Mesquita Sheikh Lotfollah a Isfahan
Iran,  Ruta de la Seda

Isfahan, la meitat del món

Asseguts en el seient de darrera del taxi comprovem que Isfahan no és com la resta de les ciutats que hem visitat: allà on mirem es veuen amples jardins, arbres, flors… s’intueix una ciutat que va a un altre ritme, més pausat, més relaxat. I ens agrada.

Només deixar l’equipatge a l’hotel, sortim al carrer per poder xafar el més aviat posible la plaça de l’Imam, la Meydan-e Naqsh-e-Jahan. I allí, al bell mig de la plaça, amb el sol amagant-se per darrera les cúpules blaves i els ulls entervolits per les hores de viatge, mirem més enllà com qui mira l’horitzó que mai s’acaba. Sí, Isfahan és la meitat del món i la Naqsh-e Jahan Square és la joia de la ciutat. Construïda el 1602 pel Shah Abbas el Gran, és avui dia Patrimoni de la Humanitat. Amb 512 metres de llargada i 163 d’amplada, és la segona plaça més gran del món, darrera de Tiananmen. Al seu voltant s’inicia el basar i s’han erigit mesquites i palaus d’una gran bellesa arquitectònica

Isfahan plaça de l’Imam, la Meydan-e Naqsh-e-Jahan
La plaça de l’Imam, la Meydan-e Naqsh-e-Jahan

Els viatgers de l’època la nomenen en les seves cròniques com la ciutat més pròspera i moderna del món, amb una població propera al milió d’habitants. I nosaltres fem un compte ràpid: és com 4 cops el camp del Barça… i encara ens quedem curts!

Isfahan, interior del Palau Ali Qapu
Interior del Palau Ali Qapu

No només la plaça és digna d’admirar, també els edificis del voltant: el Palau Ali Qapu, enfront de la mesquita Lotfollah, un impressionant palau de sis plantes d’alçada, construït com a residència del Shah Abbas I. Les vistes sobre la plaça pretenien impressionar els convidats del Shah. La llàstima és que les pintures i molts mosaics foren destruïts durant la Revolució i, com gairebé totes les construccions no islàmiques, es troben en un deplorable estat de conservació i es van perdent dia rere dia.

Carro de cavalls esperant clients davant la mesquita de l'Imam a Isfahan
Un carro de cavalls passeja una família davant la mesquita de l’Imam

La mesquita de l’Imam es considera una de les més boniques d’Iran. Ha estat declarada bé cultural i Patrimoni de la Humanitat. Tot de mosaics blaus de l’època safàvida decoren la cúpula, la portalada i els quatre iwans. El portal de l’entrada fa 30 metres d’alçada, la cúpula central 36.3m i, si et poses al centre mateix (sobre un quadrat de ciment) i piques fort amb les mans, la cúpula ressonarà sobre el teu cap com mai hagis imaginat. Aquesta mesquita és impressionant

Mesquita Sheikh Lotfollah a Isfahan
Sheikh Lotfollah Mosque

La Sheikh Lotfollah Mosque, és igualment d’una qualitat artística impressionant. La seva cúpula i els mosaics interiors mostren harmònicament formes geomètriques i dibuixos florals exquisits. 

Imatges de l'interior del basar d'Isfahan
Mulahs a l'interior del basar d'Isfahan
Imatges del basar d’Isfahan

Basar-e Bozorg, d’una antiguitat d’uns mil anys, aquest basar cobert ens mostrarà cúpules, arcades, petites fonts, caravanserralls, mesquites i madrasses amagades…

Satisfets d’aquest petit tast, tornem al centre i comença la pesada tasca de cada dia: on trobar un restaurant que serveixi alguna cosa més que kebabs. Iran és, de llarg, el país on pitjor hem menjat! I sopem en el restaurant d’un hotel de 5*, vaja, de “cataclec”, on mengem uns espaguetti i uns canalons d’espinacs… que han resultat ser de carn… com no!

Els següents dies fem les visites de rigor a les mesquites de renom, als minarets altíssims, a la catedral armènia del barri de Jolfa, als palaus Hasht Behesht i Chehel Sotun…

Catedral armènia de Jolfa
Catedral armènia de Jolfa

El barri de Jolfa va ser el lloc on el Shah Abbas I va traslladar per la força els habitants de la ciutat de Jolfa (amb la frontera amb Armènia). Hi ha 13 esglèsies armènies i la catedral de Vank, centre del culte armeni a Iran, amb una interessant barreja d’estils islàmics i cristians.

Però on realment gaudim és en els seus jardins, a l’ombra dels arbres, recostats sobre la frescor de la gespa, admirant el color de les flors i escoltant el cant dels ocells.

Noies pintant en un jardí d'Isfahan
Noies pintant en un jardí d’Isfahan
Un nen fotografia la seva família en un jardí d'Esfahan
Un nen fotografia la seva família en un jardí d’Esfahan

Com anar des de Shiraz: Des de l’estació Carandish Terminal, surten força autobusos diaris cap a Isfahan. Val la pena preguntar a diferents agències de viatge al centre, doncs solen variar els horaris. 

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: