
Ellora, l’impresionant temple de Kailash i les coves budistes
Les coves d’Ellora, amb monestirs i temples esculpits a la roca, declarades per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat juntament amb les seves veïnes coves d’Ajanta, eren una visita que estava marcada amb un gran asterisc en la nostra canviant ruta per Índia.
A més, la visita a les coves d’Ellora marcava el final d’una etapa del viatge en la què havíem creuat l’estat de Madhya Pradesh i ens havíem endinsat en una cultura rica en arquitectura que ens havia fascinat emportat-nos moments divertits amb el contacte amb la gent i, també, patint la duresa de les carreteres i dels transports en els nostres cossos. A partir d’aquí començava un viatge totalment diferent, una ruta pel sud d’India que prometia ser molt més tranquil·la i relaxada i per a la que -la veritat sigui dita- ja en teníem ganes!
La ciutat base per visitar les coves d’Ellora és Aurangabad, ciutat lletja que no té res de res en ella mateixa, però que té a la vora diversos monuments per visitar, com ara el Fort de Daulatabad o el Bibi-Qa-Maqbara, també anomenat “el petit Taj Mahal”.
Ellora, les coves budistes
Quan arribem al recinte de les coves, el temple predilecte, Kailasa, ja es deixa veure just al davant. Vaja, l’imaginàvem més gran… Més tard comprovaríem que la vista ens havia enganyat…
A la nostra dreta s’inicien tot un seguit de coves esculpides en la mateixa roca que ens apressem a visitar, deixant per al final el Kailasa.




El sol cau amb força i crema tot el que toca. L’ambient és sec i calorós, notem les gotes de suor que ens cauen esquena avall mentre pugem els esglaons -pocs- que separen un temple de l’altre i les cames ens pesen com si ahir haguéssim corregut una marató. Com van poder, monjos budistes, hindús i jainistes, excavar aquestes 34 coves, durant 400 anys, amb aquesta calor sufocant? Hi ha meravelles de la humanitat que em semblen inconcebibles, tot i veient-les.
Les coves van ser esculpides com a monestirs, capelles i temples i foren utilitzades durant aquests 4 segles per al seu propòsit. Els seus interiors estan embellits, cinzellats i profusament decorats amb estàtues de Budha i múltiples portes, columnes i balconades els enriqueixen. Conforme ens anem apropant al temple Kailash, ja veiem que les tècniques arquitectòniques comencen a desvariejar, doncs s’esculpeixen petits temples dins la mateixa roca que semblen impossibles i entenem que es comencen a conformar les idees per a la construcció de l’impressionant Kailash.
L’impresionant temple Kailash
És més de migdia quan arribem al temple de Kailash, arrastrant-nos sota el sol roent. Pugem les escales que porten a dalt de la muntanya que l’envolta, per examinar-lo des d’una perspectiva elevada… No tenim paraules. No ens cap a la càmera. És immens. Van retallar la muntanya, modelant-la fins a construir un temple, amb totes les seves portes i finestres i balconades i columnes i estàtues i capelles i… No pot ser. No és possible.





Donem la volta i caminem cap a la porta d’entrada. Dos elefants enormes de pedra flanquegen el temple principal. Al seu costat tota la roca ha estat modelada en balcons i figures amb gran ornamentació i múltiples mides.

Dins, el temple és delicat i bell, el sostre profusament decorat, columnes amb tots els detalls i floritures, panells i pilars amb figures de Vishnu, algunes franges cromàtiques encara hi perduren i el temple segueix actiu. Estem bocabadats. El temple està dissenyat per recordar la muntanya sagrada Kailāsh, al Tibet, habitada segons la creença hindú pel déu Shiva.
Però no és fins al final, en què fem una volta per fora que no veiem realment on som, que no ens n’adonem realment de la impressionant obra d’arquitectura i d’enginyeria, difícil de comprendre, que van modelar durant 140 anys més de 7.000 treballadors. Ens quedem sense al·lè.



I se’ns ha passat l’hora de dinar, però allí restem, amb els ulls fora d’òrbita i la boca que no podem tancar.
No deixeu de visitar-ho.
I si heu de triar entre Ajanta o Ellora per manca de dies, Ajanta guanya en qualitat de les pintures, però el Temple Kailash no us el podeu perdre.

Informació pràctica
Com anar. Des d’Aurangabad, cal anar fins a l’estació d’autobusos local, d’on surten busos a Ellora, sense cap parada prèvia, i triguen només uns 30 minuts en fer els 30 quilòmetres de trajecte.
On dormir i menjar. Ens allotgem a l’hotel Pushpak, habitació amb bany per 600 INR. Recomanable, i pots fer el checkout a les 24h d’haver entrat. Està situat en un carreró perpendicular a l’estació de trens. Recomanable.
A Aurangabad vam menjar al costat de l’estació, en un dels hotels amb restaurant (que pel que sembla no allotgen estrangers).
Més informació de la nostra ruta de viatge a la guia India de nord a sud

