El minaret Kalyan
Ruta de la Seda,  Uzbekistan

Uzbekistan, guia per viatjar pel teu compte al pais de les Mil i Una Nits

El viatge per Uzbekistan forma part del nostre itinerari d’Estambul a Xian per la Ruta de la Seda. En principi la nostra idea era entrar a aquest país des de Turkmenistan, per Khiva. Però com que van tancar les fronteres turkmenes a causa d’un atemptat, vam haver de volar des Teheran fins Tashkent i després desfer el camí fins Urgench, en tren nocturn.

No vam estar molts dies a l’Uzbekistan, la forta calor i la pressa per continuar la ruta cap a la Xina van fer que tan sols passéssim 10 dies al país. Així, la nostra ruta va ser la següent:

  • Tashkent
  • Khiva
  • Bukhara
  • Samarcanda
  • Tashkent
  • Osh (Kirguizstan)

Es tracta d’un país molt interessant per a qui agradi de l’arquitectura islàmica. Tot i que la restauració dels monuments més importants com madrasses o mesquites, és al nostre parer excessiva, no per això és menys interessant i sorprendrà el viatger per la seva bellesa.

Pel que fa a la població, comentar que els uzbeks són gent agradable i que mai vam tenir la sensació que ens pretenguessin estafar o enganyar. I pel que fa a seguretat, absoluta, encara que no està de més tenir en compte les precaucions habituals.

Tashkent, la capital de Uzbekistan

Tashkent no és una ciutat en la qual valgui la pena perdre molt de temps. Ens vam quedar una nit a l’arribada de l’Iran i una altra abans de marxar cap a Kirguizistan. Ens allotgem al Hostel Topchan. Habitacions privades, amb bany compartit, i dormitoris comuns. Els banys estan nets i es pot usar la cuina. Paguem 30$ per dos llits en dormitori triple, que incloïa la taxa turística. Es pot arribar amb tramvia des de l’estació de tren. Molt recomanable, tot i que per a pressupostos ajustats.

Informació general per viatjar a Uzbekistan

Visat

Abans per viatjar a Uzbekistan s’exigia ​​visat als ciutadans espanyols, però des de l’1 de febrer de 2019 no se’n necessita, per estades inferiors a 30 dies. L’únic requisit és que el passaport té que tenir una vigència de més de 3 mesos per visitar el país.

Per estades superiors s’ha de tramitar a través de la web de la seva ambaixada.

Moneda

La moneda és el Som. Tot i que abans s’havia de canviar en el mercat negre, per obtenir un bon preu, ara ja no és necessari perquè el govern ha equiparat els preus. Així doncs, el canvia actual està per uns 10.000 UZS per 1€. Podeu comprovar el canvi en aquest enllaç. Es podia canviar fàcilment a 1 € – 4500-4700 som.

Per qui necessiti treure diners de caixer, a Taixkent funciona el del Hotel Grand Mir. Es poden treure soms i dolars.

Transport

La millor forma de desplaçar-se entre les principals ciutats turístiques d’Uzbekistan és en tren. N’hi han de tres tipus, els ràpids, els td’alta velocitat i els trens de passatgers. En les distàncies més llargues és convenient agafar el tren d’alta velocitat o el nocturn, i així guanyem un dia.

Però sigui en el tipus de tren que sigui, si és estiu agafeu sempre el vagó amb aire acondicionat. Perquè en els altres vagons és molt probable que no pugueu obrir la finestra i tampoc hi ha ventilador.

Per la resta de ciutats haurem de viatjar en marshrutka, taxi compartit o per nosaltres sols.

Tren a Uzbekistan

Allotjament

Es pot reservar a través dels cercadors com booking, encara que si aneu fora de temporada és millor arribar i intentar rebaixar el preu. Cal preguntar sempre si el preu inclou la taxa turística, que sol ser de 2$ per a tota l’estada. Us donaran un tiquet o document que ho certifica i cal guardar-lo, doncs el poden exigir a la sortida de país, encara que a nosaltres no ens ho van demanar.

Menjar

És podria dir que el plat nacional és el plov, un plat a base d’arròs, carn, verdures i llegums; Shashlik, és el típic pinxos de carn; manti, uns raviolis, també de carn; Lagman, una sopa espessa amb carn, patates, espècies, verdures i pasta, que també podem trobar al Kirguizistan.

Plov, el plat tradicional a Uzbekistan
Plov

Prohibicions

La codeïna és una substància prohíbida, així que eviteu dur-la si voleu evitar-vos problemes.

Continuar la ruta: de Uzbekistan a Kirguizistan

Els taxis compartits fins a la frontera surten d’un aparcament situat a uns 15 minuts caminant de l’estació de Qoylok Bazaar. Pregunteu perquè és un lio trobar-la. Al carrer trobareu conductors disposats a portar-vos a un preu abusiu. No els feu gaire cas i continueu caminant fins aquest aparcament. Paguem 45.000 soms per persona fins a la frontera i vam trigar unes 6 hores a arribar.

Transport a la frontera del Kirguizistan

A la frontera revisen l’equipatge, així que aneu amb compte perquè la codeïna és una substància prohibida al país. Per tant, tireu els medicaments que el portin, si voleu evitar-vos problemes, o al menys els prospectes i les caixes.

Després de creuar la frontera, hi ha algun taxi i minibús esperant gent que vagin a Osh.

També hi ha vols diaris entre Tashkent i Bishkek.

Entrades sobre Uzbekistan

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: