
Datong, les coves budistas de Yungang i el monestir de Xuankong
Per fi, en aquest llarg viatge de Hong Kong a Beijing, arribem a Datong, la ciutat on es troba un dels millors exemples de l’art budista en coves. Tenint clar que només passarem un dia en aquesta ciutat, busquem als voltants de l’estació de tren l’oficina del CITS (China International Travel Service) on hem de contractar l’excursió per visitar les coves i el monestir.
Contractem només el transport, amb d’altres 6 persones, per visitar les coves de Yungang i el Monestir de Xuankong. El preu, 100RMB, entrades i menjar a part. Encara que no ens agrada viatjar d’aquesta manera, en aquest cas creiem que és la millor opció, ja que el monestir es troba molt allunyat de Datong i en un sol dia ens és impossible visitar els dos llocs.
Les coves de Yungang
Feia anys que volíem visitar-les i per fi estàvem allí. Treiem les entrades, ens separem del grup i ens dirigim a les coves. Un llarg passeig de pedra i un temple de nova construcció, demoren massa la visita. Abans de la seva construcció es trigaven 3 minuts en arribar. Ara, amb aquest passeig, mitja hora.
Les coves budistes es van construir entre els anys 460 i el 494 per la dinastia Wei del Nord, que va reclutar més de 3000 monjos per estendre el budisme al llarg de la Ruta de la Seda i convertir així aquesta religió en la de l’estat. Les coves consten en el seu conjunt de 53 grutes, amb més de 51.000 estàtues de pedra, en una àrea d’un quilòmetre quadrat d’extensió, que són Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2001.


La zona és preciosa, al més pur estil de la Ruta de la Seda. Hi han figures que representen als déus hindus Shiva i Visnú, tot i que la majoria representen a Buda.
Algunes figures són de l’estil Gandhara, una manifestació artística que neix de la fusió entre la cultura de la Grècia Clàssic i l’art budista. S’anomena estil Gandhara, perquè és en aquella regió on va adquirir la seva màxima expressió. Gandhara es una regió que estava situada al sud-est de l’Afganistan i el centre-oest de Pakistan en l’antiguitat.



Al finalitzar la visita tornem a l’entrada, on la guia i els companys de visita ja ens esperen. Dos d’ells tenen contractat el dinar de manera que parem al centre a menjar, en un carrer on hi han diversos restaurants. Aprofitem també per menjar, en un petit establiment de menjar ràpid de sopes de fideus, que estan deliciosos.
El Monestir de Xuankong
Després de dinar ens dirigim al monestir, situat a uns 65 km de Datong, en un penya-segat de la muntanya Hengshan. Més conegut per Hanging Monastery o Monestir Penjat, va ser construït originalment l’any 491, tot i que va ser reconstruït posteriorment per les dinasties Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911).
A l’interior hi han escultures de Sakyamuni, Confuci i Lao Tse, incloent així, en el mateix monestir, el budisme, el taoisme i el confucianisme. Pel que sembla això és una cosa única, ja que cap altre monestir combina les tres religions tradicionals xineses.
Una de les raons de la seva construcció al penya-segat té a veure amb un principi del taoisme: el silenci. Perquè efectivament, des d’aquesta alçada l’únic soroll que se sent és el produït pels centenars de xinesos que el visiten diàriament.


Hi ha altres raons que suggereixen aquest curiós emplaçament, com podria ser la protecció a les inundacions, la pluja, la neu i fins i tot la protecció del sol. Perquè aquest monestir amb prou feines rep raigs de sol, per l’ombra que fa la muntanya de davant.
El monestir no és apte per a les persones amb vertigen, la barana amb prou feines arriba a la cintura i el passadís no té més d’un metre d’amplada. Si patiu de vertigen millor no pugeu, es passa malament, ho dic per experiència.
Informació pel viatger
Com anar. Des de Pingyao, la nostra anterior parada, hi han diversos trens. Considerant que cal viatjar de dia, potser aquest sigui el més recomanable perquè permet visitar Pingyao durant el matí.
On dormir. Ens allotgem al mateix hotel on té l’oficina el CITS. Per arribar cal agafar el carrer Zhanbei St, a la dreta segons se surt de l’estació de tren i girar a la dreta en un petit carrer que no té sortida. Preu de la doble amb bany 120RMB, regatejant. Recomanable.
On menjar. A prop de l’estació hi ha algun restaurant i alguna petita botiga de queviures.
Per menjar durant l’excursió amb el CITS, cap problema. Si la contractes perquè t’entra en el preu i si no ho fas – com en el nostre cas – perquè ja pararàs a menjar, ja que algú del grup segurament si que ho haurà contractat. En tot cas, no costa res demanar-li a la guia de parar mitja hora per dinar, entre visita i visita.
Com visitar les coves de Yungang i el monestir de Xuankong
El més fàcil és contractar l’excursió amb el CITS, ja que el monestir està a 65km de Datong. L’entrada a les coves són 150RMB i el monestir 130RMB, preu per persona. Si portes el carnet d’estudiant et fan el 50% de descompte.
Entrades relacionades: Itinerari de Hong Kong a Beijing


Un comentari
Eva
Que bonic!
Com a comentari no és molt original, però és el que m’inspiren les fotos 🙂