
Konya, la ciutat del místic sufí Rumi, cuna dels dervixs
Konya és una ciutat moderna, d’herència seljúcida i bressol dels mevlevis –la secta sufí dels dervitxos- que mostra al viatger la seva cara més amable. El centre de la ciutat ens descobreix multitud de sorpreses en forma de mesquites seljúcides i otomanes, mercats i basars.
El primer que hem de visitar és, sens dubte, el Museu Mevlana; aquesta mesquita i les seves dependències, ara convertides en museu, fou la llar dels dervixs dansaires i ara és considerat un lloc sagrat: més d’un milió i mig de persones el visiten cada any per resar davant el sarcòfag de Rumi, el mestre que introduí el misticisme en l’àmbit de la música i la poesia, en busca del camí cap a la il·luminació. L’edifici és visible des de la distància per la seva preciosa cúpula estriada amb mosaics color turquesa.





Què més es pot visitar a Konya
Selimiye Camii; situada davant de l’entrada del Mevlana Musezi, la seva construcció transmetia una sensació de poder que no havia aconseguit transmetre encara cap mesquita anatòlia anterior.
Museu Karatay (1252); és una de les madrasses més ben conservades. Impressionant cúpula central i interessant col·lecció de ceràmica. Fixeu-vos en la gran porta d’entrada, flanquejada per columnes espirals d’estil clàssic, motllura que emmarca l’arc de marbre blanc i gris d’estil d’Alep i panells amb motius geomètrics d’esvàstiques simètriques. Entrada 2TRY.
Mesquita d’Alaettin Camii (1221); situada en un turó en un dels extrems del Mevlana Caddesi. Construïda pel sultà seljúcida Aladí Keykubad I, és un intrincat edifici d’estil àrab que incorpora elements decoratius reciclats d’edificis bisantins i romans. L’interior és un bosc de columnes de diversos estils. El mímber és tallat de la fusta d’un únic cedre del líban.
Sahib-i-Ata Camii (1258); presidida per la gran entrada d’estil seljúcida amb minaret i figures geomètriques emmarcant l’arc. El mihrab és també exemple de ceràmica seljús amb tons blaus. Per trobar-la potser haureu de preguntar una mica, però val molt la pena.

Altres visites interessants: l’Aziziye Camii (en el basar), Serafettin Camii i les actuacions dels dervitxos dansaires en el Centre Cultural (consulteu dies i horaris ja que són variables).
Dades pels viatgers
Vam arribar a Konya en autobus des de Goreme (Capadocia) 3h. Un cop a l’estació de bus, heu d’agafar el tramvia i baixar al carrer Mevlana Caddesi, on es troben els principals monuments.
Per tornar a Istanbul podeu agafar el nou tren ràpid, que fa el trajecte en 5h30m i para a l’estació de tren de Bakirkoy.

