Alemanya

Baviera: De Munic a Fussen en 5 dies per la Ruta Romàntica Sud

El que durant l’època medieval va ser una ruta comercial, ara és una encantadora ruta per l’Alemanya històrica i amb més caràcter, que ens porta a descobrir uns paisatges sempre verds i pintorescos poblets de la Baviera.

Des de les vinyes de Würzburg fins als contraforts dels Alps i el Castell de Rei Boig a Füssen, gairebé fregant la frontera amb Àustria, la Ruta Romàntica (Romantische Strasse) s’estén 350 quilòmetres en el que és la ruta turística més popular d’Alemanya.

La Ruta Romàntica pot realitzar-se en qualsevol sentit, encara que el més habitual és fer-ho de nord a sud per acabar amb una de les perles del viatge, el castell Neuschwanstein o més conegut com el Castell de Rei Boig, una construcció de somni que va inspirar a Walt Disney per a la creació del castell de la Bella Dorment.

Podries passar un mes explorant aquesta meravellosa regió plena de ciutats medievals emmurallades, amb els seus elegants castells fortificats, les seves poderoses catedrals i les seves precioses esglésies gòtiques situades en un entorn bucòlic i sempre verd de boscos i muntanyes. Però si només disposes de 4 o 5 dies com nosaltres, aquí et mostrem el nostre itinerari a la Baviera, per la ruta sud de la Ruta Romàntica, de Munic a Füssen, amb el més bonic per visitar durant el camí i molts consells de viatge.

Ruta Baviera

La nostra ruta

  • Dia 1: Bcn-Munic
  • Dia 2: Munic-Schongau-Rottenbuch-Füssen (129 km)
  • Dia 3: Füssen
  • Dia 4: Füssen-Linderhof-Oberammergau
  • Dia 5: Oberammergau-Munic
  • Dia 6: Munic-Bcn
Mapa de ruta Baviera

Cal dir que en la nostra ruta vam anar bastant relaxats. Si els horaris de vols són bons i porteu bona marxa, la ruta pot fer-se en 1 dia menys. Per exemple, de Füssen a Munic (la tornada) hi ha tan sols 170 km passant per Oberamengau, de manera que el dia 4 es podria visitar Linderhof i Oberamengau i fer nit a Munic, ja que les carreteres són bones.

Dia 1 – Barcelona – Munic

Arribem a l’aeroport de Munic a mitja tarda, fem els tràmits amb l’agència Sixt per recollir el cotxe que havíem llogat i marxem directes a l’hotel, a dormir. Deixem la visita de la ciutat pel darrer dia.

Dia 2 – En ruta als Alps. Munic, Rottenbuch, Schongau, Wieskirche, Füssen

Rottenbuch. Al llarg de la carretera bavaresa cap al sud, la primera parada que realitzem és al poble de Rottenbuch, on s’amaga un antic convent agustí fundat el 1073. L’abadia va ser construïda en romànic i les seves línies rectes, la seva austera silueta i el seu campanar lleugerament bulbós li donen un aire molt propi de l’arquitectura religiosa de centre Europa. Però quan entres a l’interior de l’abadia, et quedes totalment perplex. El seu interior en estil rococó està ple d’estucs, pintures i decoracions en blanc i or, una veritable obra d’art d’una decoració exagerada però que no t’has de perdre, doncs realment impressiona.

Paisatge i abadia de Rottembuch
Paisatge i abadia de Rottembuch
Interior Abadia Rottembuch
Interior de l’Abadia Rottenbuch

Schongau. És una parada molt popular a la Ruta Romàntica cap al sud ja que a partir d’aquí la carretera s’endinsa als Alps, amb el seu magnífic paisatge rural de verds prats i pobles on despunten els campanars amb formes arrodonides de les seves esglésies.

Schongau ens va semblar un bon lloc per fer una altra parada, estirar les cames i prendre un cafè. El nucli històric té el seu encant, ja que està envoltat de muralles fortificades que van ser construïdes per defensar la seva estratègica posició al costat de riu. A més, les seves edificacions històriques amb les seves teulades en forma d’escala i façanes de diferents colors, són molt fotogèniques.

Casa a Schongau

A prop de la plaça principal de Shongau, Marienplatz, podrem deixar el cotxe. És el centre de la part antiga, dominada per l’església de Maria Himmelfahrt i l’antic magatzem d’armament de l’s.XV, el Ballenhaus i càmera de l’consell, amb la teulada en forma d’escala tan característic.

Es pot passejar per la base de les muralles, traspassar les seves antigues portes d’entrada a la ciutat i endinsar-se en els carrerons que ja han perdut els seus elements defensius i ara es vesteixen amb testos i plantes.


Wieskirche. Val la pena destinar una parada a l’església Wieskirche, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1983. Nosaltres vam aprofitar que hi havia missa, per passejar i fer unes fotos al verd prat que s’estenia al voltant de l’església.

Wieskirche és una joia de l’art bavarès rococó, que floreix amb un laboriós treball d’estuc, sense arribar a desbordar ni recarregar. Les delicades línies interiors li donen un aire jovial, sense opulències i el fresc de la cúpula central és impressionant.

Abadia Wieskirche a Baviera
Wieskirche

Füssen. Arribem a Füssen cansats de les visites de tot el dia però molt satisfets. Vam aparcar el cotxe a prop de l’hotel, vam descarregar, dutxa i cap al centre. Ara toca gaudir d’unes cervesetes al centre de Füssen, una extensa àrea de vianants plena de restaurants, cafeteries, botigues…

Paisatge a Baviera
Paisatge prop de Füssen

Dia 3 – Füssen, castells de somni

Aquest dia és el més esperat, el dia dels castells de contes de fades de la Baviera: Hohenschwangau i Neuschwanstein.

Castell de Hohenschwangau.

Castell Hohenschwangau i llac
Castell de Hohenschwangau

En aquest castell va passar la infància el rei Ludwig II de Baviera, després que el seu pare, el rei Maximilià II de Baviera hagués conegut l’antiga i derruïda fortalesa de Schwanstein i quedés enamorat de l’entorn en què es troba: elevat sobre una suau turó, prop d’un tranquil llac i envoltat d’un bosc espès de vegetació típica dels Alps. Els treballs de reconstrucció i remodelació van durar 5 anys i l’arquitecte Domenico Quaglio va ser el responsable de convertir-lo en un romàntic castell residencial.

L’interior de l’castell de Hohenschwangau es pot visitar com a part d’un recorregut de 35 minuts de durada, en el qual veurem els bells murals que decoren la sala de ball, la sala oriental de la reina Maria, la sala Hohenstaufen, la sala Tasso (utilitzada pel rei Maximilià i Ludwig II com a dormitori) o la cambra d’escriptura de Maria.

Després de la visita ens acostem a l’estany per gaudir dels paisatges naturals de la Baviera. La idea era recórrer tota la circumferència de l’estany en un passeig, però arribats a la meitat de l’estany vam decidir llogar una de les barquetes amb patins d’aigua i donar un passeig navegant enmig d’aquell entorn tan bell.

Com arribar: El castell Hohenschwangau es troba a la localitat de Schwangau, molt a prop de Füssen. Per visitar el castell cal seguir un camí en ascens durant uns 30 minuts d’agradable passeig. O bé pots llogar una calessa de cavalls que pugen i baixen durant tot el dia. L’entrada es compra a l’oficina de turisme del poble, abans de pujar.

El castell Neuschwanstein.

Castell Neuschwanstein a Baviera
El meravellós castell Neuschwanstein
Paisatge Baviera a Fussen
Les vistes des del castell son impressionants

Després de la visita a l’castell de Hohenschwangau i de la passejada pel llac, arribava el moment que estàvem esperant, la visita a l’castell Neuschwanstein, més conegut com el castell del Rei Boig.

És l’edifici més fotografiat d’Alemanya i una de les destinacions turístiques més populars del país. Molt s’ha escrit sobre aquest castell, així que no ens allargarem. El rei Ludwig II de Baviera va manar construir-ho en una època en què els castells i les fortaleses ja no eren necessaris, des del punt de vista estratègic i de defensa. El va construir com un món idealitzat i irreal on podia refugiar-se i somiar, de tal manera que va manar compondre torres i murs que s’harmonitzaren amb les muntanyes i els llacs que l’envoltaven. Va combinar diversos estils arquitectònics a la decoració de l’interior i va dedicar múltiples referències a personatges medievals i llegendaris com Tristany i Isolda. El resultat va ser un meravellós castell de fantasia envoltat d’un preciós paisatge.

No només això, malgrat l’aspecte medieval i estètic en què es va construir el castell, es van incorporar nombroses modernitats funcionals, innovacions de l’època, com una línia telefònica, aigua corrent calenta o llum elèctrica, així que no et perdis la visita a l’interior del castell, ja que és molt interessant.

El Pont de Maria. Situat en el mateix recinte, des del impressionant i vertiginós pont de Maria es gaudeixen d’unes vistes increïbles del castell i del paisatge que l’envolta.

Dia 4 – Füssen, Linderhof, Oberammergau

Palau Linderhof.

Palau Linderhof
El Palau Linderhof

Aquest palau es troba a uns 45 km de Füssen i és el palau més petit que va fer construir Ludwig II i l’únic que va veure acabat. La gran admiració que sentia Ludwig pel rei Lluís XIV, va fer que construís Linderhof seguint el model de Versalles. Així, va manar construir un luxós palau en un lloc privilegiat, enmig d’un enorme bosc. L’interior és d’estil rococó i l’exterior, per a mi el més impressionant, el conformen bellíssims jardins, fonts, un estany i diferents elements arquitectònics que li donen un aire molt especial. A més, és un lloc ideal per relaxar-se i passar un agradable matí.

L’entrada als jardins de palau és gratuïta, així que amb només això ja podeu passar un parell d’hores gaudint d’ells. No us perdeu la Gruta de Venus, una gruta tancada per una porta secreta amb una cascada i un llac. L’increïble és que, a l’igual que a Neuschwanstein, va introduir elements tecnològics innovadors al palau i als jardins. Com a exemple, la gruta pot escalfar-se, il·luminar-se i fins i tot crear onades artificials al llac. Tota una excentricitat pròpia d’aquest rei.

Abadía Benedictina d’Ettal.

Façana Abadía Benedictina Ettal a Baviera
L’Abadia Benedictina d’Ettal

Aquesta imponent construcció es troba a Ettal, en la ruta entre Füssen i Oberamengau, el nostre proper destí, així que és una bona parada en el camí. Va ser fundada per Ludwig IV al 1330, tot i que l’imponent cúpula va ser afegida posteriorment, en estil gòtic, i l’interior és ja en estil Rococó.

Oberammergau.

Façana ornamentada a Oberammergau
Pintures del conte de la caputxeta vermella a la façana d'una casa a Oberammergau, Baviera
Casa amb pintures murals del conte La Caputxeta Vermella

Oberammergau és molt conegut pels alemanys per la Passió de Crist, que se celebra cada 10 anys. Però a nosaltres, que no ens coincidia amb aquesta efemèride, ens interessava l’altre motiu pel qual és famós: per les seves cases pintades amb motius de contes.

No es té constància de perquè van decidir els seus habitants pintar les façanes amb tants bonics dibuixos, però la veritat és que li confereixen a aquest poble un aire d’allò més bucòlic. Un altre dels encants de la Baviera en què tot sembla propi d’un conte de fades.

El poble és petit, així que el millor és oblidar-se de plans i perdre pels seus carrerons per gaudir de tot el seu encant. Això sí, pareu ull a veure si trobeu la casa pintada de la Caputxeta Vermella i de Hansel i Gretel.

Nosaltres vam decidir allotjar-nos aquí una nit i poder gaudir del seu ambient, però vam descobrir que de nit tot està tancat. Així que no espereu festa, ja que no n’hi ha.

Dia 5 – D’Oberammergau a Munic

Només deixar les coses a l’hotel vam anar directes a fer una passejada per Marienplatz i visitar el nou ajuntament, Neues Rathaus, d’estil neogòtic alemany. El rellotge de la torre ofereix un concert amb el repicar de les seves 43 campanes, mentre unes figures dansen al seu ritme. No us heu de perdre la dansa dels boters, que commemora el final de l’epidèmia de pesta, que va assotar la regió entre els anys 1515 al 1517. Aprofitem per pujar al mirador des d’on es pot observar una magnífica vista de la ciutat.

La següent visita va ser l’església gòtica de Frauenkirche, amb dues torres bessones coronades per dues cúpules en forma de bulb. A l’interior hi ha la tomba de l’emperador Luis IV de Baviera, emperador del Sacre Imperi Romà Germànic entre 1328 i 1347. No vam tenir molta sort ja que la majoria d’edificis històrics estaven en procés de restauració amb les façanes tapades amb lones i bastides.

Després de veure l’església vam decidir anar a dinar. Escollir el restaurant va ser tasca fàcil: la cerveseria Hofbräuhaus, la més famosa de Munic, que porta servint cervesa des de l’any 1589. Vam seure en una taula amb una parella alemanya que s’estaven bevent una gerra de cervesa de litre. Vam demanar unes salsitxes i xucrut i quan el cambrer ens va preguntar si ens servia una gerra de mig litre vam posar el crit al cel: nooooo, nosaltres també volíem una gerra d’aquelles grans, una de litre! La parella alemanya va assentir satisfeta amb el cap.

La gent bevia i menjava davant el ritme imposat per una orquestra vestida amb el vestit típic regional. Ens ho vam passar molt bé i ens vam prometre repetir. Sense cap dubte, si algú vol conèixer Alemanya, a les cerveseries trobarà la seva ànima.

I aquí a Munic finalitzem aquest interessant itinerari. Durant el camí hem pogut visitar petits pobles encantadors, paisatges espectaculars, llacs i petites esglésies escampades aquí i allà, envoltades de prats verds. Un viatge que ens ha encantat i que recomanem per a una escapada per la Baviera.

Addicte als viatges i la fotografia. Després de tres anys viatjant per l'Índia, el sud-est d'Àsia i de recórrer la Ruta de la Seda, ha tornat a casa on està preparant la següent fugida.

6 comentaris

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: