Lamayuru
Índia,  Ladakh

Ladakh, l’espectacular monestir budista de Lamayuru

Aquesta és l’última oportunitat que tenim per anar a Lamayuru. Ja no ens queden massa dies a Ladakh i per tant no podem fallar. Els anteriors dies no hem pogut pujar a l’autobús, doncs era ple o ja havia sortit. Així que avui matinarem i ens espabilarem per pujar els primers.

A les 7.00 am, quan encara es fosc, estem a l’estació però a l’explanada no hi ha cap autobus. Esperem; poc a poc va arribant la gent. Ens parlem l’estratègia per guardar seient: jo m’encarrego de la motxilla grossa i la Núria buscarà seient.

Arriba l’autobús, com tots atrotinat. Alguns homes i la Núria corren per reservar seient quan encara està en marxa. En una hàbil maniobra més pròpia del basket, la Núria aconsegueix reservar dos seients llençant la bossa per la finestra. La gent que ha aconseguit seient ens mira i ens somriuen; ho hem fet bé, tenim seients!

El trajecte fins Lamayuru es espectacular. La carretera recorre per un barranc tant profund i estret que el sol no hi penetra. Molt abaix, tant que l’Indo pareix un rierol, es veuen les restes d’algún camió que no va tenir la sort d’arribar al seu destí.

Creuament dels rius Zangskar i Indus
Creuament dels rius Zangskar i Indus
Dones amb el vestit tradicional

Els Himàlaies van evolucionar fa 80 milions d’anys quan el subcontinent indi va col·lisionar contra la placa asiàtica, més tova. I en l’actualitat la col·lisió continua, fent que les muntanyes s’elevin 8 mm anualment. En aquesta zona es veu de forma clara: les plaques tectóniques ascendeixen de forma vertical cap al cel, intentant esgarrapar els nuvols.

Deleitats per aquest espectacular paisatge arribem a Lamayuru. Hem trigat 5 hores en recorrer els aproximadament 140 km.

Nen pasturant els animals a Lamayuru

Ara toca agafar allotjament; comprovem que la majoria de guesthouses estan tancades i només tenim dues opcions: el Dragon Hotel per 200 Rs o l’hotel del gompa per 1000 Rs. Així que la elecció es ben facil: el de 200 Rs que la guia LP en parla molt bé.

A l’entrar a la guesthouse te n’adones de dues coses: que la guesthouse es molt bàsica i bruta i que la guia LP no serveix per res. On estan les acollidores habitacions decorades amb murals budistes? I de la cuina italiana que se n’ha fet?

Una parella d’israelians se’ns adelanta pel pasadís quasibé a empentes i agafa l’habitació amb més finestres. Rucs!! En aquesta época de l’any com més finestres més fred, així que amb tranquilitat recorrem la resta d’habitacions fins trobar la que té les finestres més petites i millor tancades. L’elecció es acertada, l’endemà nosaltres ens despertem havent dormit perfectament i ells gelats.

El gompa de Lamayuru

El gompa de Lamayuru més antic del Ladakh, data del segle X i està encaramat a les muntanyes de forma espectacular. És el més antic de Ladakh i originalment era de la religió Bon, la religió del Tibet anterior al budisme. En l’actualitat pertany a l’escola Drikung Kagyu del budisme tibetà. Allotja més de 150 monjos i una rica col·lecció de pintures murals. El monestir està enfilat a les muntanyes de forma espectacular, a dalt, en una cimera que s’està desfent a causa de l’erosió. Sembla estrany com encara s’aguanta d’empeus.

El monestir de Lamayuru enfilat a un penyasegat
Cases dels monjos del monestir de Lamayuru
Estupes budistes al monestir de Lamayuru
Pintures murals budistes a l'entrada del monestir de Lamayuru

Per arribar creuem el petit poble format per quatre senders empinats i cases derruides. Lamayuru deu ser un dels pobles més pobres de la vall, al menys el més pobre que hem vist fins ara.

Nen en una finestra
Tres dones prenen té assegudes al carrer a Lamayuru

Per la tarda se’ns uneixen tres nois que van en moto. D’on sou, els preguntem. Polacs, ens responen. I nosaltres?, també polacs responem i ens miren estranyats. Durant el sopar els expliquem les magnífiques relacions entre el poble de Catalunya i el de Polònia així com els programes de televisió que fan referència a aquest fet singular i extraordinari. Riem tots!


Informació pràctica

Hi ha dos autobusos setmanals, els dimarts i els diumenges, amb sortida a les 07:00. També és pot anar en qualsevol autobús que es dirigeixi a Kargil i baixar a Lamayuru.


Totes les entrades d’aquesta regió les trobareu sota l’etiqueta Ladakh.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: