Mulahs a l'interior del basar d'Isfahan
Uncategorized

Iran, guia per viatjar al pais dels Aiatol·làs

Iran és un pais que hem visitat en dos ocasions. El primer viatge comença a Estambul passejant per basars i caravanserais per introduïr-nos de cap en l’essència de la Ruta de la Seda. Aquí tramitem el visat iranià i, amb aquest a la mà, creuem tota Turquia d’oest a est, gairebé sempre en tren, visitant Ankara, Divrigi, Erzurum i Dogubeyazit, aquest últim molt a prop de la frontera iraniana. A Iran, visitem Tabriz, Masouleh, Bandar-e-Anzali, Yazd, Shiraz i Isfahan, d’on agafem un vol fins Tabriz per sortir d’Iran cap a Turquia en tren. Des de Van, visitem les ciutats kurdes de Hasankeyf i Diyarbakyr i tornem a Istanbul volant, per posar punt i final al nostre viatge.

El segon viatge forma part de la ruta realitzada entre Estambul i Xian. Aquest cop entrem a Iran des d’Armènia, després d’haver visitat el nord de Turquia i Georgia.

Informació general d’Iran

Visat

Visa Iran
Visat iraní expedit a Erevan

Tràmits per entrar pels aeroports

La visa on arrival s’emet en tots els aeroports iranians. Sempre hi ha un lleuger risc de ser rebutjat, de fet a uns amics nostres els van rebutjar, però en l’actualitat és poc probable que això passi, excepte que tingueu en el passaport algun segell d’un pais no desitjat per ells, com ara el d’Israel o EEUU. El visat és vàlid durant 30 dies.

És recomanable fer previament el visat electrònic, doncs accelerarà els tràmits a l’arribada a Iran. Quan arribeu a l’aeroport, se us demanarà que adquiriu una pòlissa d’assegurança mèdica, excepte que ja en tingueu una on indiqui especifícament que val per Iran. Si no ho podeu acreditar, us en expediran una (14 euros).

Tràmits per entrar per terra

Els dos cops que hem visitat Iran, hem tramitat els visats en dues ciutats diferents. El primer cop el vam tramitar a Istanbul, mentre que el segon cop a Erevan.

Se necessita un número d’autorització que emet el Ministeri de l’Interior i que es tramita a través d’una agència de viatges iraniana. Amb aquest número d’autorització, cal acudir a un consolat per realitzar el tràmit d’obtenció del visat.

Obtenció del número d’autorització. Hi ha nombroses agències iranianes que ho tramiten (Touranzamin, Key2Persia, i fins i tot Caravanistan pot fer també intermediari…). Nosaltres ho tramitem amb Touranzamin, és més car però són eficients i van respondre sense demora als nostres dubtes. En aquest tràmit cal decidir en quin consolat tramitarás el visat iranià (Estambul, Erzurum, Erevan…).

Preu del tràmit del número d’autorització: entre 30 i 40 euros, depenent de l’agència.

Tràmit: entre 7 i 10 dies laborables.

(Actualitzat a 2019)

Transport

  • Avió: Degut al bloqueig econòmic sofert pel país, el manteniment de la flota aèria és insuficient, pel que se desaconsella aquesta opció.
  • Autobús: Viatgen a totes les ciutats del país i solen ser puntuals.
  • Taxi: És el mitjà de transport per excel·lència a les ciutats, realment molt econòmic però s’han de conèixer els preus. Recomanem preguntar a l’hotel de cada ciutat els preus per trajectes interns.
  • Tren: Els trens nocturns son molt recomanables per desplaçaments llargs. Hi han vagons de diferents classes, algunes de molt confortables. Més informació en aquesta web.

Salut

Al centre de Sanitat Exterior més proper us donaran tota la informació necessària i també les vacunes que requeriu. No hi ha obligació de vacunació, però si viatgeu de forma independent nosaltres sempre recomanem portar posades les vacunes de la febre tifoidea, còlera i tètanus. Tampoc no sobrarà la vacuna de la grip. Com sempre, vigileu amb l’aigua, la fruita i la verdura.

Moneda

La moneda oficial és el rial (IR). Consulteu el canvi actual.


Articles sobre Iran


Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

%d bloggers like this: