
Kutaisi: el Monestir Gelati y la Catedral Bagrati (Unesco)
La ciutat de Kutaisi i els dos patrimonis Unesco es troben a mig camí entre Svanetia i Tbilisi, i l’aturada val la pena, encara que sigui per dividir el camí.
Se’ns ha fet difícil deixar les muntanyes per fer cap a la ciutat. Encara ara lamentem haver deixat Mestia, la vall frondosa i el bo i abundant menjar. Però després de set dies d’inactivitat, sabíem que havíem de posar-nos en marxa. Xina queda encara molt lluny.
Kutaisi és una ciutat anodina amb dos carrers moderns, dos centres culturals -l’òpera i el teatre- i dues esglèsies declarades Patrimoni de la Humanitat. Com a nexe aglutinador, el riu i un tranquil parc, on la gent hi acut a prendre la fresca i a menjar gelat. Al carrer de darrera, anant cap al riu, hi ha el mercat de fruita i verdura, un lloc on sempre val la pena deixar-se perdre una estona.


L’allotjament econòmic se centra en el carrer Leibsizadze, a l’altra banda del parc. A nosaltres ens ha agradat molt aquesta forma d’allotjament: són “homestays” o allotjament en cases, en les que els emprenedors propietaris -o els seus fills- obren casa seva per llogar habitacions. Pots fer ús del que tenen, normalment la cuina i el bany, el menjador, la terrassa, el jardí o el balcó, la tele, la nevera… Ens allotgem al New Kutaisi, net, endreçat i podem disposar de la nevera i la cuina, on hem preparat saludables amanides de tomàquet, cogombre i formatge fresc.
Monestir Gelati
Tothom aquí està orgullós del monestir de Gelati, ara declarat Patrimoni Unesco. El complexe fou fundat el 1106 i esdevingué una acadèmia on s’estudiava teologia, filosofia, ciències i pintura. L’interior de la catedral està completament pintat amb frescos bíblics i de nobles georgians, els més colorits del país.




Ens ha agradat molt la visita, ja que al ser dissabte, estava plena de famílies i estudiants i a l’interior l’ambient era molt religiós, vibrant i interessant. Ens ha sobtat veure nens petits i adolescents resant i repartint petons als quadres de Jesus i la Verge.
Per anar-hi, com es troba a 10km del centre i és pujada, val la pena anar en marshutka o llogar un taxi per a totes les visites, que sol ser bastant barat, uns 15 laris o 6 euros. Si aneu en marshutka, cal estar a les 10.30 a la parada de marshutkes de darrera del teatre, per agafar lloc. El preu és només d’1 lari (0,44 euros). Per a la tornada, sent que el següent no surt fins a les 14.00h, es tracta de tornar caminant i fer auto-stop. De seguida us pujaran. A nosaltres ens puja una parella de russos que viu a Kutaisi!
Catedral Bagrati
Bagrati es veu des de qualsevol lloc de la ciutat perquè es troba dalt d’un turonet, com moltes de les esglésies en aquest país. Aneu-hi, i procureu coincidir amb l’hora en punt, quan comença la missa. La catedral és de línies rectes i austeres, molt bonica.


Al seu interior, molt alt i lluminós, hi ha un baül on es guarda l’ossari, protegit per un vidre: un munt d’ossos de tíbies i dos cranis que tothom qui ve a resar acaba besant. L’ambient quan comença la missa val molt la pena. Em resulta curiós que en les esglésies ortodoxes no hi ha bancs. La gent resa d’empeus i dóna tombs a l’església resant i fent petons les relíquies que estima.
Després de la visita tornem a la ciutat, per comprar algunes verdures per sopar. Aquest és un dels avantatges de dormir en cases particulars, el poder usar la cuina ens dona més opcions que l’habitual d’anar al restaurant. I amb tants mesos de viatge per davant, això és algo que no podem desaprofitar.
Totes les entrades d’aquest país els trobareu a la categoria Geòrgia.

