
Mandu: mesquites i palaus musulmans a Madhya Pradesh
Visitar Mandu no va ser fruit de la casualitat. Fa anys ja me n’havia parlat Jorge Reverter, un gran viatger i coneixedor d’Índia com pocs. Aleshores i fins a tres cops, haviem aplaçat la visita amb l’excusa de continuar recorrent l’Himàlaia, visitant monestirs budistes per Ladakh, Sikkim o Arunachal Pradesh.
I vet aquí que aquest any hem acabat al centre d’aquest immens país. I aquí, a Mandu, un llogaret situat enmig de l’estat indi de Madhya Pradesh, ens hem quedat bocabadats visitant mesquites, madrasses i palaus tant macos, que en comptes d’estar a Índia fàcilment podriem pensar que estem a Turquia o Síria. I és que Mandu té alguns dels millor exemples d’arquitectura afganesa de tota Índia.
Mandu va ser important com a capital del regne musulmà Malwa, aconseguint el seu zenit sota el mandat d’Hoshang Shah (1405-1434). El 1734 la capital es va traslladar a Dhar començant així el seu declivi, fins que al segle XX es van iniciar els treballs de restauració, que encara no han acabat donat que queden molts petits palaus i edificis escampats per la serralada de Vindhya, que necessiten ser restaurats per recuperar tot el seu esplendor.

D’entre tots, destaca la Jama Masjid i la tomba de Hoshang Shah, de marbre blanc, que va ser construïda per un dels arquitectes que van dissenyar el Taj Mahal. Tots dos són exemples notables d’arquitectura pashtun. La construcció va començar durant el regnat de Hoshang Shah i va ser completada per Mahmud Khalji i va ser construïda seguint el model de la mesquita de Damasc.

Mandu es pot visitar en un parell de dies. La major part de monuments, els més interessants, estan situats enmig del poble, mentre que el palau Rupmati i altres monuments, muralles i portes estan als afores, a una distància que es pot recórrer en bicicleta o caminant.

Monuments de Mandu
Mausoleu de Hoshang Shah
Acabada el 1440, és la primera estructura de marbre de l’Índia i es troba en un complex emmurallat a la part posterior de la mesquita. Al centre de la sala es troba el cenotafi de Hoshang Shah, construït en marbre amb forma de piràmide esglaonada. A sota es troba la seva tomba.

Mesquita de Dilwara Khan
La mesquita de Dilwara Khanfue fou construïda el 1405 i és l’estructura islàmica més antiga de Mandu. Es troba a l’extrem nord de l’enclavament reial i és l’única estructura religiosa situada en aquest enclavament.


Palau de Jahaz Mahal
L’edifici de doble pis de 110 m de llarg i 15 m d’ample i envoltat d’aigua, va ser construït donant l’aparença d’un vaixell a l’aigua. Es creu que va ser construït pel Sultà Ghiyathuddin Khalji a la fi de segle XV. Va servir com harem, fins que més tard es va convertir en la residència de Noor Jahan, la reina preferida de l’emperador mogol Jahangir.


Hindola Mahal
Edifici amb parets inclinades, construït durant el regnat de Sultà Ghiyathuddin Khalji a finals del segle XV i va ser utilitzat com a sala d’audiències.

Pavelló Roopmati
Rani Roopmati era una cantant hindú que es va casar, segons el ritu hindú i musulmà, amb el sultà Baz Bahadur. El Pavelló va ser construït a principis del segle XVI i des d’allà la reina podia contemplar el palau del seu amant i també el riu Narmada que fluïa per sota.


Mandu es pot visitar en un parell de dies. La major part de monuments, els més interessants, estan situats al bell mig de la vila mentre que el palau Rupmati i altres monuments, muralles i portes estan a les afores, a una distància que es pot recórrer en bicicleta o caminant.
Informació pràctica de Mandu
Com arribar. Des d’Indore s’ha d’agafar un bus fins Dhar (2h, 65 INR) i un cop allí canviar pel que va a Mandu (1h, 35 INR). Si veniu des de Maheshwar, un taxi val 1000 INR, doncs aquest és el preu que vam pagar nosaltres per fer el trajecte invers.
Allotjament. Els preus dels allotjaments a Mandu estan inflats i no es correspon amb la qualitat que ofereixen. Després de molt mirar, atès que la majoria estaven plens de turistes indis, ens vam allotjar a l’Hotel Royal Palace, habitació doble amb bany i aire condicionat per 1300 INR, però el preu “oficial” era de 2000 INR.
Esmorzàvem al Relax Point, un petit establiment d’esmorzars i botiga, net i agradable. L’esmorzar és bàsic: aloo paratha i chai o cafè amb llet. Els lassis estan molt bons! Es troba situat a pocs metres de la Jama Masjid. En el mateix carrer, hi ha dos restaurants on es pot menjar.

I amb aquesta imatge amb una família india que és va voler fotografiar amb nosaltres (una constant en aquest viatge) ens acomiadem de Mandu. Següent parada Maheshwar.

