Part posterior del Jahal Mahal
Índia

Mandu: mesquites i palaus musulmans a Madhya Pradesh

Visitar Mandu no va ser fruit de la casualitat. Fa anys ja me n’havia parlat Jorge Reverter, un gran viatger i coneixedor d’Índia com pocs. Aleshores i fins a tres cops, haviem aplaçat la visita amb l’excusa de continuar recorrent l’Himàlaia, visitant monestirs budistes per Ladakh, Sikkim o Arunachal Pradesh.

I vet aquí que aquest any hem acabat al centre d’aquest immens país. I aquí, a Mandu, un llogaret situat enmig de l’estat indi de Madhya Pradesh, ens hem quedat bocabadats visitant mesquites, madrasses i palaus tant macos, que en comptes d’estar a Índia fàcilment podriem pensar que estem a Turquia o Síria. I és que Mandu té alguns dels millor exemples d’arquitectura afganesa de tota Índia.

Mandu va ser important com a capital del regne musulmà Malwa, aconseguint el seu zenit sota el mandat d’Hoshang Shah (1405-1434). El 1734 la capital es va traslladar a Dhar començant així el seu declivi, fins que al segle XX es van iniciar els treballs de restauració, que encara no han acabat donat que queden molts petits palaus i edificis escampats per la serralada de Vindhya, que necessiten ser restaurats per recuperar tot el seu esplendor.

Antic hammam en el complexe arqueològic de Mandu
Antic hammam en el complexe arqueològic de Mandu

D’entre tots, destaca la Jama Masjid i la tomba de Hoshang Shah, de marbre blanc, que va ser construïda per un dels arquitectes que van dissenyar el Taj Mahal. Tots dos són exemples notables d’arquitectura pashtun. La construcció va començar durant el regnat de Hoshang Shah i va ser completada per Mahmud Khalji i va ser construïda seguint el model de la mesquita de Damasc.

Pavelló Roopmati
Pavelló Roopmati

Mandu es pot visitar en un parell de dies. La major part de monuments, els més interessants, estan situats enmig del poble, mentre que el palau Rupmati i altres monuments, muralles i portes estan als afores, a una distància que es pot recórrer en bicicleta o caminant.

Núria fent una fotografia del complexe arqueològic
Núria fent una fotografia del complexe arqueològic

Monuments de Mandu


Mausoleu de Hoshang Shah

Acabada el 1440, és la primera estructura de marbre de l’Índia i es troba en un complex emmurallat a la part posterior de la mesquita. Al centre de la sala es troba el cenotafi de Hoshang Shah, construït en marbre amb forma de piràmide esglaonada. A sota es troba la seva tomba.

Tomba de Hoshang Shah a mandu
Mausoleu de Hoshang Shah

Mesquita de Dilwara Khan

La mesquita de Dilwara Khanfue fou construïda el 1405 i és l’estructura islàmica més antiga de Mandu. Es troba a l’extrem nord de l’enclavament reial i és l’única estructura religiosa situada en aquest enclavament.

Pati de la mesquita Dilwara Khan de Mandu
Mesquita de Dilwara Khan
Pati de columnes de la mesquita Dilwara Khan
Columnes al pati de la mesquita de Dilwara Khan

Palau de Jahaz Mahal

L’edifici de doble pis de 110 m de llarg i 15 m d’ample i envoltat d’aigua, va ser construït donant l’aparença d’un vaixell a l’aigua. Es creu que va ser construït pel Sultà Ghiyathuddin Khalji a la fi de segle XV. Va servir com harem, fins que més tard es va convertir en la residència de Noor Jahan, la reina preferida de l’emperador mogol Jahangir.

Jahaz Mahal a Mandu
Palau de Jahaz Mahal
Part posterior del Jahal Mahal
Part posterior del Jahal Mahal

Hindola Mahal

Edifici amb parets inclinades, construït durant el regnat de Sultà Ghiyathuddin Khalji a finals del segle XV i va ser utilitzat com a sala d’audiències.

Un turista indi contempla l'Hindola Mandir de Mandu
Hindola Mahal

Pavelló Roopmati

Rani Roopmati era una cantant hindú que es va casar, segons el ritu hindú i musulmà, amb el sultà Baz Bahadur. El Pavelló va ser construït a principis del segle XVI i des d’allà la reina podia contemplar el palau del seu amant i també el riu Narmada que fluïa per sota.

Turistes indis al Pavelló Rooopmati
Entrada al Pavelló Roopmati
Terrassa superior del pavelló Roopmati
Terrassa Pavelló Roopmati

Mandu es pot visitar en un parell de dies. La major part de monuments, els més interessants, estan situats al bell mig de la vila mentre que el palau Rupmati i altres monuments, muralles i portes estan a les afores, a una distància que es pot recórrer en bicicleta o caminant.


Informació pràctica de Mandu

Com arribar. Des d’Indore s’ha d’agafar un bus fins Dhar (2h, 65 INR) i un cop allí canviar pel que va a Mandu (1h, 35 INR). Si veniu des de Maheshwar, un taxi val 1000 INR, doncs aquest és el preu que vam pagar nosaltres per fer el trajecte invers.

Allotjament. Els preus dels allotjaments a Mandu estan inflats i no es correspon amb la qualitat que ofereixen. Després de molt mirar, atès que la majoria estaven plens de turistes indis, ens vam allotjar a l’Hotel Royal Palace, habitació doble amb bany i aire condicionat per 1300 INR, però el preu “oficial” era de 2000 INR.

Esmorzàvem al Relax Point, un petit establiment d’esmorzars i botiga, net i agradable. L’esmorzar és bàsic: aloo paratha i chai o cafè amb llet. Els lassis estan molt bons! Es troba situat a pocs metres de la Jama Masjid. En el mateix carrer, hi ha dos restaurants on es pot menjar.

Família índia fent turisme per Mahdya Pradesh
Família fent turisme per Mahdya Pradesh

I amb aquesta imatge amb una família india que és va voler fotografiar amb nosaltres (una constant en aquest viatge) ens acomiadem de Mandu. Següent parada Maheshwar.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: