Monestir de Santes Creus
Catalunya

Reial Monestir de Santes Creus: La ruta del Cister.

El Reial Monestir de Santes Creus, com el seu nom indica, està situat a Santes Creus, un petit poble amb menys de 200 habitants, situat a la riba esquerra del riu Gaià, a la província de Tarragona

El monestir és una de les joies de l’art cistercenc i junt amb els de Santa Maria de Vallbona i el de Poblet, formen l’anomenada Ruta del Cister, que es pot recórrer fent senderisme pel sender de gran recorregut GR 175, que forma part de la xarxa de senders senyalitzats d’Europa.

Entrada del monestir de Santes Creus
Escales i entrada al monestir de Santes Creus

És l’únic dels tres monestirs que actualment no té vida monàstica. Va ser fundat l’any 1168 i protegit per la noblesa i els reis, es va convertir en un centre espiritual, d’estudis i de colonització dels territoris recent conquerits als musulmans, a ponent i al sud de la conca del Llobregat, que constituïen les taifes de Lleida i Tortosa.

L’any 1835, després d’anys de decadència, l’activitat monàstica és abandonada. Això donà peu a que a les dependències exteriors dels monjos s’hi desenvolupés el nou poble de Santes Creus.

L’any 1870 es trasllada la presó de Tarragona a l’edifici del monestir, cosa que causà importants destrosses. El 1921 és declarat Monument Històric i començà la recuperació de l’edifici.

Pòrtic del monestir de Santes Creus
Pòrtic interior del monestir
Patí interior del monestir de Santes Creus
Font coberta al pati del monestir

Les Tombes Reials

Santes Creus va ser escollit pels reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d’Anjou, com a panteó. A l’interior de l’església, a banda i banda de l’altar major, hi ha els sepulcres reials, formats pels sarcòfags de pedra que acullen les seves restes: a la dreta hi ha el Mausoleu de l’Evangeli, que conté les tombes del Rei Pere el Gran i de l’Almirall Roger de Llúria. I a l’esquerra de l’altar s’hi troba el Mausoleu de l’Epístola, on es troben  enterrats el Rei Jaume II el Just i la seva esposa.

Tombes Reials
Tombes Reials al monestir de Santes Creus

Quan anar

Val la pena visitar-lo durant el cap de setmana, doncs a l’exterior se celebra un mercat on es poden comprar productes artesans com ara botifarra de bolets, formatge de cabra i altres productes de la terra.

Com anar

Mapa de ruta Tarragona a Santes Creus

Horari del Monestir de Santes Creus

El monestir es pot visitar durant tot l’any, de dimarts a diumenge, festius inclosos. L’horari és el següent:

  • De l’1 d’octubre al 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h
  • De l’1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 19.00

Els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l’1 i 6 de gener, està tancat.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: