Cases colmena de Harran
Ruta de la Seda,  Turquia

Harran, un poble amb més de 4000 anys d’història

Harran és un dels llocs habitats més antics de la Humanitat, tant que fins i tot surt al Génesis, ja que Abraham (o Ibrahim) va residir allí. Aquest petit llogaret, format per una dotzena de cases i quatre carrers de terra que no porten enlloc, té una història antiquísima, ja al 800 a.C. va ser un centre de culte a Sin, el Deu de la Lluna.

El seu tret més característic són les antigues cases colmena, una construcció de fang, amb el sostre elevat i cònic, que protegeix de la calor i del fred. El disseny original data del segle III a.C. però les cases actuals tenen uns 200 anys i s’utilitzen com a estable pels animals, perquè els actuals habitants vieun en cases més modernes, amb aparells d’aire acondicionat i antena parabòlica. Això és degut als beneficis obtinguts de les plantacions de cotó, que es reguen gràcies a la presa Ataturk. Una presa que redueix el cabdal del riu Èufrates i l’aportació hidríca a Siria.

Un parell de cases antigues han estat rehabilitades per als turistes, amb cert èxit, si ens guiem pel número d’autobusos aparcats a la vora (un). Nosaltres preferim passar de llarg i seguir el nostre camí en direcció al castell, a la tornada ja ho visitarem.

Porta d'accés a les cases colmena de Harran
Porta d’accés a les cases colmena
Dona a les cases colmena de Harran
Pati interior de les cases colmena

El castell, que està aixecat sobre una antiga fortalesa hitita, va ser restaurat pels fatimís al voltant del 1059. Poc es conserva d’aquesta fortalesa, tot just els murs exteriors i el pati. No hi ha vigilant i el seu únic habitant és un gos mestís i els seus cadells, que dormen a l’ombra.

Murs de l'antiga fortalesa hitita de Harran
Fortalesa Hitita
Interior fortalesa de Harran
Interior de la fortalesa

El que més ens ha agradat d’aquesta zona han estat les ruïnes de l’antiga Ulu Cami, construïda al segle VIII per Marwan II, l’últim califa dels omeies. El minaret quadrat i uns arcs és tot el que en queda de la mesquita més antiga d’Anatòlia i la que fou la primera madrassa de l’Islam.

Entrada a la gran mesquita de Harran
Porta d’una antiga fortalesa de Harran
Restes de la gran mesquita i de la torre astronòmica
Antiga mesquita de Harran i observatori astronòmic
Torre astronòmica i cavall al poblet de Harran
Torre astronòmica i murs de l’antiga universitat de Harran

Tot i que aquest recinte està vallat, no sembla que el govern turc tingui intenció de restaurar-lo, així que més val que ho visteu d’immediat, no sigui que d’aquí un anys ja no quedi res, i anar-hi des de Sanliurfa és ben senzill.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

6 comentaris

 • Mª Mercè

  És curiós com llocs tan allunyats geogràficament tenen semblances més aviat importants. I ho dic per les cases de fang, que són molt semblants als graners del País Dogón, al Malí.

  M’ha semblat molt curiós el minaret quadrat!
  Petons i abraçades!!

 • German

  Al sud d´Italia n´hi han unes unitats d´habitació molt semblants a l´Apullia…

  Veig que el recinte de la mesquita segueix vallat i sense novetats…coi, però els turcs ara son un pais ric i tenen una economia forta amb exportacions a tota asia central…

  • www.mesenlla.com

   Si, ja les vaig veure a les fotos de l’Eva.

   El govern turc només cuida el que els interessa i tant els hi fa si es perdent caravanserais, monestirs, muralles… Mentre no es perdin les mesquites tot va bé.
   Em comencen a recordar l’Iran i els ayatollahs i estic convençut que l’Erdogan no islamitza el país perquè no pot.

   És una llàstima.

 • Ares

  Un dia d’aquests et proposo un canvi d’experiències, tu per la zona d’àsia i jo per la de sudamèrica!
  Quina enveja, quins viatges i quines fotos!!!!
  Enhorabona

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: