Cambodja

En bicicleta pels temples d’Angkor

El segon dia a Siem Reap decidim visitar, en bicicleta, els temples d’Angkor, que es troben a 8 km de la ciutat. Es tracta d’un dels llocs arqueològics més importants del sud-est asiàtic, que s’estén al voltant d’uns 400km2 i es composa de desenes de temples, estructures hidràuliques i vies de comunicació de les diferents capitals de l’imperi Khmer. Aquestes construccions són testimoni d’una civilització excepcional que gaudia d’un alt nivell d’ordre social i que es va desenvolupar entre els segles IX i XV. Des del 1992 és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Com ja els havíem visitat amb anterioritat, decidim anar a veure només Angkor Wat, Bayon i Ta Prohm, a quin més bonic.

Després de la resignada pedalada per la carretera que creua la ciutat i porta als temples, arribem a l’entrada principal d’Angkor Wat. Està atestat de vehicles i de gent, així que decidim deixar-lo per a la posta de sol. Pedalem recte fins trobar la porta sud de la ciutat emmurallada d’Angkor Thom, que es troba  envoltada per un grandíssim canal d’aigua de forma quadrangular.

Porta d'Angkor Wat

La porta, molt bonica i fotogènica, està també envaïda per turistes, cotxes, tuc-tucs, venedores de begudes… Un desgavell que deixem enrere astorats, doncs en les anteriors visites estàvem pràcticament sols.

Un cop dins del recinte d’Angkor Thom, Lluís veu la possibilitat de pedalar per sobre les muralles, doncs ha vist circular-hi tres mountain bikes. Amb una mica de recel, pugem per una sendera polsosa i relliscosa fins al capdamunt de la muralla, des d’on veiem serpentejar una sendera. Així que la seguim i pedalem per sobre de la muralla, amb les aigües del canal a la nostra esquerra i la vegetació a la dreta. És magnífic! Aquesta ha estat una de les experiències més boniques de tot el dia.

En bicicleta per la muralla a Angkor
En bicicleta per la muralla

Quan arribem a la porta oest sembla que el sender s’acaba o es torna inaccessible, així que descendim cap al camí principal. En total haurem pedalat per sobre de dos costats del recinte. Parem un moment per fotografiar aquesta porta que, de les quatre, és la més bonica i gaudim uns moments de la tranquil·litat que dóna el fet d’estar sols, en un entorn tant majestuós com aquest.

Porta d'Angkor Thom

Bayon, el temple de les 200 cares

Retornem al circuit marcat del recinte “oficial” fins Bayon, el temple de les cares. Dedicat a les diverses divinitats hindús i budistes, en atenció al rei que manava en cada moment, la característica del temple Bayon és la multitud de cares serenes que, construïdes en pedra i mirant cap als quatre punts cardinals, decoren les seves torres.

Temple de Bayon
Cares a les pedres del Temple de Bayon
Cares al Temple de Bayon
Bayon
Bayon

El seu interior és replet de galeries, portes i escales que condueixen a les torres i a la terrassa més elevada. Tot està atapeït de gent, però tot i així és un temple meravellós.

Ta Prohm, ruïnes i natura

En bicicleta al temple de Ta Prohm

Rellançat mundialment al públic amb la pel·lícula Tomb Raider, amb l’Angelina Jolie com a protagonista -i que durant la gravació s’enamorà del país- el temple Ta Prohm és una meravellosa -sinó perillosa- combinació de natura i temples. Els arbres, de la família dels ficus, creixen gràcies a una llavor dipositada sobre els murs en l’excrement d’algun ocell. El clima calorós i humit afavoreix la germinació de la llavor i, amb el temps, l’arbre creix cap amunt i les seves arrels, que busquen la terra, penetren enmig les galeries, les portes… i converteixen el temple en el més admirat de tots.

Temple de Ta Prohm entrada
Temple de Ta Prohm arrels sobre la muralla

Denominat inicialment com Rajavihara o monestir reial, en la seva època va ser un monestir budista que va arribar a allotjar a més de 12.000 persones. El seu actual estat és degut a que va ser el temple escollit per l’Escola Francesa d’Extrem-Orient per mostrar l’estat en què és trobaven els temples d’Angkor, quan a finals del segle XIX van ser redescoberts. Gràcies a l’extraordinària combinació de ruïnes i natura, Ta Prohm és un dels temples més visitats de Cambodja i sens dubte un dels més bonics d’Angkor.

Temple de Ta Prohm  arrels sobre la muralla
Temple de Ta Prohm porta Angelina Jolie

Malauradament, la seva fama també ha tocat a la porta del gran gegant d’orient, per la qual cosa visitem el temple entre cridaners grups de turistes xinesos, que fan tota mena de postures davant les portes, per les quals entrava i sortia l’Angelina Jolie a la pel·lícula Tomb Raider.

Angkor Wat, el símbol de Cambodja

Els quilòmetres pedalant entre temple i temple es fan llargs sota aquest sol que crema i ens asfixia. Però tot i això, sempre ens ha agradat molt més la visita dels temples pedalant, per la llibertat que et dóna, que no pas fer-ho amb tuc-tuc. Això sí, s’ha d’agrair que l’ombra predomini en tot el complexe.

El temple d’Angkor Wat fou construït pel rei khmer Suryavarman II a principis del segle XII, amb la finalitat de ser usat com a temple i com a mausoleu quan morís. Va ser dedicat al deu hindú Vishnu i representa el mont Meru, considerat el centre de tots els universos físics, metafístics i espirituals. Al llarg dels segles, el temple s’ha mantingut com un centre religiós, primer hindú i després budista i és la principal atracció turística del país, a més d’un símbol,  ja que fins i tot apareix a la bandera de Cambodja.

Temple d'Angkor Wat

Quan hi arribem, cap a les cinc de la tarda, Angkor està encara més atapeït de gent que al matí. I és que tothom ha tingut la idea de veure’l a la posta de sol. Així que procurem allunyar-nos una mica de la multitud i busquem un lloc una mica tranquil per contemplar-lo.

Aquest temple sempre m’ha captivat. La seva estructura única i delicada, coronada per les torres, li donen la sensació de perfecció enaltida cap al cel. Fins i tot l’aigua del petit llac ajuda a donar-li aquest toc sublim que es repeteix en totes les fotografies que es veuen en llibres, guies, panflets i google.

Temple d'Angkor Wat
Monjo budista a Angkor Wat
Estatues de Buda a Angkor Wat
Apsares a Angkor Wat

Amb aquesta imatge preciosa a la retina, abandonem el recinte d’Angkor amb les cames adolorides de tot el dia. Hem pedalat uns 37 kilòmetres des de primera hora del matí, recorrent l’anomenat “small circuit”. Ens avancen els tuc-tucs, taxis i autobusos, que retornen els turistes cap al seu hotel. A nosaltres encara ens queden 8 quilòmetres fins el nostre, i pedalem a pressa feta, doncs s’està fent de nit.

Ha estat un dia memorable de visita. I també esgotador. Però ha valgut molt la pena.

Informació pràctica

Les entrades als temples d’Angkor tenen els següents preus: 1 dia 20$, 3 dies 40$ i 7 dies 60$. Val a dir que el passi de 3 dies es pot gastar en una setmana.

On dormir i menjar: A Siem Reap hi ha tanta oferta d’allotjament i per tot els pressupostos, que no ens atrevim a recomanar-ne cap. Nosaltres vam estar al Angkor Wonder, per 7,40$, que no era res de l’altre món. La zona on estan la majoria de bars i restaurants, així com caixers i supermercats, és la dels voltants de Pub Street i és pot menjar molt barat al mercat cobert.

Diners: Es poden treure dolars directament dels caixers. Sembla ser que el de Canadian és dels que cobra menys comissió. Es pot pagar tot en rials o dolars. El canvi és el mateix de fa anys, 1$ son 4.000 riels.

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: