El minaret Kalyan
Ruta de la Seda,  Uzbekistan

Guia per viatjar a Uzbekistan

El viatge per Uzbekistan forma part del nostre itinerari d’Estambul a Xian per la Ruta de la Seda. En principi la nostra idea era entrar a aquest país des de Turkmenistan, per Khiva. Però com que van tancar les fronteres turkmenes a causa d’un atemptat, vam haver de volar des Teheran fins Tashkent i després desfer el camí fins Urgench, en tren nocturn.

No vam estar molts dies a l’Uzbekistan, la forta calor i la pressa per continuar la ruta cap a la Xina van fer que tan sols passéssim 10 dies al país. Així, la nostra ruta va ser la següent:

  • Tashkent
  • Khiva
  • Bukhara
  • Samarcanda
  • Tashkent
  • Osh (Kirguizstan)

Es tracta d’un país molt interessant per a qui agradi de l’arquitectura islàmica. Tot i que la restauració dels monuments més importants com madrasses o mesquites, és al nostre parer excessiva, no per això és menys interessant i sorprendrà el viatger per la seva bellesa.

Pel que fa a la població, comentar que els uzbeks són gent agradable i que mai vam tenir la sensació que ens pretenguessin estafar o enganyar. I pel que fa a seguretat, absoluta, encara que no està de més tenir en compte les precaucions habituals.

Entrades sobre Uzbekistan

Informació general per viatjar a Uzbekistan

Visat: abans per viatjar a Uzbekistan s’exigia ​​visat als ciutadans espanyols, però des de l’1 de febrer de 2019 no se’n necessita, per estades inferiors a 30 dies. L’únic requisit és que el passaport té que tenir una vigència de més de 3 mesos per visitar el país.

Per estades superiors s’ha de tramitar a través de la web de la seva ambaixada.

Moneda: La moneda és el Som. Tot i que abans s’havia de canviar en el mercat negre, per obtenir un bon preu, ara ja no és necessari perquè el govern ha equiparat els preus. Així doncs, el canvia actual està per uns 10.000 UZS per 1€. Podeu comprovar el canvi en aquest enllaç. Es podia canviar fàcilment a 1 € – 4500-4700 som.

Per qui necessiti treure diners de caixer, a Taixkent funciona el del Hotel Grand Mir. Es poden treure soms i dolars.

Transport: La millor forma de desplaçar-se entre les principals ciutats turístiques d’Uzbekistan és en tren. N’hi han de tres tipus, els ràpids, els td’alta velocitat i els trens de passatgers. En les distàncies més llargues és convenient agafar el tren d’alta velocitat o el nocturn, i així guanyem un dia.

Però sigui en el tipus de tren que sigui, si és estiu agafeu sempre el vagó amb aire acondicionat. Perquè en els altres vagons és molt probable que no pugueu obrir la finestra i tampoc hi ha ventilador.

Per la resta de ciutats haurem de viatjar en marshrutka, taxi compartit o per nosaltres sols.

Tren a uzbekistan

Allotjament: Es pot reservar a través dels cercadors com booking, encara que si aneu fora de temporada és millor arribar i intentar rebaixar el preu. Cal preguntar sempre si el preu inclou la taxa turística, que sol ser de 2$ per a tota l’estada. Us donaran un tiquet o document que ho certifica i cal guardar-lo, doncs el poden exigir a la sortida de país, encara que a nosaltres no ens ho van demanar.

Menjar: És podria dir que el plat nacional és el plov, un plat a base d’arròs, carn, verdures i llegums; Shashlik, és el típic pinxos de carn; manti, uns raviolis, també de carn; Lagman, una sopa espessa amb carn, patates, espècies, verdures i pasta, que també podem trobar al Kirguizistan.

Plov, el plat tradicional d'Uzbekistan
Plov

Prohibicions: La codeïna és una substància prohíbida, així que eviteu dur-la si voleu evitar-vos problemes.

Continuar la ruta: de Tashkent a Osh, Kirguizistan

Els taxis compartits fins a la frontera surten d’un aparcament situat a uns 15 minuts caminant de l’estació de Qoylok Bazaar. Pregunteu perquè és un lio trobar-la. Al carrer trobareu conductors disposats a portar-vos a un preu abusiu. No els feu gaire cas i continueu caminant fins aquest aparcament. Paguem 45.000 soms per persona fins a la frontera i vam trigar unes 6 hores a arribar.

Transport a la frontera del Kirguizistan

A la frontera revisen l’equipatge, així que aneu amb compte perquè la codeïna és una substància prohibida al país. Per tant, tireu els medicaments que el portin, si voleu evitar-vos problemes, o al menys els prospectes i les caixes.

Després de creuar la frontera, hi ha algun taxi i minibús esperant gent de dur a Oix.

També hi ha vols diaris entre Tashkent i Bishkek.


Tashkent

Tramvia a Tashkent

Tashkent no és una ciutat en la que valgui la pena perdre molt de temps. Ens vam quedar una nit a l’arribada de l’Iran i una altra abans de marxar cap a Kirguizistan.

Ens allotgem al Hostel Topchan. Habitacions privades, amb bany compartit, i dormitoris comuns. Els banys estan nets i es pot usar la cuina. Paguem 30$ per dos llits en dormitori triple, que incloïa la taxa turística. Es pot arribar amb tramvia des de l’estació de tren. Molt recomanable, tot i que per a pressupostos ajustats.

Samarcanda

El Registan de Samarcanda
El Registan de Samarcanda

I Samarcanda. L’anhelada i antiga Samarcanda, amb la seva madrasses i el famós Registán, el seu bulliciós mercat, on es pot passar la tarda i canviar moneda al mercat negre.

Samarcanda va ser la ciutat que menys ens va agradar de les tres que vam visitar a l’Uzbekistan. I no perquè no fos una ciutat bonica, si no perquè a l’ésser més gran i estar tot més dispers. ens va semblar menys interessant.

Arribem en tren des de Bukhara i en primera classe, ja que vam cometre l’error de voler comprar els bitllets el mateix dia. Paguem 167.000 som i vam viatjar confortablement en una cabina privada amb aire condicionat.

Ens allotgem a prop de l’Registán, a l’Hotel Timur, una petita guesthouse amb pati interior. Es troba situada entre els coneguts Hosteles de Baodir i hem de dir que pel mateix preu els dóna cent voltes. Habitació doble amb bany i esmorzar per 20 $, que incloïa la taxa turística.
Per menjar, hi ha alguns restaurants al carrer principal, a la part oposada a l’Registán. Destaca d’entre ells un restaurant de dues plantes amb terrassa, que sol omplir-se de locals, a la part inferior, i turistes a la superior.

Més sobre Samarcanda a: Samarcanda, la mítica ciutat de la Ruta de la Seda


I de Samarcanda vam tornar a Tashkent amb tren. Segona classe de nou i calor extrema. A l’Uzbekistan, a l’estiu, no es pot sobreviure viatjant en tren sense aire condicionat, ni ventilador, ni finestres obertes. Realment va ser un infern, així que si aneu a viatjar a l’estiu recomanem gastar una mica més i viatjar en primera classe.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: