Piscines a Pammukale
Turquia

Cinc llocs amb encant de Turquia

“Cinc llocs amb encant de Turquia” és l’entrada al blog que dediquem a aquest país que tant ens agrada. Sí, som uns enamorats de Turquia. Sempre que podem hi fem una escapada per conèixer alguna petita part del país i cada vegada hem tornat més encantats de la seva cultura i la seva gent.

Per fer aquesta petita llista hem hagut de descartar llocs que ens han entusiasmat com ara Tokat, Diyarbakir o Antioquia, pero tots no cabien. Aixi que aquí destaquem els cinc llocs que, per nosaltres, ocupen el rànquing dels top five de Turquia:

1- ISTANBUL

Esglèsia ortodoxa de Santa Sofia
Santa Sofia

Estambul és, sense cap mena de dubte, una de les ciutats més boniques d’Europa. Ho és ara i ho ha estat sempre. Situada en un encreuament de cultures, religions i imperis entre Orient i Occident, reté tot l’esplendor i la màgia dels imperis que bressolà: romà, bizantí i otomà.

De la seva llarga història com a capital d’aquests grans imperis, ens han quedat monuments tan impressionants com Aghia Sophia, les Cisternes de la Basílica, el suntuós Palau de Topkapi, la mesquita de Sultàahmed o Mesquita Blava, l’esglèsia de Chora i els seus intactes frescos, la preciosa Torre Gàlata o alguna part de la muralla de Teodosi.

2- MARDIN

Cases a Mardin
Mardin

Mardin és una preciosa ciutat del sud-est de Turquia que guarda uns tresors arquitectònics tan meravellosos, que estem segurs que en un futur entrarà a formar part del Patrimoni Unesco.

Situat a la falda d’un turó davant de les planures de la Mesopotàmia i amb una història de més de 3.500 anys, per ella hi han passat cristians assiris, àrabs, seljúcides, kurds, mongols perses i otomans. L’esplendor ha vingut de la mà dels seljúcides, que han deixat mesquites, madrasses, palaus i caravanserais, d’austeres però sobèrbies línies. Perdre’s pels seus carrerons per descobrir-los és una aventura sorprenent.

3 – PAMMUKALE

terrasses de travertí a Pammukale
Pamukkale

Les terrasses de travertí blancs i les càlides piscines de Pamukkale, pengen de la vora d’un vessant escarpat que fan d’aquest lloc un dels més visitats de Turquia. Pamukkale significa castell de cotó en turc, i el nom descriu perfectament el meravellós paisatge. A la zona es pot troben també les ruïnes de la ciutat greco-romana de Hierapolis. Tot plegat fa que aquesta zona sigui Patrimoni de la Unesco. Amb més de dos milions de visitants anuals, també és l’atractiu més visitat de Turquia. Però aquest volum de visites ha fet creixer també el nombre d’hotels, els quals utilitzen aquesta aigua per omplir les seves piscines, fent que les terrasses de travertí comencin a buidar-se. Així que val la pena visitar-ho aviat, perquè de no posar remei, aquest meravellós paisatge desapareixerà.

4- CAPADOCIA

Paisatge de la Capadocia
Capadocia

Capadòcia li roba el cor als visitants pel seu paisatge llunar i fantasmagòric. L’erosió ha transformat la terra volcànica en pedra d’estranyes formes, convertint-la en un lloc únic.

Sota terra, la història s’amaga des de fa segles: la població ha foradat la roca per construir ciutats que els han protegit de les contínues lluites i invasions. Tot això i més, doncs a Capadòcia també es poden fer caminades enmig de valls i canyons i conèixer una mica la Turquia més rural.

5- SANLIURFA

Balikli Göl
Balikli Göl

Sanliurfa o Urfa és una de les ciutats més antigues de la humanitat i el lloc on, amb els països àrabs submergits en un inacabable conflicte bèl·lic, un pot fer un tast de la seva cultura, ja que un 40% de la seva població són àrabs.

La zona del voltant del basar és una veritable barreja de cultures, una mercat vibrant i accessible, tremendament hospitalari. Cal deixar-se perdre entre els carrerons coberts i descobrir els antics caravanserais, sense oblidar que, al final del basar, hi ha el complexe Dergah: en aquesta àrea, juntament amb l’estanc Baliki Göl, la madrassa i la ciutadella, es troba la cova on va viure el bíblic Abraham. És un lloc de culte i peregrinatge, un lloc  meravellós pel caliu que s’hi respira.

I ara que ja coneixeu quins són per nosaltres els cinc llocs amb encant de Turquia, quins llocs consideres tu que són imprescindibles per visitar aquest país?

Núria és viatgera, escriptora en el seu temps lliure i post-graduada en Cooperació Internacional. Ha publicat diversos articles de viatge en les revistes Altaïr i Lonely Planet i en el llibre de viatges “Experiències de viatge” publicat per Nova Casa Editorial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: