Esglèsia armènia d'Akdamar al llac Van
Ruta de la Seda,  Turquia

Van, l’església armènia de Akdamar i l’antiga civilització d’Urartu

Des de dalt del turó, coronat per una vella fortalesa de l’antic regne armeni d’Urartu, de la què amb prou feines queden quatre pedres, ens impregnem de la verdor dels prats, del groc de les fulles caigudes i del blanc dels cims dels volcans que irromperen el curs dels rius i crearen aquest magnífic llac: el llac Van. La nostra mirada es perd en l’horitzó i l’esperit saltironeja capbussant-se en el color turquesa de les seves aigües.

El llac Van és el més gran de Turquia i dóna nom a la ciutat que ens acull. Molts dels seus habitants son kurds, un poble escampat per quatre països: Turquia, Iran, Irak i Síria. Es calcula la seva població entre els 27 i els 36 milions i habiten en una regió que anomenen Kurdistan, un país no reconegut per les Nacions Unides. Es tracta d’un poble perseguit i arraconat, que a nosaltres ens ha mostrat el seu caliu i la seva generositat.

Fortalesa d'Urartu a Van
Muralles de la fortalesa de l’antic regne Urartu
Antiga fortalesa d'Urartu a Van
Antiga fortalesa d’Urartu a Van
Minaret de la fortalesa d'Urartu i llac Van
Minaret de la fortalesa i el llac Van
Núria pintant el llac
Núria dibuixant el paisatge del llac Van

Visitem també l’illa d’Akdamar, on hi ha la Catedral de la Santa Creu, una església armènia que el govern turc ha reconstruït recentment com un primer pas per la reconciliació entre Turquia i Armènia, enemistats des de fa 100 anys.

L’entorn és inigualable. La silueta de l’esglèsia es veu difuminada en l’horitzó blau-cel. A mesura que ens acostem, el navegar pausat del ferry talla les aigües del llac. Prenen forma els detalls de la façana i dels finestrons i s’obre davant els nostres ulls un lloc idíl·lic on es respira una serenor que ens deixa endormiscats enmig de tanta bellesa.

Ferri del llac Van
El ferri del llac Van, per anar a l’illa d’Akdamar
Illa en el llac Van
L’illa d’Akdamar enmig del llac Van
Illa amb l'esglèsia d'Akdamar
L’esglèsia armènia d’Akdamar

L’origen d’aquesta església es deu a Gagik I Artsruni (908-943) del regne armeni de Vaspurakan, que va triar aquesta illa com una de les seves residències. L’única estructura de peu d’aquest període és la catedral. Va ser construïda durant els anys 915-921 i va formar part d’un complex monàstic, fins que el 1915, durant el Genocidi Armeni, l’església va ser saquejada i els edificis monàstics destruïts.

Esglèsia armènia d'Akdamar al llac Van, amb les muntanyes nevades de fons
L’esglèsia d’Akdamar amb les muntanyes nevades i el llac Van al fons

L’església va romandre en desús durant les dècades posteriors a 1915. Quan l’escriptor i periodista Yaşar Kemal va visitar l’illa de Akhdamar el 1951, va descobrir que estava a punt de ser enderrocada. Usant els seus contactes, va ajudar a aturar la destrucció planificada. L’església es va convertir en una atracció turística notable en les pròximes dècades. El 2005, l’estructura es va tancar als visitants, ja que es va sotmetre a una forta restauració, sent oberta com a museu pel govern turc un any després.

La importància aquesta església prové de l’àmplia gamma de talles en baix relleu, d’escenes majorment bíbliques que adornen les seves parets externes. A la imatge següent es pot observar un baix relleu amb les imatges de David i Goliath i unes creus esculpides a la paret.

Imatge de David i Goliat en una paret de l'esglèsia d'Akdamar
Imatge de David lluitant contra Goliat
Creus cristianes a l'esglèsia d'Akdamar
Creus esculpides a la paret de l’esglèsia
Pintures murals a l'interior de l'esglèsia d'Akdamar
Pintures murals a l’interior de l’esglèsia
Tombes al voltant de l'esglèsia d'Akdamar
Tombes a l’exterior de l’esglèsia d’Akdamar

A més a més de tot això, la ciutat és tranquil·la amb un centre de vianants que convida a la passejada. Sens dubte ha estat tot un encert venir, doncs Van ha resultat ser una visita sorprenent i molt recomanable.

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Un comentari

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: