Monestir tibetà de Sangachoeling a Pelling
Índia,  Sikkim

Sikkim, guia per explorar aquest petit regne de l’Himàlaia

Sikkim és un estat de la Índia ubicat als peus dels Himalàies, que fou estat independent fins el 1975, any en què es decidí per referèndum que es convertís en el vint-i-setè estat de l’Índia. La llengua oficial és el nepalí, la religió predominant és el budisme, seguida de l’hinduísme i la capital és Gangtok.

El viatge a Sikkim ha estat un dels més bonics i agradables que hem fet, tant per la seva riquesa paisatgística –en les seves muntanyes es troba el Khanzenzhounga, el tercer cim més alt del planeta i per allà on mires sempre és verd- com per la seva riquesa cultural –la seva història es remonta a un passat budista i és ple de monestirs-. A més, la gent és molt cordial, tot és molt net i tenen molt respecte pel medi ambient.

Informació practica de Sikkim

Permís Sikkim

Es requereix un permís d’entrada al Sikkim que és vàlid per a 15 dies des de la data que figura al permís, que hem d’indicar en l’imprès. Necessitem 2 fotos, 1 fotocòpia del visat indi, 1 fotocòpia del full de les dades del passaport. És gratuït. Per a les extensions, demanar-les dos dies abans que es caduqui el permís.

Es pot obtenir a les oficines d’Immigració i oficines turístiques de Delhi, Calcuta i Sikkim, però varia ràpidament. Consulteu les actualitzacions pel permís.

Per la tramitació a Darjeeling:

1.- Recollir formulari a District Magistrate’s (DM) Office, Kutchery. Quan vegis la botiga Bishop’s House, quasi hi ets. Comprova que el formulari sigui el correcte: a la part on diu “for official use only” ha d’haver un lloc on digui “Memo Number”. Mostra el DMO, el passaport i el visat. Obert d’11.00-14.00h i 14.30-16:00h.

2.- Amb aquest formulari, anar a Foreigner’s Registration Office, davant mateix del State Bank of India, Ladenla Road (muntanya amunt), per obtenir un certificat de no objeccions (NOC). Ells escriuran el teu nom, edat, núm. visat i el màgic “Memo number”. No marxis sense aquest. Igual horari.

3.- Per últim, tornar a DM’s Office, per obtenir el permís, que és expedit pel Magistrat del districte. És un altre formulari, que porta segell i signatura.

Transport

Jeep compartit: És l’únic transport possible al Sikkim –llevat del taxi- ja que tot l’estat és muntanya i els autobusos no hi poden circular. Funcionen com a minibusos.

Ruta de viatge

Vam volar a Delhi, d’allí amb vol domèstic fins Bagdogra, per visitar el Sikkim i entrar a Nepal per terra. Des de Kakkarbhita visitem Janakpur, el Parc Nacional de Chitwan, Pokhara, Kathmandu i la vall de Kathmandu i acabem amb un trekking de sis dies a la zona d’Helambu. Novembre 2006.

Que veure a Sikkim


Darjeeling

Darjeeling amb l'Himàlaia al fons

Darjeeling no sembla Índia: tot és verd, montanyós i és més net. La gent no és dedica completament al turisme i l’ambient és molt relaxat. Es troba penjada en tot l’ample i llarg d’una muntanya (2.134m) per la qual cosa sol fer frescor.

  • Tiger Hill, un lloc molt interessant si és l’única oportunitat de què disposeu per veure els Himalàies. L’horitzó des d’aquí s’allarga fins uns 250 km, en els que et trobes davant mateix del Kanzenzhounga (3r cim més alt del món) i altres vuit mils. Amb dies clars, s’adivina l’Everest. Cal matinar i agafar un jeep de la Darjeeling Transport Corporation (70INR + 20INR entrada, 05:00h del matí, comprar-ho el dia abans). Es pot anar en taxi però el preu es dispara… 500INR.
  • Centre d’autoajuda de refugiats tibetans, interessant per l’amabilitat amb que ets rebut, es poden visitar les instal·lacions lliurement i la botiga gràcies a la que es financien té productes interessants a bons preus.
  • Mahakala Mandir, temple sagrat per igual per a hindús i per a budistes, molt interessant de visitar. S’hi arriba en un agradable passeig des de Chowrasta.
  • Buthia Busty Gompa, monestir budista enclavat en un paisatge preciós, al qual s’accedeix després de baixar uns 400m per CR Das Road des de Chowrasta. En un agradable matí es pot visitar el centre de refugiats, el temple i el monestir.
  • Himalayan Mountaineering Institute. És fascinant el repàs que es dóna de la història del muntanyisme. Es va construir després de la conquesta del Mont Everest, el 1953, per primera vegada en la història. Edmund Hillary i el sherpa Tenzing Norgay foren les dues primeres persones en pujar l’Everest. Aquesta gesta va fer que Hillary fos nomenat cavaller per la reina d’Anglaterra. I l’Índia va construir l’IMH a Darjeeling per commemorar l’èxit de Tenzing Norgay.

En el museu es pot veure, entre altres, el material que s’usava en aquella época.

  • Trekking. Octubre, novembre, maig i juny són els mesos ideals per emprendre caminades per les estribacions dels Himalàies.
  • Happy Valley Tea. Pels voltants de Darjeeling hi han plantacions d’aquest famós te, que podem visitar.

Com arribar. La forma més còmoda és en vol domèstic des de Delhi. L’aeroport és a Bagdogra. Des d’allí agafar un taxi (el contracteu a la guitxeta de l’aeroport, 250INR) fins Siliguri. El taxi us deixarà a la mateixa “estació de jeeps”, que no és més que un carrer ample on van parant els jeeps per esperar els clients. Pregunteu pel jeep compartit a Darjeeling (90INR pax, 3,5h)

On dormir i menjar. Vam allotjar-nos a l’Hotel Aliment (300INR doble amb bany) les habitacions no són una meravella però sí el servei. L’avantatge també és el restaurant que tenen al pis superior, amb fantàstiques vistes del Kanzenzhounga, bons preus, bon menjar i bon horari, ja que els restaurants de Darjeeling tenen uns horaris molt estrictes.

Ruta dels monestirs de Sikkim

Aquesta ruta té una distància d’aproximadament 53 km per camins i dreceres que enllacen pobles enclavats en les valls o en les muntanyes i monestirs budistes impressionants. És una ruta coneguda pels caminants, tot i que nosaltres, per temor a perdre’ns, vam decidir fer-la en jeep compartit i gaudir de l’ambient i de la tranquilitat que s’hi respirava en els petits pobles que vam visitar. La recomanem molt especialment.

El punt de partida és Pelling, es continua fins al llac Kecheopalri, Yuksom, Tashiding i Ravangla. Nosaltres no vam anar a Ravangla i vam tornar a Pelling, on havíem deixat les motxilles.


Pelling

Monestir tibetà de Pemayangtse a Pelling, Sikkim

Com arribar-hi

Des de Darjeeling: Cap a les 07:30h dirigiu-vos a l’estació d’autobusos (venint de la zona dels hotels, és la part més allunyada). Veureu una guitxeta amb el rètol indicatiu on podreu comprar el bitllet cap a Jorethang (80INR, 2h). El paisatge és molt maco en tot el recorregut. A 5 minuts de Jorethang hi ha el punt de control on caldrà que presenteu el permís del Sikkim. El tràmit és molt ràpid.

Un cop a Jorethang, en el carrer de darrera on us deixa el jeep hi ha l’estació de jeeps. A la guitxeta única compreu el bitllet cap a Geysing (55INR, 2,5h). Quan el jeep estigui ple, sortirà. I un cop a Geysing, agafar un altre jeep compartit en direcció Pelling (20INR, 10 minuts). No us amoïneu per res, la gent és molt amable i us ajudarà en tot moment.

Què visitar

Pelling és un preciós poble de muntanya (2.083m) que només té dos carrers (Upper Pelling i Lower Pelling), amb esplèndides vistes i un ambient molt agradable. La població forma part de la coneguda Ruta dels Monestirs de Sikkim.

Pemayangtse Gompa, impressionant monestir situat a un parell de quilòmetres de Pelling al que s’hi arriba en una caminada seguint la carretera en direcció Geysing. És un dels més antics i importants de l’estat. Es pot pujar fins al tercer pis, on hi ha una fantàstica maqueta de fusta pintada que representa la vida del gurú Padmasambhava.

Sangachoeling Gompa, el segon en antiguitat i situat a un parell de quilòmetres de Pelling, però en direcció oposada a Pemayangtse, ubicat en el cim d’una muntanya, amb molt bones vistes. S’hi arriba caminant per camí de terra.

On dormir i menjar

Hotel Garuda (hotel de backpackers, 300INR, bon menjar i bons preus) i Hotel Phamrong (800INR la doble, impecable).


Llac Kecheopalri

El llac Khecheopalri

No vam trobar indicació del camí a seguir per arribar al llac (13km) a menys que caminessim sobre asfalt seguint la carretera. Així que vam contractar una excursió amb Simvo Tour & Travels. L’excursió ens porta a les catarates del Kanzenzhounga, entre d’altres, i el llac, on demanem que ens deixin i que no ens esperin per tornar.

Kecheopalri és un llac sagrat reverenciat pels budistes, rodejat de banderetes d’oració. Es pot fer una ascensió d’una hora i mitja per visitar el Kecheopalri Gompa i dinar, també és pot dormir, al Pala Guesthouse, la casa del senyor Pala, que afirma que va ser cuiner del Dalai Lama quan ell va viure a Dharamsala. El menjar fou excel·lent.

També és pot passar la nit vora el llac, a la Kecheopalri Trekkers Hut. Nosaltres vam continuar fins Yuksom després de dinar, però no ho feu perquè se us farà de nit pel camí.


Yuksom

Dubdi monestir a Yuksom

Com arribar-hi

Pregunteu per la pista cap a Yuksom. És un camí empedrat que serpenteja, baixa i puja la muntanya sempre envoltats de bosc. La gent us anirà indicant sense problemes, de fet, només cal seguir la pista. La carretera asfaltada (un tram només) l’anireu veient per sota.

Què visitar

Yuksom és un bonic poble (1780m) des d’on s’inicien les rutes de senderisme del Goecha La i Dzongri. És el lloc on els “tres lames” van coronar el primer rei del Sikkim. Es pot visitar el monestir més antic del Sikkim, el Dubti Gompa, enclavat en el cim d’una muntanya de pesada ascensió en camí empedrat; però el monestir s’ho val (1,5h)

On dormir i menjar

Hotel Demazong, net i agradable, diverses habitacions amb diversos preus, 300INR amb bany compartit.

Es menja molt bé i fan uns milk tea molt bons als dos restaurants del mateix carrer principal, una mica més enllà de l’hotel Demazong, al Yak Yak Restaurant.


Tashiding

Nuria pintant el monestir de Tashiding

Com arribar-hi

Per qüestions de transport, és preferible sortir ben aviat de Yuksom en jeep compartit en direcció a Tashiding (50INR,2h). Per tornar a Yuksom cal agafar el jeep que surt del mateix encreuament on us han deixat, sol sortir cap allà les 13.00h.

Què visitar

És un poble molt petit amb una població gens acostumada al turisme, i és una llàstima perquè el complexe del Tashiding Gompa (fundat el 1641) és potser el més bonic que hem visitat al Sikkim, tan per la construcció en sí com la ubicació, ja que es troba en el cim d’una muntanya (a 2,5 km d’ascensió) i gaudeix d’unes vistes impressionants dels Himalàies. Es poden contemplar petits gompes, txòrtens, el monestir, murals interiors,…

Final de la ruta i retorn a Pelling

Des de Yuksom, un jeep compartit ens porta fins a Geyzing, passant previament per Pelling, on recollim les motxilles.


Gangtok

Un monjo passeja pel pati del monestir de Lingdum a Gangtok

Com arribar-hi

Jeep compartit des de l’estació de Geyzing o bé un taxi (1.200INR)

Coses a veure

Capital del Sikkim enclavat en la cresta d’una muntanya i envoltat de bones vistes dels Himalàies. Però la majoria de monestirs se troben als voltants de Gangtok, així que vam haver de contractar un taxi per a tot el dia, prefixant la ruta (800INR) en un molt recomanable recorregut:

  • Enchey Gompa, monestir situat per sobre de Gangtok en el que vam tenir una molt bona acollida, tot i la quantitat de turistes.
  • Rumtek, a l’altra banda de la vall, complexe del monestir amb interessants murals, enormes estàtues de Sakyamuni i Mahakala i el famós relicari conegut com “l’estupa daurada”. Hauria de ser la residència oficial del 17è Karmapa, Ogyen Trinley Dorje, però les autoritats índies es neguen a permetre que el lama ocupi el seu lloc per temor a enfrontar-se al govern xinès, ja que Ogyen va fugir del Tíbet l’any 2000.
  • Old Rumtek, uns 2km més enllà de l’anterior, petit gompa en el que es pot gaudir d’una atmòsfera molt agradable en un paratge preciós.
  • Lingdum Gompa, alberga una estàtua de 15 metres del Buda Sakyamuni. Vam tenir la sort d’arribar a l’hora de l’oració: prop de 200 monjos resant al compàs del cant del lama principal i el so de les caragoles (dung kar), els tambors i les trompetes.
  • Institut Namgyal de Tibetologia, molt interessant, edifici d’estil tradicional tibetà que promou la investigació i conservació de la cultura tibetana. Es troba a 2km de Gangtok i es pot usar el funicular (50INR) per arribar-hi.

On dormir i menjar

Allotjament. La majoria d’allotjaments és troben al voltant del cèntric carrer MGM. Vam allotjar-nos a l’Hotel Golden Pagoda (900INR) en ple centre, recomanable.

Per menjar, el Blue Ship Restaurant (cuina índia), Bakers Cafe (tipus occidental, serveixen pizzes) i Oberoi’s Barbique Restaurant (al final del carrer MG Marg, bona cuina índia en ambient familiar).

A l’estació d’autobusos de Sikkim comprem el dia anterior un bitllet per al destartalat jeep compartit que ens portarà fins la frontera amb Nepal (160INR 4,5h)

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: