Mesquita Ulu Cami de Diyarbakir
Ruta de la Seda,  Turquia

Diyarbakir, viatge al cor del kurdistà turc

Diyarbakir és una ciutat viva, que lluita per deixar enrere els anys en què era associada al terrorisme kurd. Passejar per la vora de les muralles que envolten el casc antic, és gaudir de l’ombra dels arbres, del somriure de la gent, de les rialles dels nens.

Diyarbakir és el centre del moviment de ressistència kurda. Les dones porten mocadors florejats al cap i els homes uns pantalons amples anomenats salvar. El centre històric està -en gran part- enmurallat i en el seu interior s’hi poden visitar diverses mesquites i algun caravanserrall.

Endinsar-se en els carrerons és gaudir de la vida dels kurds, sentir l’aroma de les espècies i dels kebabs, veure els colors de les fruites i verdures disposades en petites parades, tastar els formatges i les olives preparades de diverses formes.

Home amb els típics pantalons otomans passejant per un carrer de Diyarbakir
Home vestit amb els típics pantalons otomans passejant per un carrer de Diyarbakir
Nens posant per una foto a Diyarbakir
Dona kurda passejant i nens posant per una foto al casc antic de Diyarbakir
Dones passejant pel casc antic de Diyarbakir
Dones passejant pel casc antic de Diyarbakir
Dones kurdes esperant que obri l'oficina de correus de Diyarbakir
Dones kurdes esperant que obri l’oficina de correus de Diyarbakir

Visitem el Hani Pasa, un caravanserrall del s. XVI. Les pedres blanques i negres -característica de l’arquitectura de Diyarbakir- li donen un aire exquisit. Aquí assaborim uns mantis amb iogurt (els raviolis turcs) deliciosos. Des de la terrassa del primer pis imaginem com arribaven les caravanes de la Ruta de la Seda i com els comerciants exposaven les mercaderies, esperant una bona venda. Com fa segles, el caravanserrall és ple de vida: el pati està ara ocupat per boniques teteries on la gent gaudeix del te i petites botigues amb camisetes estampades amb la imatge del Che Guevara.

Pati del caravanserai
Pati del Hani Pasa
Caravanserai Hani Pasa a Diyarbakir
Caravanserai Hani Pasa, en el soterrani hi ha una magnífica llibreria

Al soterrani hi ha una gran llibreria, deu ser la més bonica que hem vist mai, amb els llibres disposats entre antigues columnes que suporten el sostre de les estances del caravanserai.

Ben dinats, visitem la mesquita Ülu Camï, construïda el 1091 per Malik Sah, un dels primers sultans seljúcides. La mesquita conté elements arquitectònics àrabs, bizantins i musulmans.

L’enorme pati és un lloc molt agradable on els fidels de les quatre escoles de l’islam suní hi acudeixen a resar. Al pati, conversem amb unes joves estudiants kurds amb molta inquietud per viatjar i ens escalfem amb els últims raigs de sol, pensant ja en el final d’aquest viatge.

Mesquita Ulu Cami de Diyarbakir
Mesquita Ulu Cami de Diyarbakir
Pati de la mesquita Ulu Cami de Diyarbakir
Pati de la mesquita amb les fonts d’ablució
Font de les ablucions de la mesquita Ulu Cami de Diyarbakir
Font de les ablucions de la Ulu Cami
Homes asseguts a l'ombra d'un pòrtic a la mesquita de Diyarbakir
Homes asseguts a l’ombra d’un pòrtic a la mesquita
Musulmà fent les ablucions abans de la oració
Musulmà fent les ablucions abans de la oració

Que més visitar a Diyarbakir

En un carreró no gaire lluny del Hani i del mercat, la Ayakli Minare és una mesquita amb un minaret sustentat per quatre columnes.

Ayakli Minare, minaret sobre quatre columnes a Diyarbakir
Ayakli Minare, minaret sobre quatre columnes

Les muralles, que envolten la major part del centre històric, poden gaudir-se passejant pels seus jardins ben cuidats. La millor manera de conèixer el dia a dia de la població de Diyarbakir.

Torre de la muralla de Diyarbakir
Torre de la muralla de Diyarbakir
Una família surt de Diyarbakir per la porta de la muralla
Una família surt de la ciutat per una de les portes de la muralla

Buyuk Kervansaray, és un caravanserrall del s.XVI rehabilitat que es torna a fer servir per allotjar viatgers i està considerat un dels millors hotels de la ciutat. El pati es pot visitar.

Diyarbakir té desenes de mesquites per descobrir amagades entre els seus carrerons. L’oficina de turisme, situada prop de la zona d’hotels i restaurants, ofereix un pràctic plànol i futlletons amb fotografies.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

Un comentari

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: