Budes de Maijishan a la muntanya
Ruta de la Seda,  Xina

Tianshui: les coves budistes de Maijishan

La ciutat de Tianshui, a la província de Gansu, és on ens espera una altra meravella: les coves budistes de Maijishan. Aquesta és la següent parada en el nostre itinerari d’Istanbul a Xian, però arribar-hi des de Zhangye no és senzill i ens veiem obligats a fer nit a Lanzhou, on al matí següent agafarem el bus fins la nostra destinació final.

Tianshui té dos nuclis urbans que es connecten a través de l’avinguda Longchen Lu, de 18 quilòmetres. El més proper a les coves és Qincheng, però disposa de pocs serveis turístics. Beidao és on es troba l’estació de tren i és molt més modern i animat, amb hotels, restaurants, temples i passejos on passar la tarda.

Un cop a Tianshui, arribar fins a les coves és fàcil, ja que el transport públic arriba a tot arreu. L’autobús urbà ens deixa als afores del parc, des d’on cal caminar una mica fins arribar a la base de la muntanya. Ja veiem els carrets  que els xinesos posen a disposició dels turistes per a que no els calgui fer ni un pas de més. Nosaltres caminem carretera amunt fins que, allà davant, embolicats entre hordes de turistes locals, la magnífica muntanya s’apareix gegantina, amb una tríada d’enormes Bodhisatvas tallats a la roca que ens miren de front. Veiem les empinades escales que pugen en ziga-zaga, empinades, cap a les coves. N’hi ha unes 200, amb més de 7.000 escultures que van ser tallades a la pedra i amb més de 1.000 metres quadrats de  murals pintats. És sorprenent com van poder construir, modelar i pintar, des de l’any 384, aquestes figures en la mateixa roca.

Muntanya de Maiji Shan
Les coves de Maijishan
Budes de Maijishan a la muntanya
Budes escolpits a la paret
Els budes de Maijishan

Maijishan és una muntanya sagrada que va ser tallada i esculpida amb milers d’escultures budistes i murals pintats. La seva construcció es remunta fins a l’any 384 dC, sota el regne de Xiongnu. L’any 421, dos monjos van fundar una comunitat monàstica que va créixer amb 300 membres, però no va ser fins l’arribada de les dinasties Tang, Song, Ming i Qing, que es van cavar i esculpir noves grutes i es van remodelar les antigues.

Molt satisfets de poder visitar un monument tant impresionant

La muntanya es troba situada en un interessant enclavament que uneix l’est amb l’oest de la Xina (Xi’an amb Lanzhou i Dunghuan), i Sichuan i Chengdu cap al sud, connectant-lo més enllà amb l’Índia. Per això es poden veure escultures d’influència índia (d’Ajanta), d’Àsia Central (Afganistan) i del sud-est asiàtic.


Podeu llegir més entrades d’aquest pais a la categoria Xina i sobre aquest viatge des d’Istanbul a Xian, a la categoria Ruta a Orient.


Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: