El monestir Enchey Gompa de Gangtok
Índia,  Sikkim

Ruta dels monestirs de Sikkim: Enchey Gompa, Gangtok

Començar el dia a Yuksom i haver de recollir una de les motxilles a Pelling, ens garantia moltíssimes dificultats per arribar en un sol dia a Gangtok. I així hagués estat si no fos que un dels jeeps de l’estació de Pelling acabava d’arribar d’allà i es disposava a tornar.

A Gangtok recorrem el Tibet Road, el carrer on estan els hotels recomanats per la guia LP, buscant-ne un de net i confortable que ens permeti recuperar-nos d’aquests últims dies. Però tots els que tenen habitacions disponibles estan bruts i fan mala olor. Així que marxem d’aquesta zona i ens dirigim al centre, al carrer Mahatma Gandhi Marg, on trobem el Golden Pagoda amb personal i ambient poc sociable. Però no es simpatia el que busquem, si no un lloc decent on descansar després de tants dies de viatge.

Sortim a explorar la ciutat. La primera impressió es que es tracta d’una ciutat grisa, amb carrerons foscos i botigues minúscules on treballen més persones del que seria recomanable. Però es que venint de les muntanyes de Sikkim qualsevol ciutat ens semblaria així.

Quatre homes treballen en una petita sastreria a Gangtok
Quatre homes treballen en una petita sastreria a Gangtok

En una agència contractem un taxi perquè ens porti l’endemà a veure els monestirs budistes de la zona: Enchey, Rumtek, Lingdum i l’Institut de Tibetologia. Canviem diners en un comerç on el propietari, indi, s’asseu en un matalàs doble, davant la caixa fort. I sopem al Blue Ship, de propietat estatal.

Arròs jeera, paneer kofta i dhal en un restaurant de Gangtok
Arròs jeera, paneer kofta i dhal

El monestir Enchey Gompa

L’endemà el dia es presenta apretat. Així doncs, ens llevem ben aviat però la ciutat tot just comença a despertar i només trobem un lloc on esmorzar: l’Oberoi’s, on ens mengem un deliciós sandwitch de formatge.

A les 9 ens espera puntual Tashi, un jove sikkimès que ens farà de conductor. L’itinerari comença visitant el monestir budista d’Enchey, de l’ordre Nyingma, situat a només 2 Km de Gangtok, és la residència d’uns 90 monjos i alberga esplèndides imatges de déus, deesses i una sèrie d’objectes religiosos. Al més de gener es celebren les magnífiques danses Cham, per tant, tot i el fred es un magnífic més per anar-hi.

El nom del monestir significa temple solitari i es creu que va ser construït en un lloc beneït pel Lama Drupthob Karpo, un mestre tàntric famós pel seu poder de volar. Segons la guia LP aquest monestir va ser fundat el 1909, però es veu que te una antiguitat de més de 200 anys. El que es va fer al 1909 va ser donar-li forma de pagoda xinesa, durant el regnat de Sikyong Tulku.

Un monjo passeja pel pati de l'Enchey Gompa de Gangtok

Des d’aquí dalt, les vistes són fantàstiques. El monestir tremola amb la cridòria dels escolars que avui també van de visita. Un formigueig exaltat de jerseis blaus fa rodar els molinets d’oració que escorten el camí. Dins del recinte, novicis cap-pelats corren pel pati repartint te entre els monjos més grans. Uns altres posen cebes a assecar. Una gran estàtua del Buda Sakyamuni presideix el temple principal. Les ofrenes que ha rebut són les més quantioses que haguem vist fins ara: olles amb arròs bullit aromatitzat, plàtans, pomes, galetes, snacks, espècies, figuretes de mantega… N’hi ha tantes que arriben fins l’entrada; es diria que esperen en filera la benedicció del Buda històric.

Hi han tantes ofrenes a Buda que quasi bé no s’hi pot entrar. Dons monjos ben jovenets ens expliquen per a que son: l’aigua es per al Gurú Rintpotxé, aquella flama fa moure el molinet d’oració, l’arròs i la fruita son pel Buda…

Dos petits monjos al monestir de Enchey Gompa

Un cop els escolars han acabat la visita, una dolça tranquil·litat impregna la penombra de l’Enchey Gompa. Trec el meu bloc per dibuixar el que veig. Recolzada en la porta per aprofitar millor la llum, m’estic una bona estona fent traços sobre el paper. Dos nens novicis encuriosits salten per darrera la meva espatlla. Acabat el dibuix, m’ajupo fins la seva alçada i els ho ensenyo. Riuen, i ressegueixen amb el dit els gargots anomenant-los: això és arròs, això són plàtans, això pomes, i galetes, i snacks, i espècies, i txotpa

Ens conviden a te i a una estona de conversa, acceptem encantats. Ens expliquen que la vida al monestir passa per moltes hores de pregària i classes de filosofia budista i anglès. Passem una bona estona, però hem de marxar si volem tenir temps de veure la resta.


Pots llegir tots els articles d’aquesta regió a l’etiqueta Sikkim

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

3 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: