Imatges a les coves budistes de Shuilian Dong
Ruta de la Seda,  Xina

Luomen i les coves budistes de Shuilian Dong

Luomen es troba a mig camí entre Dunhuang i Xi’an i l’hem triat com a parada per visitar les coves budistes de Shuilian Dong i també perquè, segons llegim en diversos blocs, un poble petit, encara amb essència, sense grans edificis i poc turisme.

Segons la LP no hi ha estació de tren, només un lloc on allotjar-se (la casa d’una dona que lloga unes poques habitacions) i un restaurant. Perfecte, vam pensar, perquè totes les ciutats xineses que hem vist fins ara són una replica de l’anterior, grises, anodines i sense gust. I allà anem nosaltres, cap a Wushan, el poble del costat, que si té estació de tren.

El paisatge en aquesta regió ja no és tan àrid com el que hem vist fins ara: S’alternen muntanyes i camps de conreu i el Riu Groc que es creua trenta vegades, per entre la línia del tren.

Però quan arribem a Luomen, ens donem compte que no és com la describien en els blocs i guies de viatge. Per començar ja té una estació de tren, on no hem baixat perquè no hem pogut entendre el nom de l’estació. Així que hem continuat i baixat a Wushan, on hem agafat un minibus per tornar enrere uns kilòmetres.

Luomen és una ciutat a mig fer. Hi ha un banc a mig acabar, els carrers a mig fer, l’enllumenat públic a mig instal·lar, un hotel gran i de la casa de la dona que oferia allotjament, res de res. També hi han tres perruqueries juntes i hem comptat deu restaurants sense sortir d’un carrer. La Xina creix molt ràpid.

Xinesos asseguts a l'entrada d'una botiga a a Luomen, Xina
Botiga i teteria de Luomen
Homes xinesos al carrer jugant a cartes a a Luomen, Xina
Jugant a cartes en un carrer de Luomen

Agafem habitació i sortim a menjar alguna cosa en una de les paradetes del carrer. En un mercadet comprem roba interior d’hivern, doncs ens farà falta si volem anar a Xiahe, al Tibet Històric. El que ens adonem és que aquí no estan gens acostumats al turisme i tot i que ens costa molt d’esforç que ens entenguin per demanar qualsevol cosa, la gent és molt simpàtica i agradable i gaudim molt de la nostra estada.

Dones xineses preparant samoses en una paradeta de carrer a a Luomen, Xina
Cuinant samoses en una paradeta de carrer
Dona en una paradeta del carrer cuinant tortes de blat a Luomen, Xina
Cuinant samoses en un mercadet de Luomen
Dona xinesa cuinant en una paradeta de carrer a a Luomen, Xina
Paradeta de sopes en un carrer de Luomen

Les coves budistes de Shuilian Dong

L’endemà contractem un taxi (una moto de tres rodes) per anar a veure les coves budistes de Shuillang Dong, un altre vestigi del pas del budisme per aquesta zona seguint el camí de la Ruta de la Seda.

A mig camí hem de baixar del moto-cotxe perquè la carretera se l’ha menjat una riuada. No ens estranya, l’han construït sobre del llit del riu. Decidim arribar caminant, les nostres cames i esquena ho agrairan.

Barranc per on s'accedeix a les coves de Shuillang Dong
Barranc per on s’accedeix a les coves de Shuillang Dong
Xinesos viatjant a la part de darrera d'un petit camió per anar a una cerimònia budista a  Luomen, Xina
Xinesos anant una cerimònia budista a les coves de Shulliang Dong, viatjant a la part de darrera d’un camionet de tres rodes

En arribar a Shuillang Dong ens trobem de nassos amb una roca pintada amb la figura de Buda i dos més als costats. És una preciositat! No puc entendre com es conserven tan bé les pintures, a l’exterior, i com el van poder esculpir i pintar, en una paret totalment vertical. Són les escultures del Buda Sakyamuni de 31 metres d’altura, tallades i pintades sobre la paret de la roca. Espectacular!

L’entorn és molt bonic i hi han diversos temples escampats per la vall i la muntanya. Especialment interessant és el temple de Lashao Si, de la dinastia Wei (386-534 d.C), situat a l’interior d’una cova.

coves budistes de Shuilian Dong
Pintures murals a l’exterior de les coves budistes de Shuilian Dong
Imatges a les coves budistes de Shuilian Dong
Representació de Buda i dues bodhisattves a Luomen
Estatua a les coves budistes de Shuilian Dong en un penyasegat de a Luomen, Xina
Figures de Buda esculpides a la roca del penyasegat
coves budistes de Shuilian Dong, Pintures budistes a a Luomen, Xina
Pintures murals de Buda a les coves de Shuillang Dong

Fem unes fotos i de sobte comença a sonar una trompeta, després una altra i fins a quatre, després uns tambors. Davant nostre, uns homes s’estan posant una capa i una gorra, comencen a cantar i ha avançar cap a la muntanya, fan una ofrena i s’agenollen resant a Buda. Al·lucinant! Resen una estona més i pugen riu amunt, ens diuen que els seguim. Arribem en un indret on hi ha un petit temple. Segueixen sonant les trompetes, la gent s’agenolla i comença a cantar.

Homes amb instruments musicals en un cerimonia budista a les coves budistes de Shuillang Dong
Inici de la cerimònia budista
Monjos amb túniques vermelles en una cerimònia a les coves budistes de Shuillang Dong
Monjos budistes en una cerimònia
Un home fa una ofrena en una cerimonia budista a les coves budistes de Shuillang Dong
Fent una ofrena durant la cerimònia
Persones resant davant un temple budista a a Luomen, Xina
Persones resant davant un temple budista a Luomen

No sabem quina celebració és, però hem tingut molta sort de poder-hi ser!

Més informació: La Ruta de la Seda per Xina

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: