
Ladakh, guía per viatjar pel teu compte al petit Tibet de l’Índia
Ladakh és una regió que es troba encaixonada entre els plecs de l’Himàlaia, a més de 3.500 metres d’altura, protegida per les seves vessants, inaccessibles durant 8 mesos a l’any. Li diuen El petit Tibet de l’Índia, per la similitud paisatgística i cultural amb el seu veí, que es mostra a la religió, l’art, la gastronomia o les costums.
A Ladakh conviuen els habitants autòctons, fills dels nòmades khampa, que pasturaven els seus iacs per les valls de l’Indus i de Nubra, comerciants caixmirs de religió musulmana, tibetans exiliats i descendents dels que van arribar fa centenars d’anys, seguint les caravanes de la ruta de la seda i de la sal.
Contingut
Informació de Ladakh

Com anar des de Delhi
La millor opció és l’avió. Les companyies aèries Indian Airlines, Kingfisher i Jet Airways volen a Leh diàriament durant la primavera i l’estiu, des de Delhi i Jammu. Els preus depenen molt de l’època de l’any i de la demanda, encara que solen oscil·lar entre 4000-8000 INR. Poden haver cancel·lacions a l’hivern a causa de la neu.
Com anar des de Manali
Una altra opció és anar des de Manali, per terra, i gaudir dels paisatges de muntanya.
Manali es troba situada a Himachal Pradesh, envoltada de muntanyes i vegetació, però s’ha convertit en un lloc molt turístic, tant per als occidentals, com pels turistes indis que venen a passar les vacances familiars o la lluna de mel. Nosaltres vam usar Manali com a punt de partida de la ruta que ens havia de portar a Ladakh, seguint una de les carreteres més espectaculars que mai hàgim vist.
Es pot arribar a Manali en bus des de Delhi o bé en avió fins Kullu, que es troba a tan sols 50 km.
La ruta de Manali a Leh es pot fer de diverses formes:
- En autobusos del govern, que operen des del 15 de juny al 15 de setembre. El trajecte dura 2 dies, amb parada a Keylong o Sarchu. El preu són unes 1.100 INR i l’allotjament no està inclòs (200 INR en tendes compartides, 1.000 INR en individuals).
- En minibus compartit que lloguen les agències de viatge. Son entre 1 i 2 dies de trajecte.
- En 4×4 compartit. El preu del vehicle sencer està entre les 11.000 i les 14.000 INR, depenent de l’època de l’any. Si el vehicle va ple, el preu per seient són uns 1.200 INR i la durada és 1 o 2 dies de trajecte.
Nosaltres vam triar el 4×4 ja que la temporada s’estava acabant i el conductor havia d’anar a Leh igualment, de manera que ens va fer un bon preu, 5.000 Rs. A més, creiem que és la millor opció, perquè el paisatge és magnífic i pots parar a fer fotos. Val la pena fer el viatge en 2 dies mínim, si pot ser en 3 millor, perquè l’aclimatació a l’alçada és difícil. Passem la nit a Sarchu, una esplanada a 4300 metres d’altura, on l’allotjament és només en tendes de campanya, tot i que algunes són molt acollidores (1.000 INR la doble, amb bany).
Informació de Leh
Leh és l’antiga capital del regne de Ladakh dels Himàlaies. Es troba a la vall de l’Indus i fou un punt de trobada de les rutes caravaneres que anaven cap a Àsia Central i cap a Kashgar. Avui dia, el centre turístic es troba als voltants de Fort Road i al poble de Changspa, on està ple d’allotjaments i oferta per als visitants de tot tipus.
Palau Reial

És l’antic palau dels reis de Ladakh, que es troba en fase de restauració i domina un petit turó. Les estances són buides, llevat d’un petit temple i un museu, però les vistes són magnífiques. L’entrada 100INR.
Namgyal Tsemo Gompa

Aquest petit gompa és visible des de tota Leh. Es troba en un turó per sobre del palau reial i és de color taronja. S’hi pot accedir per davant o per darrera i es pot pujar a peu o per carretera però, si ho feu a peu, espereu al segon o tercer dia, perquè s’acusa l’alçada. Les vistes són encara més majestuoses des d’aquí. Dins del gompa hi ha un impressionant Buda i interessants frescos, però no oblideu la llanterna.
Sankar Gompa

Aquest petit gompa es troba als afores de Leh, a uns 2km d’agradable passejada en pla per entre camins rurals. Hi ha una interessant estàtua d’Avalokiteshvara a la part alta, demaneu que us l’ensenyin. És ideal per visitar els primers dies.
Shanti Estupa

Aquesta emblemàtica estupa blanca també és visible des de qualsevol punt de la ciutat. Fou construïda per una orde japonesa com a missatge de pau per a tota la humanitat i, encara que el tipus de construcció no té res a veure amb l’arquitectura ladakhi, ells n’estan molt orgullosos. Tampoc és recomanable fer-la els primers dies, l’ascensió és força dura.
Gomang Stupa

Situada a la zona del barri de Changspa, aquesta estupa va ser construida el segle IX i s’arriba en un agradable passeig.
Tisuru estupa

La estupa Tisuru és probablement una de les més antigues de Ladakh, edificada al voltant del segle XI. Es troba a les afores de Leh i se pot arribar caminant per petits senders.
Passejades per Leh

Un dels atractius de Leh és deixar-se perdre pels seus camins i carrerons de mig metre d’ample. És la millor manera de veure el dia a dia dels seus habitants, que de ben segur estaran treballant el camp.
Allotjament a Leh
Recomanem la Barath Guesthouse, un hotelet familiar de només 16 habitacions, amb habitacions noves, bany interior, possibilitat d’esmorzar i dinar, jardí, hort… (l’esmorzar és a base de llet acabada de munyir, mantega casolana, rotis, ous… ummm!). La família és encantadora, acollidora i molt amable. Es troba a meitat de Old Ford Road, cèntric però tranquil.
De tots els llocs en què hem estat, en aquest és on ens hem sentit més a gust. Els propietaris, Lamu i Anju, ens van fer sentir com si forméssim part de la seva família, així que des d’aquí els donem les gràcies pels meravellosos dies que vam passar en la seva companyia.
Com arribar a Leh
Els autobusos, taxis i jeeps solen deixar-te a l’estació d’autobusos. Des d’allí cal agafar un taxi (els petits de color vermell són més econòmics) fins al centre, que us costarà entre 80-100INR. No està massa lluny quan no portes motxilla. Un taxi de l’aeroport al centre us costarà 150Rs.
Com visitar els monestirs
Els horaris dels autobusos no permeten, per la majoria de visites, l’anada i tornada el mateix dia. Si el temps és bo, es poden llogar motos per visitar els llocs més proper o bicicletes, encara que si no estàs en forma s’acusa l’alçada. Per la resta de casos, la millor opció és el taxi, amb una bona notícia: els taxistes tenen la seva “bíblia”, una guia groga en la que l’estat ha marcat el preu dels recorreguts. Per tant, per una vegada, no caldrà regatejar i s’entén que el preu serà el just per totes dues parts.
Monestirs a l’Est de Leh
Stok

Al poblet d’Stok hi ha el Palau d’Stok, el palau que és -encara ara- residència d’estiu dels reis de Ladakh. De les 80 estances només són visibles unes poques, que formen part del museu. És molt interessant de visitar, tant pel museu (on hi ha peces de la família reial i joies) com pel paisatge que envolta Stok, que és preciós. Entrada: 50INR
Matho

El monestir de Matho no rep gaires visites, però és molt interessant. El seu emplaçament és fabulós. Pertany a l’orde Sakya (la mateixa del monestir budista del Garraf, Barcelona). A l’interior hi ha una petita cambra on els monjos mediten durant 2 mesos abans de la “celebració dels oracles”, és una cambra fosca, polsosa, plena de fum i on no poden entrar ni les motxilles, ni les càmeres de fotos, ni les dones. És l’únic lloc al Ladakh on hem trobat una prohibició d’aquest tipus.
L’excursió d’un dia de visita que inclou Stok, Matho i Hemis val 1.500INR.
Hemis

Hemis es troba a 45 km al sud de Leh i caldrà visitar-lo en moto o bé en taxi. És el monestir més famós i més visitat. El seu emplaçament és també fantàstic, el seu pati és molt bonic, hi ha una enorme figura de Padmasanbhava i un museu molt interessant amb frescos d’influència caixmir (100INR) i el thangka més antic de Ladakh.
Abans de l’entrada hi ha una petit restaurant i els monjos lloguen habitacions.
Visitem Stok, Matho i Hemis en taxi, el preu és 1.500INR.
Stakna

El gompa d’Stakna és un d’aquells que surten en totes les fotos del Ladakh, ja que la seva situació, dalt d’un turó al costat de l’Indus, és impressionant. El gompa és relativament nou i, per tant, els frescos estan en perfecte estat. Es pot visitar la sala d’oracions principal, la biblioteca i diverses sales amb figures de Buda.
Chemrey

Aquest gompa és també molt impressionant, ja que domina un turó i s’escampa per la seva pendent en un seguit d’estances monàstiques. Molt bones vistes de la vall i la possibilitat de veure confeccionar mandales. El temple principal és d’una gran riquesa en frescos: les parets tenen pintades les “mil cares de Buda” i darrera l’altar hi ha 3 grans mandales.
Tak-Tok

El savi que va introduir el budisme de l’Índia fins al Ladakh i al Tíbet fou Padmasanbhava (Gurú Rimpotxé) molt reverenciat tant aquí com a l’altra banda de la frontera. Va meditar durant 40 dies en una cova protegida pel que ara és el gompa Tak-Tok, de reduïdes dimensions. Molt curiosa la sala on hi ha la cova.
L’excursió d’un dia de visita que inclou Stakna, Chemrey i Tak-Tok costa 1.500INR.
Visitem Stakna, Chemrey i Tak-Tok en taxi, el preu és 1.500INR.
Shey

A Shey es trobava l’antic palau d’estiu dels reis de Ladakh, ara en fase de reconstrucció. Les vistes des del palau són increïbles i impressionant és la imatge de coure del Buda Sakyamuni, de 12 metres d’alçada.
Shey es troba a 15 km de Leh i s’hi pot accedir fàcilment en mini-bus. Surten cada 30 minuts de l’estació d’autobusos, només cal preguntar.
Thiksey

Per nosaltres, el més bonic de tot el Ladakh. Des de la llunyania la seva silueta és preciosa i l’interior encara ho és més. Hi ha murs de pedra mani, frescos interessants a les seves sales, una petita biblioteca que té quelcom especial (entreu i seieu) i una impressionant estàtua del Buda Maitreya, el Buda del Futur, de dos plantes d’alçada.
Thiksey es troba a 17 km de Leh i s’hi pot accedir fàcilment en mini-bus. Surten cada 30 minuts de l’estació d’autobusos, només cal preguntar.
Visiteu en el mateix dia Thiksey i Shey. Agafeu el bus a Thiksey i després de la visita aneu-hi al palau de Shey caminant, pel camí que voreja el riu (1-1,5h). És molt agradable. Per tornar, a Leh només cal posar-se a la carretera i fer autostop o aturar un taxi compartit o el mateix autobús quan passi per allí.
Monestirs a l’oest de Leh
Spituk

El monestir d’Spituk se troba a només 7km de Leh, al costat mateix de l’aeroport. La visita és interessant per fer els primers dies, mentre un s’aclimata a l’alçada. Les vistes per la part que no donen a l’aeroport són molt maques. No oblideu de visitar la petita capella dalt de tot del cim, que és de fet una cova i que fa por de veritat… això que les estàtues duen la cara tapada!
Cal agafar un autobús des de l’estació d’autobusos (surten cada 10 minuts) i per tornar, només cal esperar l’autobús o fer auto-stop a l’encreuament.
Phyang

Està a uns 27 quilòmetres de Leh, el poblat de Phyang i el seu monestir creixen al costat de la fèrtil vall que connecta amb el riu Indus. Es pot anar en bus, ja que n’hi ha un que surt pel matí i torna a les 4 de la tarda. Consulteu l’horari perquè pot variar d’un any a l’altre.
Basgo

Fou capital del Ladakh fins el 1476 i bona mostra es la fortalesa i el monestir que sembla creixer per sobre la roca. Des de dalt, les vistes son impressionants, amb la vall de l’Indus verdejant encara i la destrossa, la gent treballant als camps, vaques i dzos, camperols en ple treball.
Visitem els monasteris de Basgo, Likir i Rizong en taxi, el cost ha estat de 2000Rs amb la sortida i tornada a Leh.
Likir

Va ser fundat en la segona meitat del segle XI. Pertany a la secta del Barret Groc, fundada per Tsongkhapa, i en l’actualitat, serveix com la residència d’uns 120 monjos budistes. Es famós per la estatua de Buda de 25m que custòdia el monasteri.
Rizong

Rizong es troba enclavant enmig una muntanya de pedra, gairebe innaccessible quan la neu s’apodera del Ladakh, quan l’aigua s’emporta els ponts, quan la terra es desploma i s’endu al seu pas tot el que troba. Aquest any hem pogut accedir per una carretera alternativa, despres d’uns quilometres en que semblava que haguessim de caure llera avall del riu.
Vam visitar Phyang, Basgo, Likir i Rizong en el mateix dia, en un vehicle llogat amb conductor.
Lamayuru

El monestir de Lamayuru és un dels més antics de Ladakh. Es troba a uns 140 km de Leh, el que signifiquen unes 5 hores de bus per una de les carreteres més agrestes i difícils i per un paisatge realment fascinant: la carretera discorre com pot entre el vessant pedregós de la muntanya i la llera perillosa del riu. El gompa es troba dalt de tot d’un cim que està desfent-se a causa de l’erosió i sembla estrany com el monestir s’aguanta d’empeus.
Es pot anar en autobús (hi ha dos autobusos diaris, dimarts i diumenges, amb sortida a les 07.00h, matineu perquè sol anar ple) o bé preguntar i agafar qualsevol autobús que es dirigeixi a Kargil.
Les agències de viatge oferten la visita de 2 dies en jeep 4WD que inclou Lamayuru i Alchi.
Alchi

A 69 km de Leh es troba el bonic poblet d’Alchi, ideal per passar un dia de relax caminant pels seus carrers estrets i visitant el seu gompa, l’únic del Ladakh que no es troba dalt d’un turó. El seu interior guarda preciosos frescos d’influències caixmirs i índies, així com d’art indotibetà.
Arribem a Alchi desde Lamayuru. Surten dos autobusos diaris pel matí, però cal que pregunteu a la guesthouse on us allotgeu ja que l’horari pot variar.
La millor manera de visitar-lo és en contractant un jeep 4WD que inclogui també la visita a Lamayuru o bé anar-hi en autobús: l’horari no està molt definit, però el que mai falla és plantar-se a la carretera a esperar qualsevol autobús que vagi a Leh. Atenció, perquè el poble es troba a 4km de la carretera.
Allotjament: Samdumpling GH, en el mateix centre, una bonica casa amb jardí i balcó, habitacions netes i molt acollidores, aigua calenta i restaurant. El servei és molt amable.
Per tornar a Leh, surt un autobús a les 3 de la tarda des del centre, però no tots els dies. Cal que pregunteu a diverses persones ja que us donaran diferent informació.
Vall de Nubra
Si disposeu de temps, no podeu deixar de visitar aquesta preciosa vall, coneguda també com “La Vall de les Flors”. El paisatge d’alta muntanya és encara més fascinant que el de Lamayuru: se supera el port de muntanya més alt del món, el Khardung La (5.602m) i, des dels mateixos Himàlaies, la serralada que es veu al fons és el Karakorum.
La vall es troba a només 3.000 m d’alçada i aquesta diferència en relació a Leh es nota tant en el mal d’alçada com en el clima, que sempre és més càlid.
Diskit

Diskit és el poble més gran de la vall i, per tant, el lloc on trobar transport per tornar a Leh. Anualment se celebra el ball de màscares Cham, una cerimònia que val la pena veure i una puja del Dalai Lama, que sol anar-hi en agost.
Del poble es pot destacar el paisatge dels voltants, el monestir i un gran Buda assegut dalt del monestir.
Hunder

Hunder és el poble perfecte per deixar-se perdre un parell de dies i dedicar-se a llegir, escriure, passejar, pintar… Els allotjaments són molt acollidors, amb jardins i taules a l’ombra i el poble té diversos atractius:
Hunder té dos gompes per visitar i diversos murs manis enmig de camins envoltats de fagedes. Atenció: és molt fàcil perdre’s per Hunder, els camins són un veritable laberint, però teniu tot el dia per trobar-vos…
Al sud de Hunder hi ha les dunes, que són un paratge insòlit enmig de les muntanyes nevades. L’herència de la Ruta de la Seda ha deixat un reduït grup de camells bactrians (domesticats) que són tan insòlits com les dunes.
Com anar-hi
Des de l’estació d’autobusos de Leh surten 3 dies a la setmana autobusos cap a Nubra (135INR). Solen anar plens, així que no costa res apropar-s’hi un parell de dies abans i comprar els bitllets. Els taxis solen costar 5.500 INR, i podeu provar a compartir el viatge. Però la millor opció és el jeep compartit, que surt tots els dies.
Per tornar, el millor és preguntar a la mateixa guesthouse, però solen haver 3 busos setmanals (el mateix en el que heu arribat, que torna al dia següent). L’altra opció és agafar un dels diversos minibusos diaris que van cap a Diskit i allà, a la carretera principal, diversos conductors de jeeps-taxi compartits esperen cada dia per anar a Leh, el preu sol ser unes 300-400INR.
Gastronomia

Al ser Leh un lloc que rep molt de turisme a l’època estival, hi ha molta oferta de restauració a bon preu i bona qualitat. Se serveixen plats ladakhis i indis, encara que l’oferta de menjar occidental és la reina.
Plats típics ladakhis i tibetans: thukpa, una consistent sopa de verdures, carn i fideus, o el seu cosí vegetarià, el thankthuk i els momos, que són els reis de qualsevol taula, una espècie d’empanadilles farcides de carn o verdures o formatge que es mengen fregits o al vapor i moltes sopes i cremes.
Plats típics indis: palak paneer, formatge sense curar, tendre i consistent, que es menja amb una crema d’espinacs. Malai kofta, una empanada de carn o verdures amb salsa, pilaf o arròs blanc amb verdures o carn, rotis i txapatis que són els pans plans que acompanyen tots els plats i el deliciós lassi, iogurt batut.
Ladakh articles

