Iurta solitària al llac Song-Kol
Kirguizistan,  Ruta de la Seda

Kirguizstan, guia per viatjar al país de les iurtes

Kirguizstan es troba situat a l’Àsia Central i comparteix fronteres amb la Xina, Kazastan, Uzbekistan i Tadjikistan. Va formar part de l’antiga Unió Soviètica (URSS) fins el 1991 i ha estat tradicionalment un poble nòmada. En aquesta Guia per viatjar al Kirguizistan trobareu informació general sobre visat, moneda, salut, transport, gastronomia, allotjament i els articles que hem escrit de Bishkek, Karakol, Arslanbob, el llac Song-Kol, Osh, Sary Tash i la ruta cap a Xina a través del pas de l’Irkeshtam.

Informació general de Kirguizstan


Mapa de regions del Kirguizistan
Mapa amb les diferents regions del país (Wikipedia)

Visat

Actualment no se necessita visat per accedir al país.

Moneda

La moneda oficial és el som. El canvi a l’euro es cotitza al voltant de 1€ = 77,80 KGS. Veure canvi actualitzat aqui. Hi han caixers automàtics a les principals ciutats, com ara Bishkek i Osh, per la resta més val portar diners en efectiu.

Clima

El clima és de sec continental a polar en l’alt Tien Shan, subtropical al sud-oest (vall de Fergana) i temperat a la zona nord al peu de les muntanyes.

Salut

No s’estableix cap tipus de vacunació obligada, però el MAE recomana vacunar-se contra l’hepatitis A i B i el tètanus.

Recordeu que l’aigua ha de ser sempre embotellada i no s’han de consumir verdures crues o poc cuinades, ni fruites que no hàgiu pelat vosaltres. Tampoc se recomana beure llet que no hagi estat bullida.

Hora

GMT + 5

Seguretat

En l’actualitat Kirguizistan es un país segur, però mai està de més prendre les mesures de seguretat habituals per a qualsevol viatge. La gent és molt amable i sempre està disposada a ajudar-te.

Transport

Estació de marshrutkes al Kirguizstan
Estació de marshrutkes al Kirguizstan

Autobus: Són furgonetes amb seients on es col.loquen les persones i els sacs i capses a sota. Són molt econòmics però van abarrotats i són molt poc còmodes, poc recomanables per viatges llargs.

Marshrutka: És un minibus que viatja per una ruta prefixada. Es pot pujar i baixar sempre que es vulgui. Van abarrotats, però són ideals per a trajectes curts.

Taxi compartit: Els taxis cobren per seient i s’ha de negociar el preu. És interessant preguntar a algún local el preu aproximat per a cada trajecte. Si viatgeu tres i pagueu les quatre places, ja podeu sortir. En rutes freqüents us podeu esperar perquè s’omplirà aviat, en la resta caldrà esperar i anar negociant el preu.

Allotjament al Kirguizstan

Homestay al Kirguizstan

Hi ha hotels espartans de l’època soviètica, però una de les millors opcions al Kirguizistan és allotjar-se en una homestay, una casa particular que posa a disposició dels clients una part de la seva casa. L’esmorzar sol estar inclòs en el preu i l’hospitalitat és un dels motius per visitar el país. Agències no guvernamentals com la CBT (Community Based Tourism) i Sheperd’s Life han revolucionat el món rural i el turisme al país, posant a disposició dels turistes tota una llista de homestays i una sèrie d’activitats (trekking, excursions a cavall, escalada…) que permeten als locals participar directament dels ingressos que s’obtenen. Algunes d’elles es poden reservar a través de booking.

Es pot dormir també en iurta, molt fàcil de lligar-ho amb alguna de les dues agències anteriors, però només serà possible a l’estiu, ja que quan arriba l’hivern les iurtes es desmunten i les famílies tornen als pobles.

Gastronomia

Arròs i verdures estofades, plat típic del Kirguizstan

Els plats més típics són el laghman, uns noodles estofats amb carn i verdures, molt bons; el plov, arròs cuinat amb verdures i, amb sort, una mica de carn; hoshan i manty, que són com uns raviolis de verdures, fregits o al vapor; jarkop és també una varietat de carn estofada amb verdures i noodles.; kesme és una sopa de noodles fins amb verdures, patata i carn. I per beure, l’estrella, a més a més del vodka, és el kumys, llet fermentada. Es diu que Alexandre el Gran va cridar que mai havia probat una beguda tan dolenta. Nosaltres ni la vam provar de l’olor que feia.

Articles sobre Kirguizstan


Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: