
Cambodja – El mercat del cranc de Kep
Kep és un petit i estrany poble situat a la costa de Cambodja, famós pel mercat del cranc. Sorprèn per la seva planificació urbanística, ja que les poques edificacions estan tan allunyades unes de les altres que no dóna la sensació d’estar en un nucli urbà, sinó que més aviat sembla una urbanització. Així, el que sembla el centre, és una esplanada davant de la platja, on hi ha alguns hotels i restaurants i que serveix com a parada i sortida de les minivan.
En general la gent viatja a aquesta localitat per accedir a l’illa de Koh Tonsay – o Rabbit Island- i gaudir de les seves platges. Però el nostre motiu era més aviat gastronòmic: desitjàvem degustar el seu famós cranc amb salsa de pebre. Una autèntica delícia, segons havia llegit Miquel-Angel en blocs de viatge. Davant la seva insistència, nosaltres, la seva dona Sara i els petits Ona i Ferran, no vam tenir més remei que anar, encara que això ens suposés un trajecte de més de 12 hores des de Sen Monorom, localitat que havíem visitat per veure els elefants.


Miquel-Angel, Sara i els dos petits Ferran i Ona, són uns bons amics amb els que hem tingut l’alegria de poder viatjar durant unes setmanes i compartir bons moments. Ells, com nosaltres, hem tingut la sort de poder aparcar durant un temps l’estrès diari i dedicar-nos al que més ens agrada, que no és altra cosa que viatjar. Ells a més ho fan en família, el que per a nosaltres té més valor. Si voleu seguir el seu viatge, aquest és el seu bloc: Viatge en família, en què, quan poden, van publicant el seu viatge i la visió que els nens tenen d’ell. Un bloc a seguir per aquelles persones que desitgen viatjar pel món amb els seus fills.
Així que, com deieim, després de 12h vam arribar a Kep amb el temps just d’agafar hotel, anar a sopar i a dormir, que ens ho havíem guanyat!
L’endemà al matí, ben esmorzats, vam anar a visitar el famós mercat del cranc, situat a uns centenars de metres de la platja. Al mercat es pot degustar, a més del cranc, peix, llagostins, pollastre, i altres productes, en parades disposades per a l’ocasió.


També es pot observar com es pesquen els crancs: diverses dones entren al mar, dipositant unes nanses -cistells de vímet amb l’entrada en forma de embut- que contenen peix a l’interior. Els crancs entren a menjar, però a causa de la forma del cistell no poden sortir. Una pesca familiar per a nosaltres, ja que en ser d’un poble pescador, els nostres familiars s’han dedicat a aquest ofici, directament o indirectament, des de fa generacions.




Al mercat hi ha també alguns restaurants, per la qual cosa després d’escollir-ne un, i regatejar el preu, vam poder degustar un bon plat de cranc, cuinat amb una exquisida salsa de pebre. I és que no només el cranc és famós de Kep, el pebre d’aquesta regió és una de les millors del món, segons diuen.
El menjar va ser exquisit, m’atreviria a dir que va ser un dels millors plats que vam menjar en aquests sis mesos de viatge per l’Índia i el sud d’Àsia. Pel que vam haver de donar la raó a Miquel-Àngel, per la seva insistència en venir fins aquí.

Després del tiberi vam tornar a l’hotel passejant per la costa. I en aquest moment, mentre gaudíem de la posta de sol, vaig saber que el viatge per Cambodja havia acabat i que després de tants mesos viatjant, era el moment d’anar tornant a Kuala Lumpur, des d’on al cap d’unes setmanes sortiria el nostre vol de retorn a casa.

Així que l’endemà, en arribar a Silhaunoville, en comptes d’agafar el ferri fins a la paradisíaca illa de Koh Rong, continuem el nostre trajecte fins a la frontera tailandesa, acomiadant-nos així de Cambodja, un país del qual no esperàvem tant com ell ens va oferir.
Informació pràctica:
Com arribar-hi: Des de Phnom Pehn hi ha diversos autobusos i minivans a Kep, encara que només fins a les 13:00-14:00 hores. Com nosaltres veníem des Sen Monorom, (4 hores en minivan) vam haver de viatjar fins a Kep en una furgoneta local, que parava cada pocs quilòmetres a recollir més gent del que seria recomanable. I per si no anàvem prou persones, a la part posterior transportava uns enormes sacs d’albergínies, que van descarregar en un brut mercat local. Arribem a Kep exhausts, després de 12 hores de viatge des de Sen Monorom.
Com sortir: Des de Kep hi han minivans cap Silhaunoville i també cap a la frontera tailandesa.
On allotjar-se: Champeysor Guesthouse, 10$ l’habitació doble, amb bany i ventilador. Es tracta d’una casa de nova construcció, amb jardí, situada a uns 200 metres de la platja, en un carrer paral·lel al principal (el que va de la platja al mercat del cranc, per l’interior).
On menjar: Davant de la platja hi han un parell de restaurants en els que hi ha menjar cambodjà i occidental. Però sobretot, val la pena anar al mercat del cranc i provar aquesta delícia.
Més informació de Cambodja a la guia de viatge.
