-kul
El llac Issyk-Kul a la localitat de Tamga

Més endavant el llac continua plàcid per la seva ribera nord i sembla no voler acabar mai. Vuit hores ens va costar arribar a Karakol, però finalment érem allà. La parada de les marshrutkas es troba al nord de la ciutat, a uns 2 quilòmetres del centre, i encara que hi ha taxis, després de vuit llargues hores asseguts, vam decidir caminar per estirar les cames.

Allotjament i menjar

Hi ha moltíssima oferta d’allotjament a Karakol, des d’hotels i guesthouses fins homestays, l’únic que està dispersa ja que la ciutat és gran. Podeu fer una ullada a Booking, a la CBT de Karakol o al Tourist Information Center, de camí cap al centre, i enfront una de l’altra. Nosaltres ens vam allotjar al Neofit Guesthouse, a l’avinguda Toktogul, un hotel molt cèntric regentat per russes que just ara aprenen a parlar anglès. Té diferents tipus d’habitacions, per a tots els pressupostos, un jardinet interior i esmorzar inclòs més que decent. A més es troba prop de la Catedral de la Santíssima Trinitat on es reuneixen tots els creients ortodoxos de Karakol durant la festa de la Santíssima Trinitat.

A la vora hi han dos restaurants on se menja molt bé.


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Kirguizistan i sobre aquest viatge des d’Istanbul a Xian, a la categoria Ruta a Orient.


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: